Big data, artificial intelligence og machine learning vil ændre menneskers liv

Hvad gør teknologien ved os mennesker, vores arbejdsmarked og vores hverdag? Og hvad er forskellen på AI og simpel mønstergendkendelse?

På DataForBusiness Summit 2018 blev der talt om data, digitalisering og forretning. Men hvad gør teknologien ved os mennesker, vores arbejdsmarked og vores hverdag? Og hvad er forskellen på machine learning via simpel mønstergenkendelse og ægte artificial intelligence? Thomas Nørmark, direktør i itelligence Transformation Lab, giver sine bud her.

Værdien ved strategisk udnyttelse af teknologier kombineret med data er ganske betydelige. Historiske kundedata og data fra sociale medier kan fx bruges til at forudsige kundeafgang med ret imponerende præcision. Sensordata kan – koblet med historik og machine learning – effektivisere proaktiv vedligeholdelse af materiel eller produktionsudstyr, minimere risikoen for nedbrud og nedbringe omkostningerne. Og digitale assistenter baseret på kunstig intelligens kan tilbyde services døgnet rundt.

Hvordan påvirker digitaliseringen os mennesker?

På DataForBusiness Summit 2018, som blev afholdt af Dansk Industri i samarbejde med blandt andet IBM, gav flere oplægsholdere interessante eksempler på, hvordan fremsynede ledere og medarbejdere har transformeret deres virksomheder og dermed styrket deres salgsmuligheder og relevans i markedet.

Men hvad gør digitaliseringen ved os mennesker, vores arbejdsmarked og vores hverdag?

“Hvor vi tidligere erstattede vores hænder med teknologi, er vi i gang med at erstatte vores hoveder. Vi kommer til at se, at arbejdsmarkedet vil ændre sig radikalt i fremtiden på grund af teknologier som big data-automatisering og kognitiv teknologi,” siger han.

De efterspurgte kompetencer på det nye arbejdsmarked kommer under opbygningen af den gennemautomatiserede verden til at være folk, der kan arbejde med komplekse teknologier som machine learning og kunstig intelligens.

Men når den automatiserede verden er skabt, kommer vi til at få brug for nogle helt andre og meget mere jordnære, menneskelige kompetencer.

“I fremtiden handler det måske ikke så meget om teknologiforståelse, men mere om at forstå mennesket og menneskets behov. Altså alle de her ting, som mere er baseret på følelser end på formler. Derfor får vi brug for de menneskelige kompetencer, som er svære at erstatte med teknologi. Det er dem, der bliver efterspurgte. Det bliver en eftertragtet ressource at være et bedre menneske,” spår tech-eksperten.

De digitale assistenter kommer – og vi kan godt glæde os

I sit oplæg på DataForBusiness Summit 2018 formåede Thomas Nørmark og hans til lejligheden medbragte team at imponere store dele af toplederne i salen ved en overbevisende demonstration af, hvor langt fremme den teknologiske udvikling er.

Blandt andet førte Thomas Nørmark live på scenen via sin mobiltelefon en konkret samtale med sin digitale assistent om en række oplysninger – den digitale assistents svar kom prompte og præcist.

Og da Thomas Nørmark på et tidspunkt spurgte efter information, som hans digitale assistent ikke havde adgang til, henviste assistenten til en anden kollegas digitale assistent, som kunne hjælpe. Normalt ville disse rutinemæssige samtaler og opgaver have krævet en værdifuld kollegas tid og ressourcer.

Her fik salen en konkret oplevelse af, hvor meget besvær big data og artifical intelligence kan spare os alle for. Hvem vil ikke gerne have en digital assistent, som svarer på alle kollegernes rutinemæssige spørgsmål – eller hjælper dem med selv at finde svarene?

Hent gratis whitepaper om konkret digitalisering uden buzzwords

Hvad er machine learning, og hvad er “simpel” mønstergenkendelse?

Efter oplægget stillede vi Thomas Nørmark det efterhånden klassiske spørgsmål: “Hvad er artificial intelligence – og hvad er machine learning via simpel mønstergenkendelse?”

“Kunstig intelligens for mig er, når maskinen laver en intelligent udredning af, hvad der er det bedste svar på det spørgsmål, jeg har fået, baseret på nogle scores, der er lavet via deep learning og machine learning. Det er kunstig intelligens,” slår Thomas Nørmark fast.

“Kunstig intelligens skal være selvlærende og selvtrænende for, at man kan kalde det kunstig intelligens. Hvis det bare er nogle dumme regler, der er skrevet op, som aldrig ændrer sig i takt med, at mennesket og verden ændrer sig, så er det ikke kunstig intelligens,” siger tech-eksperten.

Han er ikke imponeret over de fleste AI-produkter lige nu:

“Klassikeren er, hvis du går ind på Alexa og siger: “I would not like a pizza.” Så bestiller den en pizza til dig. Det viser, at der er masser eksempler på noget, der foregiver at være kunstig intelligens, men som bare er nogle dumme mønstre, som ikke altid virker,” slutter han.

Sig din mening

*