Disse 5 ting kan du ikke bruge big data til

Big data giver dig nærmest uendelige muligheder for at strukturere dine informationer. Du kan øge din indsigt i din kundegruppe og i dine arbejdsprocesser og få viden om en lang række emner, som har betydning for din virksomhed eller organisation.

Men der er nogle ting, som big data – i hvert fald i de kommende år – ikke kan hjælpe dig med.

Her følger fem bud på det.

1. At fortælle dig “hvorfor”

Big data fortæller dig at sådan er det, men hvorfor det er som det er, er det ofte ikke et svar på.

Big data kan fortælle, at salget af yoyoer er steget, og at antallet af yoyoreklamer er steget – men dataene ikke fortæller dig måske ikke, hvorfor piger i alderen 11 til 15 pludselig elsker yoyoer. På samme måde kan data fortælle dig, at smartphones er mere udbredte end for 20 år siden – men at det skyldes, at smartphonen ikke var opfundet dengang for 10 år siden, kan en dataanalyse ikke fortælle dig.

2. At svare på spørgsmål uden statistikker

I tæt relation til overstående punkt kan big data ikke svare på spørgsmål uden statistikker. Big data kan skabe indsigter og finde sammenhænge, som du aldrig selv ville kunne overskue i mængder af data. Men big data vil aldrig kunne fortælle dig, hvorfor din kones yndlingskjoler altid er de blå (fordi den fremhæver hendes øjne), selvom hun dekorerer alt andet med lilla (hun elsker bare lilla), hvis ikke din kones beslutningsgrundlag og præferencer for bestemte farver i bestemte situationer, er en del af data.

3. At forudsige fremtiden 100 %

Big data kombineret med de rigtige kilder og de rigtige analytics værktøjer som fx machine learning kan skabe ganske præcise forudsigelser. Men man kan dog endnu ikke big data til 100 % præcise forudsigelser. Din analyse viser måske, at du igennem de sidste 10 år har solgt 100 is om dagen, og at du derfor sandsynligvis igen i år vil sælge 100 – men hvis du ikke har inkluderet vejrdata, udregninger for, hvordan nyåbnede konkurrenter påvirker etablerede isbutikkers salg eller tilbudsrejser til alle andre destinationer i hele verden, vil deres påvirkning af resultatet ikke blive inkluderet.

På samme måde kan en onlineboghandel også sandsynliggøre, at du vil købe flere bøger af den samme forfatter eller type. Men den ved ikke, at din ven måske allerede har lånt dig bogen eller har sagt, at den er forfærdelig, og du aldrig skal læse den.

I en verden, hvor alt (endnu) ikke bliver registreret og omformuleret til tal, er dine forudsigelser baseret på big data et estimat ud fra de data, du har udvalgt. Og derfor vil du aldrig være i stand til at forudsige fremtiden med 100 % sikkerhed.

4. Big data-analyser kan ikke komme med nye ideer

Digital intelligens er stadig i sin spæde begyndelse. Vi kan lære en computer at genkende ting, analysere ting og komme med konklusioner baseret på den opgave, vi har stillet den. Men den kan ikke selv opfinde nye former for konklusioner og koncepter, som vi ikke i forvejen har programmeret. På det kreative område er der dog et stykke vej endnu, her er mennesket stadigvæk computerne og big data overlegne.

Det betyder ikke, at big data ikke hjælper med at komme med ideer – for big data er fantastisk til at sammenholde data og vise, hvor datasæt afviger og falder sammen. Men computeren kan endnu ikke selv komme derfra til konklusioner, som den ikke på forhånd er kodet til at kunne træffe.

5. At træffe dine beslutninger for dig

Analyser af big data er fantastiske som faktuelt grundlag, når du skal træffe en beslutning – men du kan ikke lade analyserne træffe beslutningerne selv. For når computeren foretager en dataanalyse, kan forskellige datasæts ligheder og forskelligheder lede til konklusioner, som for et menneske er fuldstændig ulogiske, men som for en computer giver god mening.

Den største udfordring for Analytics er at overføre en forretningsmæssig udfordring til en analysemodel. Er opgaven at identificere og håndtere slitage på et fx en vindmølle, kan big data ikke hjælpe dig, før du præcist har defineret hvad slitage er.

Læs også: Syv gode grunde til at satse mere på digitalisering

Læs også: Microsoft NAV sparer Jyden Bur massevis af arbejdstimer

Download: Hent gratis whitepaper, og indfri dit digitale potentiale

Sig din mening

*