Analytics: Disse fordele kan detailhandlen opnå

Hvilke fordele kan detailhandlere opnå med hjælp fra analytics? Hvordan kommer man i gang, og hvad skal man tænke på?

Konkurrencen er hård i detailhandlen, og fokus på kundeoplevelsen har aldrig været større. For at tiltrække og beholde kunderne gælder det om at ligge forrest i branchen. Her kan analytics være til stor hjælp.

Ønsker du at lykkes med detailhandel, kræver det et stærkt kundefokus. Du skal også arbejde med personificering. Du skal vide, hvem dine kunder er, hvordan deres købsmønster ser ud, og hvad deres præferencer er. Ellers risikerer du, at du bliver overhalet af dine konkurrenter.

Vi har interviewet DXC’s analytics-ekspert Henrik Borg om fordelene ved at arbejde med analytics.

Fordelene med analytics i detailhandlen

“Mange detailhandlere har knappe ressourcer, når det gælder analytics. Derfor er det nødvendigt at arbejde smartere for at blive mere træfsikker og effektiv. Med analytics skaber du forudsætningerne for en konkurrencedygtig kundeoplevelse, flere loyale kunder og et bedre resultat i sidste ende,” indleder Henrik Borg.

• Få et dybt kendskab til dine kunder

Du kan skabe en dybere forståelse for dine kunder ved at udnytte mulighederne ved analytics. Det gør, at du får mulighed for at skabe en skræddersyet kundeoplevelse, blive mere træfsikker og opbygge loyaliteten.

• Øg mersalget

Analytics kan hjælpe dig med at øge mersalget. Med basket analysis kan du undersøge kundernes køb og derefter skabe algoritmer, som analyserer kundernes fremtidige køb. Basket analysis giver store fordele på nettet, men det kan også bruges i fysiske butikker, fx i digitale kiosker eller for at motivere medarbejdere gennem gamification.

• Optimer den interne effektivitet

Analytics gør det også muligt at forbedre den interne effektivitet i virksomheden. Du kan gøre dine processer mere omkostningseffektive, så du reducerer tab så meget som muligt. Uanset om det sker under et salg ved kassen eller ude på lageret.

Læs også: Dette kan du IKKE bruge big data til

Sådan kommer du i gang med analytics

Det kan være krævende at gå i gang med analytics, når man har store mængder af ustrukturerede data, der er spredt ud over mange forskellige systemer. Det er der råd for:

“Det første skridt er at lave en usecase. Find ud af, hvor de data, der skaber informationen, er henne. Hvis du har mange manuelle processer, er første skridt at forbedre den interne effektivitet. Ofte findes dataene i virksomheden, men det handler om at kortlægge, hvad de kan bruges til. Gør dine data tilgængelige, og fokuser derefter på udvalgte områder. Inden for retail er det fx relevant at følge op på salget og sætte fokus på kunderne,” siger Henrik Borg.

3 råd fra analytics-eksperten

Henrik Borg lister herunder sine tre bedste råd til detailhandlere, der gerne vil i gang med analytics:

“Glem ikke vigtigheden af ordentlig research. Ellers risikerer du at pådrage dig høje omkostninger, fordi du skal optimere bagefter. Det næste er at lave en POC (proof of concept, red.) og teste den ordentligt. Du bør også overveje, hvad formålet er. Inden for detailhandlen er det vigtigt at overveje, hvordan KPI’erne skal distribueres og nå ud til personalet. Sørg også for, at KPI’erne er samlet i hele virksomheden,” siger Henrik Borg.

“Du skal arbejde på at skabe en helhed omkring virksomheden. Hold et balanceret tempo, strukturer dine data, og fokuser på det, der giver størst effekt,” fortsætter analytics-eksperten.

“Det er også vigtigt at dele arbejdet op i lige store dele. Gennemfør projektet gradvist og lav små tests. Ellers risikerer du at få for høje omkostninger, samt at organisationen taber momentum og motivation,” afslutter Henrik Borg.

Guide: Træf bedre datadrevne beslutninger

Læs også: Hvad er big data?

Sig din mening

*