Disse 5 faktorer skaber digital transformation i detailhandlen

Hvad er de vigtigste faktorer, som skaber digital transformation i detailhandlen? Det fortæller DXC’s detailekspert Edward Bjurström mere om.

Detailhandlen gennemgår store forandringer. Samtidig stiger kravene og forventningerne fra forbrugerne. Men hvad driver egentlig digital transformation i branchen?

Vi har interviewet Edward Bjurström, der er detailekspert og Director for Sales Service hos DXC Scandinavia. I denne artikel fortæller han om fem faktorer, der påvirker udviklingen i detailhandlen.

“Når man taler om digital transformation, er det ofte med fokus på teknologi. Men selve værktøjet er ikke det vigtigste. I stedet bør tankegangen være det væsentlige. Man ændrer sine forretningsmodeller efter et antal drivkræfter, der styrer retningen på markedet,” indleder Edward Bjurström.

Læs videre, og bliv klogere på de faktorer, der påvirker din virksomhed.

1. Globaliseringen

Markedspladser som Amazon og Alibaba bidrager til den digitale transformation i detailhandlen her i Norden. Men de står ikke for den samlede konkurrence.

Forbrugerne har en større viden og er mere tilbøjelige end nogensinde til at handle via udenlandske webbutikker. I dag spiller det en mindre rolle, hvor man har sin base. Det vigtige er at tilbyde de rigtige produkter, hurtig levering og god kundeservice.

2. Konkurrencen

Konkurrencen i detailhandlen optrappes, delvist som et resultat af den øgede internationale handel. Det får forbrugernes krav og forventninger til kundeoplevelsen til at stige.

Vi ser, at nationale forretningsdrivende skeler til internationale detailhandlere, men også til de hjemlige konkurrenter, der opererer på samme marked.

3. Frygten

Har du ikke styr på dine data, træffer du de forkerte beslutninger, indkøber varer, der ikke sælger, og går glip af muligheden for personligt rettet markedsføring (hvilket er det, forbrugerne i stigende grad forventer).

Derfor er det risikabelt at fortsætte på sædvanlig vis. Mange detailhandlere drives frem af frygten for at lave fejl og sakke agterud. Det er en vigtig faktor, som skaber digital transformation i branchen.

4. Forbrugeren

Forbrugeren er en vigtig drivkraft, som er med til at sætte turbo på den digitale transformation. I dag forventer folk i stigende grad en digital og sømløs kundeoplevelse. Tiden, hvor man kunne slippe afsted med forkerte lagerbeholdninger og generelle tilbud, er forbi.

Udviklingen er et generationsspørgsmål, der forstærkes af en ny generation af “millennials”, der nu bliver købestærke.

5. Generationsskiftet

Netop nu ser vi et generationsskifte internt hos mange detailhandlere. For at tiltrække unge medarbejdere gælder det om at leve op til deres krav til dig som arbejdsgiver.

Uden en plan for den digitale transformation og moderne systemer bliver det svært at lokke fremtidens medarbejdere til.

Læs mere: Dette betyder Amazons etablering i Norden

Tre spørgsmål til detaileksperten

Hvad er risikoen ved at fortsætte som hidtil?

“Hvis man ikke forandrer sin virksomhed og giver kunderne den hjælp, de forventer, vil de langsomt, men sikkert forsvinde. Ved at satse på digital transformation er det muligt at reducere driftsomkostningerne og kapitalbindingen samt nedsætte risiciene,” siger Edward Bjurström.

Hvad er det vigtigste, hvis man skal lykkes med den digitale transformation?

“Personalet er den vigtigste faktor. Hvis du tager hånd om dine medarbejdere, vil de tage vare på din virksomhed på bedst mulig måde. Derfor handler det om at få dem med på rejsen,” siger Edward Bjurström.

“En anden vigtig faktor er at have modet til at tage chancer. Al forandring kommer ikke til at ske over en nat. Digital transformation er en løbende proces. Det er en god idé at tage små skridt. Hav modet til at foretage både små og store forandringer. Det er let at lade sig hæmme af, at dataspørgsmålet skal være afklaret, men der er meget, du kan arbejde med parallelt,” tilføjer Edward Bjurström.

Hvad er dit bedste råd til detailhandlere for at lykkes med faktorerne?

“Sørg for at tilbyde noget unikt. Tænk over, hvordan dit tilbud kan blive mere interessant, og hvordan du kan forandre forretningsmodellen, så du bliver mere relevant på markedet.” afslutter Edward Bjurström.

CEM: Styrk konkurrenceevnen med unikke kundeoplevelser

Opnå dit digitale potentiale: Optimer kundeoplevelsen

Sig din mening

*