Sådan får du succes med digital produktion

Digital produktion er svært at opnå for produktionsvirksomheder, når deres eksisterende produktionslinjer er 20 år gamle. Så hvordan griber man det an? Få svarene her.

Digitale teknologier ændrer både kundernes krav og den måde, produktionslinjer fungerer på. Derfor er det afgørende for produktionsvirksomheder at samarbejde med fx idéudviklere for at komme godt ind i den nye digitale produktionsæra.

En af Europas største innovationshubs, Startup Autobahn, er et eksempel på, hvordan samarbejde kan løse produktionsmæssige udfordringer.

I første omgang blev idéen med Startup Autobahn udviklet af bilproducenten Daimler, fordi man indså, at iværksættere og deres innovative teknologier kan bidrage til at forbedre eksisterende produkter, serviceydelser og produktionsprocesser.

Traditionelle tyske produktionsvirksomheder plejede at flyve kloden rundt for at mødes med iværksættere, men så besluttede Daimler at hente idémagerne ind til hjembyen Stuttgart, der er et vigtigt produktionsområde og dermed havde et stort potentiale i forhold til at blive et innovationscenter.

Startup Autobahn er nu en åben platform, hvor store virksomheder samarbejder med iværksættere om at håndtere trends og udfordringer inden for produktion og automobilindustrien generelt.

Dette samarbejde har to fordele: Innovative teknologier bliver forankret i store virksomheder, og iværksætterne lærer af de store virksomheders forretningsekspertise, hvordan man vokser fra en grundlæggende idé til en stærk virksomhed.

Hvordan fungerer det?

Sædvanligvis tager de virksomheder, der er en del af Startup Autobahn, eksempelvis Daimler, Porsche og DXC Technology, det første skridt og fastlægger, hvilke trends og udfordringer der skal fokuseres på. Derefter leder de efter iværksættere, der arbejder på de respektive teknologier, og udvælger 25-35 af dem, som de samarbejder med i en periode på 100 dage.

Idéen er, at iværksætterne og virksomhederne arbejder på fælles løsninger og prototyper, der kan hjælpe produktionsvirksomhederne – eller it-virksomheder såsom DXC – med digital omstilling for produktionskunder.

De teknologiske løsninger har en test- og evalueringsfase, og de, der kommer igennem med et positivt resultat, afprøves derefter i virkelige miljøer og bliver evalueret på, hvor komplementære de er i forhold til eksisterende teknologier og serviceydelser.

Det giver virksomhederne mulighed for at se, hvor pålidelig den nye teknologi er, og hvor anvendelig den er til at løse en specifik udfordring inden for digital omlægning.

DXC samarbejder for eksempel med Cybus, der er en iværksættervirksomhed, som udvikler en software, der hedder Cybus Connectware, der leverer en universalopkobling fra produktionsvirksomhedens eksisterende og nye maskiner til interne og eksterne systemer, tjenester og applikationer.

Virksomhederne samarbejder om at hjælpe kunderne med at drive deres fabrikker på effektiv vis. Cybus’ Connectware oversætter maskinsprog til interoperative data og giver maskiner dataadgang til specifikke tjenester.

For leverandører af komplette it-løsninger bidrager det til at udvikle nye tjenesteydelser til produktionskunder, eksempelvis fabriksanalyser eller organisering af tjenesteydelser på tværs af flere fabrikker.

Det betyder, at en produktionsvirksomhed grundlæggende kan få en digital tvilling af fabrikken og samle alle data på ét sted for at kunne køre forskellige tjenester såsom vedligeholdelse eller leverandørsamarbejde.

En anden iværksættervirksomhed, evan.network, startede med at levere en platform, der muliggør automatisk kontrakthåndtering mellem en virksomhed og dens leverandører baseret på blockchain-teknologi for at sætte fart på kommunikationen inden for leverandørøkosystemet.

Denne løsning kan være meget værdifuld, efterhånden som forsyningskæderne bliver interaktive og bevæger sig væk fra den lineære model. Evan.network-modellen gør brug af intelligent kontraktunderstøttende blockchain-teknologi, der gør det muligt for en virksomhed at omdanne alle skriftlige kontrakter til eksekverbar kode.

Eksempelvis kan en produktionsvirksomhed, der har brug for en bestemt komponent, sammensætte sin forespørgsel med en beskrivelse af produktegenskaberne og den nødvendige leveringsdato, sende den til økosystemet af leverandører og få et hurtigt svar fra forskellige leverandører om, hvad de kan levere.

Derudover kører iværksættervirksomheden et blockchain-netværk, der hjælper produktionsvirksomheder med at validere transaktioner, tilbud og kontrakter, hvilket er værdifuldt i forhold til at skabe større tillid i et forsyningskædenetværk.

Selvom mange produktionsvirksomheder stadig tror, at de er nødt til at gøre og opfinde alting selv, så er det på tide at ændre den måde at tænke på.

Iværksættere leverer banebrydende nicheløsninger og teknologier, der kan håndtere eksisterende og kommende behov og krav hos produktionsvirksomheder og forskellige kunder.

Branchen er under hastig udvikling, så det er et fornuftigt næste skridt at samarbejde med iværksættere, der allerede har løst en del af problemet, og på den måde gøre sig positivt bemærket på markedet.

Læs mere: Otte nøgler til succes med de digitale forsyningskæder

Læs mere: Hvordan udnytter man potentialet i Industri 4.0?

Sig din mening

*