Sådan får du succes på digitale markedspladser og sømløse kundeoplevelser

Sømløs handel er vigtigere end nogensinde. Men hvordan påvirker markedspladsernes indtog det nordiske marked? Vi har interviewet Johan Sommar, der er ekspert i Unified Commerce og seniorrådgiver i digital handel hos Avensia.

De fleste forbrugere forventer i dag en sømløs kundeoplevelse, men mange detailhandlere arbejder fortsat på at tilbyde det. Og nu kommer der endnu en salgskanal i spil, man skal tage stilling til: markedspladser.

Markedspladser indebærer mange fordele. Det bliver enklere for detailhandlere at nå ud til nye kundegrupper, da landegrænserne åbner op. Mange markedspladser fungerer som en søgemaskine og bliver for mange kunder en naturlig del af købsrejsen.

Der er dog også ulemper. Man skal nemlig være opmærksom på, at den konstante krig på pris og betaling af provision kan føre til lavere profit for dig ved at sælge på markedspladserne. Men hvis kunderne foretrækker at købe dine produkter via en markedsplads, kan det være kontraproduktivt at kæmpe imod. Det gælder om at styre sortimentet hen til de rigtige salgskanaler.

“Markedspladserne er en realitet, som alle detailhandlere skal forholde sig til. Hvis du ikke er med her, er der en risiko for, at du ikke befinder dig, hvor dine kunder er,” siger Johan Sommar.

Læs mere: Dette betyder Amazons etablering i Norden

3 råd til nordiske detailhandlere

1. Få styr på strukturen

At gå fra en traditionel detailhandel til en moderne kræver en velfungerende struktur. Det går ikke at lave en hurtig løsning, når du ændrer på strukturen. Det er en helt ny måde at drive forretning på, der kræver meget, og som påvirker alt lige fra systemer og arbejdsprocesser til virksomhedskulturen.

“Det gælder for detailhandlere i dag om at have et setup, der er gearet til moderne handel. Kunderne tager for givet, at man har et brugervenligt website, der også kan tilgås fra mobil. Det er også vigtigt med korrekte og liveopdaterede lagerstatusser, personificerede tilbud og levering som kunden ønsker det. Uden dette bliver det svært at integrere markedspladserne i det sømløse setup,” siger Johan Sommar.

2. Gå forretningsmodellen igennem

Markedspladser kan ses som en trussel eller en mulighed. Hvis du ser det som førstnævnte, kan der opstå problemer. Derfor skal du gennemgå din forretningsmodel, mener eksperten:

“For mange retailere handler det om at styrke de fordele, man har i forhold til markedspladser som Amazon. Som detailhandler skal man præcisere merværdien. Hvad kan du tilbyde, som Amazon ikke kan? Det handler ofte om service og kundeoplevelse. For mange er den store udfordring at finde noget, man er bedre til end Amazon. Især hvis du ikke tilhører dem, hvis sortiment er unikt,” siger Johan Sommar.

3. Test på livet løs

Du skal have den langsigtede strategi på plads sammen med et glasklart billede af, hvordan du vil drive din virksomhed. Det kræver, at du stiller dig selv disse spørgsmål:

Hvilke kunder har jeg? Hvordan tilgodeser jeg deres behov på bedste vis? Hvad er egentlig den rigtige måde at gøre det på ud fra min virksomhed, og det jeg tilbyder? Hvad er mulighederne? Hvordan håndterer jeg truslerne?

Når du har svarene på spørgsmålene, bliver det lettere at prioritere, hvad der skal gøres. Men samtidig er det afgørende, at du stadig tør teste og udfordre gamle sandheder, når nye muligheder opstår. Måske fungerer det godt at sælge dele af dit sortiment på markedspladser, mens nogle produkter passer bedre i dine egne kanaler, hvor du har mulighed for at opbygge en anden type forhold.

“Detailhandlere skal overveje markedspladser på samme måde som mange varemærker håndterer forhandlere. Du skal have en strategi for, hvem der kan sælge hvad og hvorfor. Derudover kan markedspladser give dig indsigt i nye kundegrupper igennem øget adgang til data. Det kan åbne op for nye kundegrupper og geografiske områder,” siger Johan Sommar.

Han afslutter med at understrege vigtigheden af at se det unikke i hver enkelt markedsplads:

“Når det gælder markedspladser, tænker man ofte på Amazon, men i dag findes der mange forskellige niche-markedspladser, som når ud til forskellige typer af kunder og tilfredsstiller forskellige kundebehov. Visse markedspladser kan være helt perfekte til din virksomhed, mens andre kan være skadelige for dit varemærke. Derfor gælder det om at have en strategi for hver enkelt markedsplads med tydelige begrundelser for, hvorfor du vælger, som du gør,” slutter Johan Sommar.

Læs mere: Derfor skal du beholde dine kunder – customer churn koster milliarder

Download gratis guide: Løft din kundeoplevelse til næste niveau

Sig din mening

*