Industri 4.0-platform mangedoblede Lamborghinis SUV-salg

Lamborghini øger salget i lande som Rusland og Indien med den nye model Urus. Men før den nye super-SUV kunne udvikles, måtte bilproducenten blive Industri 4.0-kompatibel.

Lamborghini ønskede at nå en helt specifik målgruppe, da de skulle bygge den nyeste bilmodel Urus, der er verdens første SSUV (Super Sport Utility Vehicle).

Med udgangspunkt i behovene og kravene fra målgruppen bestemte Lamborghini sig for at lave en strategi for, hvordan fabrikken, teknologien og processerne skulle fungere sammen digitalt. Her var Industri 4.0 fundamentet for udviklingen af den nye produktion.

Revolutionerende teknologier

Industri 4.0 dækker over en række nye teknologier, som radikalt kan ændre på måden, vi producerer på, og hvordan man udvikler og sælger produkter.

Det drejer sig om teknologier som machine learning og big data, 3D-print, cloudteknologi, 5G (næste generation af mobilnettet), kunstig intelligens (AI) og augmented reality (AR).

Alt dette er koblet til fremvæksten af sensorer og Internet of Things (IoT). Det har givet os maskiner, som ikke bare laver produkter – men også produkter, som selv kan kommunikere med maskinerne og give dem instrukser. Sådan kan fremtidens maskiner organisere sig selv, leverandørkæder kan komponere sig selv, bestillinger fra kunder kan konverteres direkte til instrukser til fabrikken og så videre.

Læs også: ERP-ekspert: Sådan bliver fremtidens ERP

Lamborghini i skyen

For at få plads til Industri 4.0-teknologierne måtte den ikoniske bilproducent starte med at modernisere og flytte sin infrastruktur til skyen.

Det åbner for enklere integrationer af de nye teknologier inklusive nødvendig udveksling af information og data.

En avanceret it-platform er nu rygraden for produktionen, fordi den styrer alle processer i hallerne, hvor montering og idriftsættelse foregår. Fabrikken benytter et nyskabende, modulært design, hvor sensorer, robotter og medarbejdere supplerer hinanden. Bilerne bliver ikke længere produceret på et samlebånd. Nu løfter robotterne bilerne op og transporterer dem til arbejdsstationen. Hele produktionen overvåges elektronisk, og data indsamles kontinuerligt fra hele fabrikken. Medarbejderne kan kontrollere og regulere alle elementer i enhver proces – uanset om de er på fabrikken eller et andet sted i verden. Og det gør de på samme tablets, som har gjort alle dokumenter på papir overflødige.

Læs også: Få inspiration og viden til at indfri dit digitale potentiale

Boost i salg af bil til 1,6 millioner kroner

Salget af Urus er trods en minimumspris på 240.000 dollar gået meget bedre end forventet. De fleste af kunderne har aldrig købt en Lamborghini før. Flere af dem kommer fra Rusland og andre markeder, hvor vejene er i så dårlig forfatning, at Lamborghinis tidligere modeller aldrig har været særlig aktuelle for kunderne.

“Vi forventede positive tilbagemeldinger fra kunderne, men slet ikke på det niveau, vi ser nu. Kundernes reaktioner er fantastiske,” siger Lamborghinis topchef Stefano Domenicali. Han fortalte også, at virksomheden har produceret ca. 5.000 biler i 2018, hvoraf 1.000 af dem er den nye Urus-model. Bilproducenten forventer, at den samlede produktion rammer 8.000 i 2019, hvor mere end halvdelen af dem vil være Urus.

Download guide: Sådan påvirker Industri 4.0 din virksomhed

Sig din mening

*