Er dit it-team en kamæleon?

Mange it-medarbejdere opfatter sig selv som kamæleoner, fordi de kan passe ind i miljøet overalt og samarbejde med alle. Gælder det også for dit team?

Der er aldrig mangel på globale nyheder. Men selv i det kaotiske virvar af nyheder vakte det alligevel opmærksomhed, da det kom frem, at den japanske minister Yoshitaka Sakurada aldrig har brugt en computer, og det endte da også som topnyheden hos mange redaktører.

For nogle vil det måske være en overraskelse, men i mine øjne er det et fascinerende indblik i, hvordan lederskab former kulturen.

Hvorfor? For det første vidste du sandsynligvis allerede, at chefen ikke ligefrem er digitalt indfødt. Det vil du, selv i ærbødige samfund som det japanske, have hørt via jungletrommerne på kontoret. Så du er egentlig lettet over, at du ikke længere behøver skjule den viden for dine venner og din familie uden for kontoret længere.

For det andet bliver politikere ikke udnævnt på grund af deres tekniske færdigheder. Det er i stedet deres netværk, deres loyalitet over for partiet eller de stemmer, de henter hjem til en koalition – og frem for alt deres evne til at få tingene gjort – der efterspørges.

Alle afdelinger har deres helt egen kultur

Det fantastiske ved gode, ikke-tekniske chefer er, at de overlader det til guruerne (i det her tilfælde til dig, cybereksperten) at få arbejdet udført.

Du har nu alt, hvad du har brug for, til at beskytte Japan mod de konstant hyppigere cyberangreb, der har landet som mål, og som bekymrende nok er steget med 50 % fra 2016 til 2017.

Det kan godt være, at denne tolkning ikke er den, der ligger først for, og det er muligt, at den er helt forkert. Men der er ingen tvivl om, at en leder spiller en vigtig rolle i forhold til at definere kulturen i en organisation.

Edgar Schein, professor emeritus fra MIT Sloan School of Management, påpegede, at i en virksomhed skaber en profession en kultur – så it-afdelingen kan have sin egen kultur, omgivet af hele virksomhedens kultur.

Spørg bare en hvilken som helst person, der ikke er en del af it-teamet: De der nørder, de er godt nok noget for sig selv. Der er endda flere af dem, der har T-shirt på på arbejde – som i hver eneste dag.

Læs mere: Modern workplace: Har du de rigtige kompetencer?

Hvorfor er det en fordel for et it-team at kunne opføre sig som kamæleoner?

Præcis fordi kultur er uhåndgribelig, beder jeg sædvanligvis it-teams om at beskrive deres kultur som et dyr. De mere avancerede teams vælger faktisk tit kamæleonen.

Årsagen er, at en kamæleon:

  • Er berømt for at kunne tilpasse sig omgivelserne, hvilket i forretningsverdenen er lig med et team, der fremmer ubesværet samarbejde og er klar til at gøre det både internt og eksternt, sådan som denne tråd fra ENGIE’s Chief Digital Officer i Paris viser.
  • Er bemærkelsesværdigt hurtig og fokuseret på sit bytte. Det er evnen til at gribe mulighederne og levere varen til kunden. Nu om dage kalder vi det at være “agil”.
  • Er begavet med et fantastisk udsyn, bogstaveligt talt, fordi dens øjne giver den et komplet 360 graders udsyn omkring dens krop. De bedste digitale teams leverer ikke kun varen i forhold til deres driftsmæssige opgaver – de fungerer også som forretningsmæssige rådgivere, og de vejleder om fremtidige teknologiske trends på både mellemlang og lang sigt og om at foregribe dem for at få mest muligt ud af dem.
  • Bygger hele tiden videre på en forhistorie, der går over 60 millioner år tilbage. Det er en hel del længere tid end den gennemsnitlige anciennitet for en CIO, der ligger på 4,3 år, men helt klart noget at stræbe efter.

Måske Sakurada-san og hans it-team også ville vælge kamæleonen?

Læs mere: Sådan håndterer virksomheder digitalt kulturchok

Læs mere: 5 nødvendige træk ved en stærk digital medarbejderstab

Sig din mening

*