Wearables styrker produktionsmedarbejdere og realiserer Industri 4.0-fordele

Kloge producenter og industrivirksomheder giver medarbejderne wearables for at øge produktivitet og sikkerhed på fabrikker, lagre og depoter.

Wearables spiller en værdifuld rolle for mange produktionsvirksomheder, når det kommer til at styrke medarbejderne. Og når man gør medarbejdere mere intelligente, mere forbundne og mere produktive, stiger effektiviteten trinvist, uden at det er nødvendigt at rive fabrikkens infrastruktur ned og udskifte den.

Ifølge en rapport fra 2017 udgivet af Zebra Technologies Corporation forventes halvdelen af alle produktionsvirksomheder på globalt plan at indføre wearables inden udgangen af 2022, og markedet for industrielle wearables vil blive ottedoblet til 8,6 mia. USD inden udgangen af 2024.

Augmented Reality-briller (AR) eller såkaldte intelligente briller tegner sig for størstedelen. Intelligente briller booster produktiviteten, reducerer nedetiden, sikrer kvaliteten og forbedrer kundetilfredsheden for industrivirksomheder, fordi de gør det nemmere at fjernassistere medarbejdere i realtid via en ekspert, supervisor eller algoritme.

Augmented reality giver hurtigt investeringsafkast (ROI)

Ud over AR-briller kan mulige Augmented reality-løsninger være at udstyre operatører med headset, handsker, veste eller andre beklædningsgenstande, der interagerer med datasensorer på fabrikken og algoritmer i skyen, og giver arbejderne instruktioner.

Intelligente briller leverer realtidsoverlejret digital information, så det er muligt at identificere, hvilke komponenter der skal plukkes – hvilket muliggør samling af flere produkter på fabrikken – og de leverer også skræddersyede samleanvisninger i realtid, og opdaterer og minder arbejdere om bedste praksis for sundhed og sikkerhed.

Derudover er den hurtige udvikling inden for kunstig intelligens (AI) og automation spændende, fremhæver Andreas Koenig, der er CEO for ProGlove, som producerer wearables til industrien.

Men for virksomheder, der søger hurtige forbedringer i produktiviteten, er ROI-modellen ikke tilstrækkelig her:

“Fuld automation er ikke altid en mulighed. Men hvis man ser nærmere på f.eks. et hvilket som helst lagermiljø, er der betydelige muligheder for at styrke den eksisterende menneskelige arbejdsstyrkes resultater.”

Muliggør skræddersyet samlearbejde på fabrikslinjerne

Wearables forbedrer sikkerhed og kvalitet i levnedsmiddelindustrien, bekræfter Keith Thornhill, der er chef for føde- og drikkevarer hos Siemens Digital Industries i Storbritannien og Irland.

“Risikofaktorer for industrivirksomheder, som f.eks. smitsomme medarbejdere, der kommer på arbejde, kan spores gennem armbånd, der overvåger kropstemperatur og blodtryk”.

Potentielt sparer de levnedsmiddelindustrien for millioner af pund, fordi man undgår at kontaminere fødevarer og tilbagekalde produkter fra butikshylderne og – hvad der er afgørende – beskytter den offentlige sundhed.

Wearables startede som en dille blandt forbrugere i sport- og fritidssegmentet, men nu udnytter producenter fordelene ved disse intuitive enheder, som kan bruges håndfrit i hårde fysiske miljøer.

Operatører kan scanne stregkoder og QR-koder på fysiske komponenter i industrimiljøer uden at skulle afbryde arbejdet for at finde en scanner.

Beskeder kan sendes dynamisk til de enkelte medarbejderes wearables og udløses af sensorer i det produkt, de interagerer med, hvilket sikrer, at de følger korrekte procedurer, så fejl elimineres, og arbejdere og kunder beskyttes.

Reducerer fejl og forlænger produktlevetiden

En rapport fra virksomheden Minsait, der leverer digitale tjenester, nævner effektivitet og sikkerhed som de to primære fordele ved wearables i den industrielle sektor.

“Der kræves ikke bevidst interaktion fra den menneskelige operatør – som det er tilfældet ved brug af smartphones, tablets eller PC’er. I en industrivirksomhed er dette en fordel i forhold til mange forskellige funktioner”, men der er navnlig to primære fordele forbundet med det, ifølge Minsait: integration og skalering af operatørens funktion i fabrikkens driftssystemer og operatørsikkerhed.

Minsait-rapporten citerer den tyske stålproducent Thyssenkrupp, som har udstyret 24.000 operatører, der arbejder med vedligeholdelse af elevatorer, med Microsoft HoloLens AR-briller, så de kan identificere vedligeholdelsesproblemer uden at bruge hænderne.

Via adgang til virksomhedens forudsigende vedligeholdelsesdata kan teknikere analysere hver enkelt elevators vedligeholdelsesbehov i realtid.

Brugen af intelligente briller har gjort det muligt for ThyssenKrupp at reducere nedetid for deres elevatorer med 50 %, forlænge elevatorernes levetid og øge operatørernes sikkerhed.

Øget sikkerhed for arbejdere

Minsait citerer også servicevirksomheden Amey og en undersøgelse, som virksomheden iværksatte i 2017 for at få belyst, hvordan arbejdsdagen påvirkede deres arbejderes fysiske sundhed. Den brugte intelligente veste til at overvåge og administrere forskellige sundhedsparametre, herunder hjerterytme, vejrtrækning, skridt, stilling og stressniveauer. De primære fysiologiske data blev samkørt med de aktiviteter, operatørerne udførte.

Potentielt farlige situationer blev identificeret som f.eks. at køre baglæns i køretøjer, køre på ujævne overflader eller i stærk trafik, pga. stressadfærd hos professionelle.

Efter undersøgelsen indførte Amey wearables og har efterfølgende oplevet et fald i antal sygemeldte operatører. Det har også reduceret stressniveauerne i kritiske situationer og dermed i sidste ende forbedret brugersikkerheden.

Uanset hvor teknisk avancerede vore dages wearables er, og uanset de produktivitetsmuligheder, de tilbyder, kan fordelene ved Augmented Reality gå tabt, hvis arbejdsstyrken ikke er korrekt oplært, advarer Dr. Paul Rivers, CEO for Guidance Automation.

“At sætte operatører i stand til at tilgå realtidsdata på en intuitiv måde gennem wearables … muliggør løbende forbedring. Men at sikre, [at] mennesker er en del af denne proces lige fra starten er afgørende, fordi deres daglige aktiviteter vil ændre sig.”

Download guide: Hvordan påvirker Industri 4.0 din virksomhed?

Læs mere: Her gør VR og AR en vigtig forskel

Sig din mening

*