Q&A: Global energivirksomhed med skyhøje ambitioner

Uniper er en af verdens yngste energivirksomheder. Det forhindrer dem ikke i at være yderst ambitiøse, når det drejer sig om deres digitale strategi.

Uniper skiller sig ud i forhold til andre energivirksomheder ved at være en af de yngste. Virksomheden blev stiftet for blot to år siden, da den blev adskilt fra E.ON. I dag har Uniper omkring 12.000 medarbejdere.

Fra sit hovedkontor i Düsseldorf i Tyskland udøver Uniper fire hovedaktiviteter: energiproduktion (herunder vandkraft, gas-, kul- og kerneenergi), energisalg og -handel, energilagring og energiydelser.

CIO Damian Bunyan har været ved Uniper siden virksomhedens begyndelse. I det følgende fortæller han om deres mission om at digitalisere en af de yngste energivirksomheder i verden inden 2025.

Hvad er Unipers digitale strategi, og hvor vigtigt er det digitale i forhold til virksomhedens overordnede mission?

I europæisk sammenhæng, hvor alle forsøger at blive mere energieffektive og miljøvenlige, er det sådan, at en række af de ting, der er med til at gøre min virksomhed rentabel i dag, ganske enkelt ikke vil eksistere i fremtiden. Så det er afgørende for vores mission at have fokus på, hvilket forretningsområde vi beskæftiger os med, hvilken model vi anvender, samt hvilke kunder vi vil betjene og hvordan.

Som CIO spørger jeg derfor, hvad jeg via digitalisering kan gøre for at skabe en virksomhed, der også kan fungere i fremtiden? Og svaret på dette er, at vi i øjeblikket er i gang med en proces, hvor vi definerer vores digitale strategi. Vi kalder det Digital 2025, da 2025 er tæt nok på til at være virkelighed, men samtidig langt nok væk til at tvinge dig til nytænkning.

Når denne definition nu stadig er under udarbejdelse, hvad er så dine mere umiddelbare prioriteter?

Grundlæggende it. Mange mennesker tænker på, hvad de kan gøre med blockchain, machine learning, analyse, algoritmer mv., men hvis den grundlæggende it ikke er i orden, vil du altid opleve problemer.

Som CIO tvinger det mig til at investere en masse i det grundlæggende it. Selv om en række af disse ting ikke nødvendigvis udgør en konkret forretningsopgave, skal jeg stadig gennemføre disse, da det skaber en stabil platform, som alle disse digitale tilbud kan bygges på.

Så jeg bruger en masse tid på at flytte ting op i skyen, forlade datacentre, implementere softwaredefinerede netværk, få styr på identitetsstyrerettigheder og indførelse af et helt nyt Windows 10-arbejdsmiljø. Mange af mine konkurrenter har ikke gjort dette, da de ikke kunne hænge det op på en konkret forretningsopgave.

Uniper har sagt, at virksomheden vil digitalisere kundegrænseflader for at lette interaktioner. Hvad involverer det?

Vi har to forskellige typer kunder. For det første er der omkring 1000 meget store organisationer, der køber strøm og/eller gas fra os. For det andet er der mennesker, der kører deres egne energiinfrastrukturer. For begge typer kunder gør teknologien det muligt for os at interagere med dem langt mere effektivt.

For den første gruppe gælder det, at vi udarbejder værktøjer, der hjælper disse store kunder med at forvalte deres risici på langt mere intelligent vis. Nogle gange køber de mere energi, end de har brug for, og nogle gange sælger de mere, end de har. Det er et stort risikostyringsproblem.

For den anden gruppe udvikler vi forudsigelig vedligeholdelse. Det kan være i form af software, der kan hjælpe dem med at køre deres vedligeholdelse på mere forudsigelig vis, en fjerntekniker, der analyserer deres data og yder rådgivning, eller endda en tjeneste, hvor vi kører aktiverne for dem.

Involverer denne forudsigelige vedligeholdelse kunstig intelligens eller maskinlæring?

I høj grad. Et eksempel kunne være et kraftværk, der har en meget stor turbine, og hvor der sidder realtidssensorer på den pågældende turbine. På den måde får du en historik, der viser, hvad der skete, før der opstod en fejl på den pågældende turbine.

Du kan så tage disse realtidsoplysninger, sende dem ind i en analyseenhed og herefter begynde at kunne forudsige med en ret høj grad af nøjagtighed, hvilke af turbinens dele der vil få brug for opmærksomhed inden for de næste par dage eller uger.

På den måde kan du køre virksomheden aktiv mere effektivt, hvilket er af stor betydning inden for energiproduktion. Og du kan optimere dine kapitaludgifter.

Alt dette lyder dyrt. Hvad er din tilgang til finansiering?

Jeg har ikke penge nok til at gennemføre alle de it-projekter, jeg gerne ville. Jeg vil dog helst ikke have, at folk forbinder digitalisering med omkostningsbesparelser, da det forhindrer folk i at samarbejde med mig. Jeg vil hellere have, at folk forbinder digitalisering med effektivitet.

Hvis du eksempelvis arbejder i kreditorafdelingen, ville jeg sige til dig, at “gennem digitalisering kan jeg hjælpe dig med at betale en større procentdel af fakturaerne til tiden samt finde de fakturaer, der er fejl på.” På den måde har jeg en stærk sag, der engagerer folk.

Det er ikke længere nyttigt for mig blot at vide, at vi har 99,99 procent servertilgængelighed. Nu har jeg også brug for at vide, hvor tilgængelige vores kraftværker er, og hvor mange kunder vi har faktureret til tiden.

Når jeg har disse data, kan jeg måle effektiviteten af vores teknologi i forhold til virksomhedens indikatorer. Jeg kan levere et hvilket som helst it-projekt. Men jeg har brug for, at virksomheden formulerer, hvad den virkelig vil have.

Læs mere: Bliv klar til fremtidens energimarked 

Læs mere: Verdo får en ensartet pipeline med Microsoft Dynamics 365 CRM

Sig din mening

*