Bliver Live Video Shopping lige så stort i Skandinavien som i Kina?

Live Video Shopping er den hotteste trend inden for e-handel og enormt stort i Kina. Vil det også lykkes at tage det skandinaviske marked med storm?

At Live Video Shopping er blevet så utrolig populært i Kina skyldes måske først og fremmest realtidsformatet, der indbyder til interaktivitet. Desuden er der en ægte person på skærmen, hvilket er mere personligt end statiske e-handelssteder. Seeren oplever det som socialt og får en relation til sælgeren. Med andre ord en cocktail af oplevelser for slutkunden, hvilket i sig selv har været en trend et stykke tid.

Ifølge Alibabas datterselskab Taobao, er den gennemsnitlige konverteringsgrad hele 60 %. Det vil med andre ord sige, at mere end halvdelen af seerne klikker på de produkter, der præsenteres. Og selv om klikkene ikke fører til køb, er alle de data, der genereres, deres vægt værd i guld.

Uden for Kina

Vi kan altså konstatere, at Live Video Shopping er et stort fænomen i Kina, hvor det vokser eksponentielt både i popularitet og omsætning. Men hvordan ser det ud andre steder i verden? I Nordamerika kører giganterne inden for sociale medier “social commerce”, og Amazon har startet “Amazon Live” på hjemmemarkedet. De virksomheder og butikker i USA, der benytter sig af Live Video Shopping, har hidtil mest henvendt sig til det kinesiske marked.

Den danske skønheds- og helsekæde Matas A/S søsatte tidligere i år sin lancering af Live Video Shopping. Koncernens chef for e-handel, Brian Andersen, har store forhåbninger til satsningen. Til ehandel.dk sagde han i marts 2020, at “Vi er glade for snart at begynde at arrangere Live Video Shopping. For Matas vil det være et nøgleelement i vores strategi som en stærk markedsleder inden for det digitale område og en ny måde at binde alle vores digitale og offline kanaler sammen på en innovativ og problemfri måde.”

I Sverige har Live Video Shopping taget fart med virksomheder som KICKS, Kjell & Company samt H&M’s Monki, som var det første modebrand i den vestlige verden, der begyndte med konceptet. Trenden er også kommet til det norske marked gennem tøjkæden Gina Tricot og The Nest Shop. Elgiganten tilbyder 20 minutters forhåndsbooket Live Video Shopping på alle sine nordiske hjemmesider.

Omdrejningspunktet for detailhandel

Innovationstempoet inden for digital handel har aldrig været højere, i Norden præcis som i Kina og USA. Det uundgåelige spørgsmål, man må stille sig, er: Bliver Live Video Shopping det sidste søm til kisten for fysiske butikker? Ikke nødvendigvis. At personlige omnichannel-oplevelser for kunderne bliver stadig vigtigere, og at omdrejningspunktet for detailhandel bliver det digitale, er derimod ikke usandsynligt. Live Video Shopping passer måske ikke lige til din virksomhed og de produkter, I sælger, men de fleste virksomheder kan ikke klare sig uden at indsamle og bruge data om deres kunder på en klog måde.

At den hotteste trend inden for e-handel har forandret detailbranchen i Kina er der ingen tvivl om. Og en lignende udvikling i vores del af verden er ikke usandsynlig. I så fald kommer vi også til at tage udtrykket “Shop till you drop (your phone)” til os.

Hvis du er gået glip af vores første artikel om, hvad Live Video Shopping er, kan du læse den her.

Læs mere: Sådan optimerer du kundeoplevelsen og øger mersalget i butikker

Læs mere: Sådan skaber du en kundeoplevelse i verdensklasse med CEM

Sig din mening

*