Amazon er her: Hvad er fordele og ulemper ved et samarbejde?

I oktober slog Amazon dørene op til sin svenske hjemmeside og dermed sin første hjemmeside i Norden. Nu er spørgsmålet: Vinder eller taber du på at samarbejde med denne gigant inden for e-handel?

Vi har i en tidligere artikel stillet os selv spørgsmålet, om Amazons indtog i Norden er en trussel eller en mulighed for detailbranchen. At gigantens etablering i Sverige vil medføre forandringer i branchen hersker der temmelig stor enighed om. Men hvilken strategi er egentlig smartest: at slutte sig til Amazon eller lade være? Her beskriver vi tre fordele og tre ulemper, som et samarbejde med Amazon kan indebære.

Tre fordele ved at sælge på Amazon:

1. Kunderne er der allerede

For små virksomheder, der gerne vil vokse, både nationalt og internationalt, kan det være positivt at samarbejde med Amazon. At opbygge egne salgskanaler og overbevise forhandlere tager tid; gennem Amazon får du hurtigt adgang til en enorm mængde kunder. Alene det faktum, at Amazon er et af verdens stærkeste varemærker, gør det muligt for mindre aktører at nå ud til nye markeder og forbrugere. I USA er det lykkedes virksomheden at blive en kolossal markedsplads, der ud over at konkurrere mod andre butikker og e-handlere også udfordrer søgemaskiner. Produktsøgninger på nettet udføres i dag i højere grad direkte på Amazon end via omveje fra f.eks. Google. Hvorfor ikke udnytte, at kunderne allerede findes på Amazon?

2. Kundeservice med kvalitet

En af de mest tids- og ressourcekrævende opgaver for alle virksomheder er kundeservice. Det er også en af de vigtigste. Tilfredse kunder er lig med tilbagevendende ordrer, et positivt ry, flere anbefalinger og dermed større fortjeneste. Amazon er kendt for hurtig levering, god håndtering af returvarer og tilbagebetalinger samt for sin lydhørhed i forhold til kundesupport. Ved at sælge på Amazon får du del i deres omsorg for kunderne. Naturligvis ønsker virksomheden, at du har succes – jo mere du sælger, desto mere tjener de på deres afgifter.

3. Den store tillid

En anden vigtig faktor, ikke mindst ved onlineshopping, er tilliden til sælgeren. Hvor sikker kan man være på, at den vare, der bestilles, også er den, der leveres, eller at den overhovedet når frem? Er betalingen sikker? Manglende tillid er en af de mest almindelige årsager til, at online-shoppere ikke gennemfører deres køb. Gennem Amazon kan du drage fordel af et af de største varemærker i verden og et af dem, der nyder den største tillid. Og at kunderne stoler på Amazon betyder flere gennemførte ordrer med dine produkter i varekurven.

Som du ser, er der flere gode grunde (og så har vi kun nævnt tre) til at samarbejde med Amazon. Men et partnerskab er ikke altid en dans på roser, og der er lige så mange grunde til ikke at tage springet.

Tre ulemper ved at sælge på Amazon:

1. Konkurrencen kan være dræbende

Jo større Amazon bliver, og jo flere aktører der samarbejder med dem, desto hårdere bliver konkurrencen om kunderne. Sælger du lige så gode eller lignende produkter som andre virksomheder, skal du slås med dem om at blive set på Amazons sider. Når flere sælgere tilbyder samme produkt, bestemmer Amazon, hvilket af dem der vises højest oppe på siderne. Og når man tænker på, at flere og flere shopper via mobilen og er mindre tilbøjelige til at scrolle ned, bliver det endnu vigtigere at lande højt oppe i søgeresultaterne. Amazons algoritmer styrer, og vinderen tager det hele.

2. Smager det, så koster det

Du kommer ikke gratis til noget på Amazon. Virksomheden tager ikke overraskende en del af kagen for hvert produkt, du sælger gennem dem. Hvad det koster dig, afhænger af betalingsplan, og hvilken afgiftskategori det solgte produkt tilhører. Desuden betaler du en henvisningsafgift for hver solgt vare uanset plan. Den samlede omkostning kan variere kraftigt, og derfor skal du have en god idé om afgifterne, før du slår pjalterne sammen med Amazon. Hvis du ikke sikrer, at marginerne er tilstrækkeligt høje, bliver det svært at få succes.

3. Amazon ejer dine data

Når du sælger produkter via Amazon, betaler kunderne på deres hjemmeside og bliver deres kunder. At Amazon kan indsamle, opbevare og bruge dine data til profilering af dine kunder er måske det tungeste argument for at afstå fra et samarbejde. Du får ikke adgang til oplysningerne, hvilket ikke bare begrænser din evne til at udvikle tætte relationer til kunderne, men også kan skabe en konkurrencefordel for giganten på den anden side af Atlanten. Data om dine kunder er guld værd, og du betaler for at lade Amazon bruge dem.

Hvor tungt de forskellige fordele og ulemper vejer for netop din virksomhed, afhænger naturligvis af, hvad du sælger, hvor meget og til hvem. Nu ved du om ikke andet lidt mere om, hvorvidt et samarbejde med Amazon er den rigtige eller forkerte vej at gå.

Læs mere: Brancheløsninger tilpasset fremtidens kunder

Læs mere: Er du forberedt på Amazons indtog?

Sig din mening

*