4 ting detailhandlen kan tage med sig fra 2020

2020 var i høj grad et anderledes og udfordrende år. Noget, som ikke mindst påvirkede den allerede omskiftelige detailhandel. Men ikke alt har været kulsort.

Store dele af 2020 satte mindre og mellemstore virksomheder inden for detailhandlen på enorme prøver. Og de fysiske butikker var særligt hårdt ramt. Men svære tider kan også bevirke, at man bliver tvunget til at finde nye løsninger og måske ligefrem trives under nye forudsætninger. Især virksomheder, som allerede inden var hoppet på digitaliseringstrenden, stod i en bedre position til at tilpasse sig den nye virkelighed, øge salget online og få større modstandskraft. Udviklingen har påvirket alt, fra hvordan virksomheder kommunikerer med kunderne, til hvordan produkter markedsføres og sælges.

Her ser vi nærmere på 4 digitaliseringstrends, som blev forstærket i 2020, og som kan komme detailhandlen til nytte fremover.

1. Hurtigere digitalisering og innovationstakt

 Allerede længe inden det historisk mærkværdige år 2020 var en tydelig digitaliseringstrend godt i gang. Men omstillingsprocessen hen mod stadig mere digital shopping, på bekostning af den fysiske, accelererede i 2020. Det store fokus på at undgå fysisk kontakt har været en belastning, men har samtidig også gjort det muligt for detailhandlere at fremskynde deres digitale transformationer. Digital transformation, som tidligere tog år at implementere, er i mange tilfælde blevet komprimeret til få uger eller ligefrem dage, for at virksomhederne skulle kunne følge med udviklingen og tilpasse sig det nye normale.

2. Omnichannel er en nødvendighed

I løbet af 2020 blev vi næsten alle forvandlet til moderne forbrugere, som gør brug af flere forskellige kanaler i vores beslutningsprocesser. Impulskøb i fysiske butikker blev et særsyn, ikke kun for digitale indfødte og millennials, men for alle. Som en konsekvens af dette indså stadig flere virksomheder værdien af at have en forretningsstrategi, der inkluderer omnichannel. Som sømløs kommunikations- og salgskanal. For både gammel og ung er rejsen frem til køb i dag en snoet vej med berøringspunkter i flere forskellige kanaler i den digitale, mobile og fysiske verden. Udfordringen er at gøre kundens rejse så enkel og bekvem som muligt. Jo hurtigere du kan tilbyde en helstøbt kommunikations- og købsoplevelse i alle kanaler, desto bedre.

3. Større modstandskraft med apps

2020 var et år, hvor detailhandlen hurtigt blev tvunget til at tilpasse sig uforudsigelige vilkår. I mange tilfælde indebar dette, at handelen blev flyttet til skyen, hvilket igen fremmede brugen af nye værktøjer og funktioner. F.eks. apps, der sikrer en effektiv, optimeret og omkostningsbesparende lagerhåndtering. Eller som forenkler onlinebetalinger mest muligt for kunderne. Apps kan også lette den administrative byrde og give virksomheder mere tid til at fokusere på aktiviteter med en højere forretningsværdi. Stadig flere indser, at automatisering og dataindsigt er grundlaget for konkurrenceevne og vækst. Og ved at udnytte apps til at effektivisere deres virksomhed kan detailhandlere blive bedre forberedt og mere modstandsdygtige, uanset hvad der venter rundt om hjørnet.

4. Stadig mere personlige retailmiljøer online

Inden for blot et par måneder i 2020 blev videosamtaler det normale i arbejdslivet. I stadig større udstrækning begyndte også detailhandlen at indse værdien af videochatten som et værktøj til kunderådgivning og salg. I stedet for fysiske møder i butikken flyttes interaktionen til skærmen, hvor butiksrepræsentanter eller influencere står klar. Et eksempel er det mere og mere udbredte koncept Live Video Shopping. Tilskueren får her en varedemonstration og kan stille spørgsmål til eksperten, som ved alt om produktet. Hvis der er tale om varer som tøj eller makeup, kan ”sælgeren” også indtage rollen som stylist. Ud over at købsoplevelsen bliver mere personlig og underholdende, giver disse digitale retailmiljøer også stor komfort for kunderne.

2020 var på mange måder et hårdt år. Men det har også gjort det muligt for virksomheder at identificere, hvilke hindringer de har for digital transformation. Og dette har igen ført til erkendelsen af, at disse hindringer skal elimineres så hurtigt som muligt. Alternativet er formentlig, at man bliver overhalet af konkurrenterne og ladt i stikken af kunderne.

Læs mere: Brancheløsninger tilpasset fremtidens kunder

Læs mere: Sådan undgår du fejltagelser med omnichannel

Sig din mening

*