5 trends i føde- og drikkevareindustrien i 2021

2020 var et år ud over det sædvanlige. Året bød på en række indflydelsesrige trends, der med stor sandsynlighed bliver endnu mere fremtrædende i 2021.

Forbrugernes måder at agere og tænke på ændret sig markant i 2020. Det skifte har du som producent af føde- og drikkevarer sikkert også oplevet. Efterspørgslen er skudt i vejret på nogle varer, mens den er faldet på andre. Det lader også til, at jo mere udfordrerende året er, jo mere fokuserer forbrugerne på kvalitet, helbred og bæredygtighed. Det er positive tegn for både kunder, industrien og vores klode.

Hvad kommer vi mon til at se ske i år? Man skal selvfølgelig passe på med at komme med forudsigelser. Det lærte vi sidste år. Alligevel drister vi os til at komme med 5 trends, du skal kende, for at opnå mere succes i 2021.

1. “Premiumization”

 Vi så allerede begyndelsen af denne trend sidste år, og det virker til, at vi kun kommer til at se mere til den i 2021.

“Premiumization” betyder i korte træk, at forbrugeren bruger ekstra penge på selvforkælelse ved at købe de bedste og mest eksklusive produkter. Det kan fx være forarbejdet fisk, krogmodnet kød, chokolade og bagværk af høj kvalitet.

Undersøgelser viser, at det især er Millennials og Gen Z, der foretager køb fra øverste hylde. De forklarer, at de ønsker at pleje sig selv ved at hygge med ekstra gode føde- og drikkevarer. Det kan derfor være en god idé at have et særligt øje på lige netop denne målgruppe og trend i år.

2. Efterspørgslen på plantebaseret mad har eksplosivt vokseværk

 En af de hurtigst voksende trends i industrien er forbrugernes efterspørgsel efter plantebaseret mad. Det skyldes i høj grad, at flere og flere verden over fører en vegetarisk eller vegansk livsstil. Nogle af de hyppigste årsager til dette er, at de gerne vil leve sundere, mere bæredygtigt og mindske indtaget af animalske produkter.

Denne trend har fået efterspørgslen på naturlige og organiske produkter til at skyde gennem taget sidste år. Det forventes, at kurven kun kommer til at gå opad i 2021. Det vil uden tvivl få flere producenter til at øjne gode muligheder i et voksende marked.

3. Forbrugernes klimaaftryk bliver mindre og mindre

Plantebaseret mad er en god overgang til næste trend, fordi de hænger sammen som ærtehalm. Forbrugerne fortsætter nemlig de seneste års trend med at leve mere bæredygtigt. Det vil vi fortsat se i år. Plantebaseret mad går hånd i hånd med bæredygtighed, fordi produktionen af den plantebaserede mad er meget mere ressourceeffektiv og miljøvenlig, mener forskere.

Rationalet er, at vi driver mindre rovdrift på klodens naturressourcer, og vi reducerer også den samlede CO2-mængde, når vi producerer og konsumerer plantebaserede produkter i forhold til animalske. Det har fået flere forbrugere til at kræve bæredygtige føde- og drikkevarer. Og det ser ikke ud til, at det segment bliver mindre. Tværtimod.

4. Salget af friske og frosne grøntsager og frugter stiger

Den grønne bølge fortsætter også i trend nummer 4. Salget og indtaget af friske og frosne grøntsager og frugter tog ifølge flere undersøgelser et godt hop opad i 2020.

Det hænger sammen med et større fokus på at styrke helbredet gennem vitaminer og næringsstoffer. En af de bedste måder at gøre det på, er ved at få en solid mængde fra frugter og grøntsager. Det fik salget til at stige på begge sidste år, og den trend kommer vi også til at se fortsætte i 2021.

5. Data & sporbarhed

Vi kan ikke have en trend-artikel uden også at komme ind på en teknologisk af slagsen. Den er dog stadig knyttet til den sunde livsstil.

Før i tiden foretrak forbrugere den lette og billige næring. Det kunne fx være en burger og fritter. Men nu ser vi i højere grad, at forbrugerne går op i at føre en sund, proaktiv og holistisk livsstil, hvor ”clean labels” bliver prioriteret, så de er sikre på, at ingredienserne i produktet er gode, sunde og rene.

Her spiller sporbarhed og data en stor rolle. For producenten sikrer det, at man kan stole på, at materialerne, man køber fra sin leverandør, rent faktisk lever op til myndighedernes og kundernes krav. De gør også, at forbrugeren kan få indblik i alt fra aromaer, smage, teksturer til ernæringsmæssige fordele og andre aspekter ved madens kvalitet. Brugen af data er endnu ikke blevet udnyttet til fulde i den henseende, men 2021 kan meget vel være året, hvor big data for alvor bliver en medhjælper for producenter i føde- og drikkevareindustrien.

Det var årets 5 trends. Hele 2021 kan du som altid finde masser af nyttig inspiration om produktionsindustrien og digitaliseringen af den lige her på Blogs.

Læs mere: Vil du udnytte mulighederne i trendene? Vi kan hjælpe dig med at styrke din konkurrenceevne

Læs mere: Vil du styrke bæredygtigheden? Sådan gør du

Sig din mening

*