Dette betyr Amazons etablering i Norden

Amazon er ventet å etablere seg i Norden i løpet av noen måneder. Er din virksomhet klar for å møte den nye konkurrenten.

Ehandelen øker kraftig i Norden, men det er fortsatt et fragmentert og umodent marked som er dominert av lokale aktører. Det kommer til å endres fra grunnen av når Amazon inntar Norden.

I denne artikkelen, som er basert på BCG-rapporten «Disruption at Our Doorstep – a Strategic Perspective on Nordic E-commerce and the Imminent Arrival of Amazon», får du et innblikk i hvordan Amazons etablering i Norden kan påvirke ditt selskap.

Hvorfor er Amazon så viktig?

For å forstå Amazons potensial i Norden, er det interessant å se på hvor store markedsandeler kjempen har tatt i andre land. I Storbritannia har Amazon hele 47 prosent av ehandelsmarkedet. Tilsvarende tall fra USA ligger på 58 prosent, mens selskapet har 64 prosent av det tyske ehandelsmarkedet.

Det er ingen tvil om at Amazon skaper disrupsjon på markedene de går inn i. Som verdens tredje største forhandler har selskapet musklene til å tilby det bredeste sortimentet, konkurransedyktige priser og rask levering. Med dedikert kundefokus, smart bruk av data og lidenskap for innovasjon, har man lykkes.

Det finnes mange store markedsplasser for ehandel rundt om i verden, som kinesiske Alibaba, men det er Amazons etableringsplaner i Norden som naturlig nok har fått størst oppmerksomhet her til lands.

Hva betyr Amazons etablering?

Amazon kommer til å bety økt prispress på de nordiske detaljhandlerne. Kjempen er ikke nødvendigvis ledende når det kommer til lave priser. Derimot er det dyktige på å følge prisutviklingen på markedet ved hjelp av en prisalgoritme som speiler konkurrentenes prisfall og kampanjer.

Ifølge rapporten kommer rene nettbutikker til å blir rammet hardest. Dette skyldes at deres økonomiske spillerom er svært begrenset på grunn av allerede lave marginer.

Til og med samfunnet rammes. Prisene faller, men det blir også færre butikkansatte, reduserte skatteinntekter er også noen av konsekvensene som må regnes inn.

Når og hvordan vil Amazon etableres?

Amazons team er allerede i gang med å undersøke det nordiske markedet. Etableringen i Danmark, Sverige og/eller Norge vil trolig skje i løpet av nær fremtid. Eksperter mener at man allerede er begynt å se på blant annet demografiske variabler, befolkningstetthet, snittinntekter og så videre. Amazon er allerede tilstede i Norden med Amazon Web Services (AWS) I 2017 ble AWS, Amazons skyplattform og skytjenester, etablert med både datasentre og kontor i Sverige og Danmark.

Amazons etablering i Norden vil trolig skje trinnvis. Et sannsynlig scenario er at man åpner nasjonale nettbutikker hvor varene sendes fra logistikksentrene i Tyskland, England eller Polen.

Deretter kommer en nordisk logistikkhub nært på den største kundegruppen, før den fysiske tilstedeværelsen utvides til flere nordiske land og regioner.

Gå sammen med ellers sloss imot?

Spørsmålet de fleste stiller seg nå er om de skal slutte seg til eller kjempe imot Amazon? Hva du bør velge, avhenger av hvordan din bedrift ser ut og hvilke produkter du tilbyr. Standardiserte varer, som bøker, leker, elektronikk og spill, er det tøft å konkurrere mot Amazon med. Selger du ferskvarer, mote eller interiør har du sterkere kort på hånden. Disse varegruppene er ikke like interessante for Amazon, ifølge rapporten.

Katrine Ellersgaard, medforfatter til rapporten, kommenterer de to valgene og understreker hva man bør tenke igjennom:

Kjempe imot Amazon: Styrk din onlineplattform og vær sikker på at kundene får en sømløs opplevelse når de beveger seg i dine kanaler. Dine digitale vinduer må være innbydende og du bør legge vekt på det som Amazon har vanskeligst for; et nært forhold til dine lojale kunder og dine fysiske butikker.

Gå med Amazon: Konkurransen på pris er tøff på Amazon. Alle som velger å gå med, må være forberedt på å holde prisene nede. Tenk på å segmentere vareutvalget for å unngå at du kannibaliserer på salget i andre kanaler. Behold dine relasjoner til kundene i så stor utstrekning som mulig, for eksempel gjennom å være til stede i mange salgskanaler. Da unngår man også å bli helt avhengig av Amazon.

Vet du hva dine kunder ønsker? Og hvordan du gir dem det? Optimaliser kundeopplevelsen

Styrk konkurranseevnen gjennom unike kundeopplevelser

Si din mening

*