Gjør deg klar for Amazons entré i Norden

Amazon er i ferd med å etablere seg i Norden og Norge, men hva bør du tenke på før handelskjempens inntog? Retailekspert gir råd til butikkjedene.

Analytikere og rapporter peker på at Amazon er på vei til Norden og Norge.
BCG-rapporten “Disruption at Our Doorstep – a Strategic Perspective on Nordic E-commerce and the Imminent Arrival of Amazon”, er bare en av dem.

Amazons posisjon og markedsandeler i landene handelskjempen er etablert, er imponerende og skremmende. Med etableringen i Norden og Norge, vil Amazon også endre markedet, samtidig som trenden viser kraftig vekst i netthandel, mens handel i fysiske butikker knapt har vokst de siste årene.

– Amazon er en helt ny type av konkurrent med sine muskler, innovasjonskraft og kundefokus. I motsatt ende befinner mange nordiske handelsbedrifter seg med gamle IT-systemer, gamle tradisjoner og ditto tankegods, starter retailekspert Magnus Moberger.

Amazon er et digitalt kjøpesenter som overtar stadig flere kvadratmeter.Magnus Moberger, retailekspert

Han mener at butikker med et bredt sortiment, uten egne produkter, kommer til å få det tøffest, mens smale nisjeaktører, får det enklere i møte med Amazon. Alt handler om å skape merverdi for kunden.

Skap kundeopplevelser i verdensklasse

Trenger nye tanker

For å lykkes i møtet med Amazon, må man transformere sin virksomhet, uansett om man tenker på å gå med eller kjempe i mot Amazon. Uansett hva man gjør, må man gå fra å være vareorientert, til å bli kundeorientert, som jo Amazon er svært gode på.

– Tankesettet innen retail må endres. Historisk har man fokusert på å produsere eller kjøpe inn riktige varer. Det må endres til å la kundenes ønsker og behov styre innkjøp og vareutvalg. Her er Amazon langt foran de fleste handelsaktører, sørlig de som kun har fysisk tilstedeværelse, fortsetter Moberger.

Les også: Dette betyr Amazons etablering i Norden.

Skikkelige forberedelser

Det finnes ikke noe entydig svar på hvordan man møter konkurransen fra Amazon. Alt avhenger av hvordan din virksomhet ser ut og hvilken type butikk du er. Men det første steget, uansett hvilken strategi du velger, er å vite hva man skal ta stilling til. Det er ikke helt enkelt.

– Undersøk hvilke muligheter Amazon kan tilby ditt selskap. Se på plattformen som en av dine kanaler, ikke den eneste. Det viktigste er imidlertid at du kan tilby noe som er unikt. Hvis ikke blir du spist opp av konkurrenter, uansett om du kjemper med eller imot Amazon, sier Moberger.

Kundeopplevelsesekspertens 6 tips:

  • Full fart på transformasjon
  • Sett kunden virkelig i fokus
  • Vær unik
  • Gi merverdi
  • Ha en tydelig plan
  • Test grundig

Om du velger å konkurrere mot Amazon

Ifølge rapporten kommer sannsynligvis de fleste butikker til å kjempe mot Amazon, i hvert fall til å begynne med. Men hva skal man fokusere på?

– For å konkurrere med Amazon, må man gjennomgå virksomhetens kompetanse, særlig innen teknologi, ett område hvor det er knapphet på arbeidskraft. Stadig flere kommer til å sloss om medarbeidere med kompetanse innen for eksempel Artificial Intelligence (AI), dataanalyse og digital markedsføring, spår Moberger og fortsetter:

– Det er også viktig å utnytte sine kanaler riktig. Finn ut hvordan du kan utnytte dine fysiske butikker for å skape merverdi. Et sportsbutikk kan for eksempel tilby nyttig mat, inngangskort til trening, kostholdsråd og personlige trenere. Slik kan man tilby en helhetlig kundeopplevelse og ikke bare selge klær. For det er alltid noen som vinner kampen om laveste pris.

Transformasjonen må gå raskere, og man må slakte hellige kyrMagnus Moberger, retailekspert

Utviklingen stopper ikke med Amazon

Nå er det Amazons etablering i Norge og Norden som vil gi de største konsekvensene i handelsbransjen, men Moberger mener at det er viktig å tenkte langsiktig.

– Amazon er et digitalt kjøpesenter som overtar stadig flere kvadratmeter. Men om noen år kommer vi trolig til å møte en ny aktør som på nytt vil skape frykt og disrupsjon. I den stadig endrede konkurransesituasjonen, er det organisasjonene som faktisk driver innovasjon og endrer seg, som vil lykkes best, slutter Moberger.

Les også: Slik unngår du tomme hyller

Vet du hva dine kunder ønsker? Og hvordan du gir dem det? Optimaliser kundeopplevelsen

Si din mening

*