Dynamics 365 gir sømløs integrasjon mellom ERP og CRM

Kan CRM-løsninger overleve som frittstående systemer? “Nei”, mener Microsoft. Med Dynamics 365 blir CRM tettere integrert med ERP slik at data kan flyte fritt mellom det som har vært adskilte systemsiloer. Les hvorfor det er smart.

Da Microsoft lanserte skyplattformen Dynamics 365, gjorde de det mer eller mindre av med det frittstående, monolittiske CRM-systemet slik vi har kjent det gjennom flere tiår. Samtidig har det aldri vært viktigere for virksomheter å ha best mulig kontroll og oversikt over kundene sine.

Et paradoks?

Ikke ifølge Andreas Dolven, direktør for Microsoft forretningsapplikasjoner. Her forteller han TransformationTools hvordan teknologien har konvergert for å gjøre dette naturlig:

– Vi bryter ned det det kunstige skillet mellom ERP og CRM, og vi vil koble sammen data på tvers av forretningsenhetene. Det er ikke bare finans, produksjon eller logistikk som har behov for data fra ERP-systemet. Dataene er relevante for absolutt alle i selskapet, understreker Dolven.

Fra data til innsikt

– I dagens forretningsklima er det alfa omega å ha komplett og kontinuerlig oppdatert innsikt i virksomheten. Mange snakker med rette om hvor viktig det er med kundedata, men all verdens data hjelper ingen av seg selv. De får først verdi når du kan omdanne dem til innsikt som kan brukes som et grunnlag for handlinger eller beslutninger, sier Dolven og fortsetter.

– Derfor er det spesielt viktig å velge en plattform som spiller godt på lag med annen teknologi, og da gjerne produkter som folk er vant til å jobbe med. Det vil gjøre det enda enklere både å sørge for godt tilfang av nye kundedata og å automatisere repetitive oppgaver.

Her har Microsoft en stor fordel gjennom at deres produktivitetsverktøy nå har definert standarden gjennom veldig mange år, men enda viktigere er det at programvaregiganten har imponert hele bransjen med sin forsterkede evne til å se fremover og innlemme «cutting edge»-teknologi i nye løsninger:

– Nye teknologier er driver nummer én for oss, og det ser vi at vi treffer kundene på. Alle de store kundene er på utkikk etter de nye mulighetene rundt maskinlæring, tingenes internett, kunstig intelligens eller «Big Data». Disse behøver selskapene en moderne plattform for å kunne levere på, sier Dolven.

Fem forskjeller mellom Dynamics CRM og Dynamics 365

  1. Cloud-first: Denne nye versjonen av Microsoft Dynamics er en «cloud-first»-applikasjon. Det betyr at det er slutt på å vente på å oppgradere til neste versjon, programmet oppdateres nå med ny funksjonalitet kontinuerlig og automatisk. Det betyr også at bedriften kan ta farvel til serverdrift og alt som hører med – de økonomiske fordelene er betydelige.
  2. Bedre integrasjoner: Dynamics 365 er en langt smartere løsning enn sine forgjengere, og har full integrasjon med ERP, HR, Office 365 og Power BI, for ikke å nevne Cortana. Dermed kan du hente ut informasjon og fatte presise, velresonnerte beslutninger på rekordtid!
  3. Brukeropplevelse: En stor forskjell er hvordan løsningen oppleves i bruk, siden Dynamics 365 er bygget med tanke på samarbeid med andre. Alt er dessuten tilgjengelig i en nettleser, og laget med tanke på å skulle fungere på både smarttelefoner og nettbrett.
  4. Work Load: Det tidligere rollebaserte grensesnittet mot Dynamics er nå erstattet med Work Load eller “arbeidsområder”, innrettet mot å gi brukerne ett bilde pr. jobb-aktivitet. Dette gir en mer skreddersydd opplevelse som gir effektivitet ved å gjøre det enklere å fokusere på oppgavene.
  5. App-verden: Det er mange problemer og utfordringer du ikke er alene om å møte: Hundrevis av apper fra frittstående partnere leverer funksjonalitet som det er enkelt å kjøpe, plugge inn og ta i bruk for å gjøre Dynamics enda bedre – og flere dukker opp hele tiden!

Fra pisk til gulrotkake

Like viktig som at data må omdannes til innsikt for å skape verdi, er det at programvare må være verktøy som effektiviserer og hjelper de ansatte.

– I tiår etter tiår kunne man argumentere for at CRM egentlig var et system som ledelsen brukte for å «overvåke» de ansatte i salgsavdelingen. Hvordan så den enkeltes pipeline og salgsprognoser ut, kunne man ha tiltro til disse, og var ledelsen fornøyd med dem?

– Nå kan systemene heller foreslå fremgangsmåter som den enkelte selger kan benytte for å prestere bedre – basert på selskapets egne data, gjerne kombinert med input fra sosiale medier, og levert på en hvilken som helst plattform. Da er det ikke lenger et kontrollverktøy for ledelsen, da blir det et hjelpemiddel som kan gi selgerne et fortrinn, og som de vil ønske å benytte seg av, sier Dolven.

Han understreker at for å få full effekt av plattformen, datautveksling og -analyse, må alle også ledelsen endre måten man jobber på.

Fleksibiliteten blir viktigst

Han forteller også at det nesten ikke er noen bedrifter som lenger etterspør on-premise løsninger for å installere dem i egne server-rom – nå er det skybasert som gjelder. Mange har snakket om lavere kostnader og verdien av skalerbarhet, men Dolven mener dette ikke er det viktigste for kundene.

– Det er riktig at skyløsninger skalerer bedre enn on-premise løsninger. Det betyr at de kan passe både for store og litt mindre bedrifter, og at de enklere kan vokse med en bedrift som er i utvikling.

– Likevel er ikke skalerbarhet og pris like interessant som de andre mulighetene skyen gir, gjennom at man kan legge smarte løsninger på toppen og konsolidere data fra en stor mengde ulike kilder. Den fleksibiliteten dette gir, har stor verdi for mange, sier han.

Har forandret markedet

Dolven forteller videre at dette har påvirket hvordan bedriftsmarkedet anskaffer løsninger.

– Tidligere var det vanlig å lage en lang liste med spesifikasjoner på funksjonalitet man ønsket – ikke minst for CRM-løsninger eller andre store, forretningskritiske systemer – for deretter å sjekke ulike produkters egenskaper opp mot den listen.

– Nå velger derimot stadig flere kunder en plattform, og den velger de basert på hvordan de oppfatter leverandørenes planer, tankegods og leveransedyktighet. De vet at leverandørens evne til å skape og implementere ny funksjonalitet i løsningen i månedene og årene som kommer, er vel så viktig som nøyaktig hva de tilbys akkurat nå. Det kundene dermed egentlig kjøper, er innovasjonstakten og roadmap-en til Microsoft, slår han fast.

Dataplattform for forretningsapper

I skrivende stund er det løsninger for syv ulike funksjonsområder for Dynamics 365 i Norge: Sales, Customer Service, Field Service, Project Service Automation, Finance and Operations, Talent, Business Central, Marketing og Retail.

Flere apper kommer fortløpende til etter hvert som løsningen tilpasses de ulike landene.

Dynamics 365 omfatter funksjonalitet fra gamle Dynamics CRM (Sales og Customer Service), fra gamle AX 2009/2012 (Finance and Operations) og fra HR-området (Talent).

På denne måten bryter Microsoft ned det kunstige systemskillet som har vært mellom CRM og ERP samt andre systemer. Dynamics 365 er en dataplattform for forretningsapper.

Les også: Digitalisering ga selgerne bedre tid til kundene.

Si din mening

*