Slik lykkes du med Black Friday

Handelen blir stadig mer global og det dukker stadig opp nye shoppingtrender. En av dem, Black Friday, har for alvor fått fotfeste i Norden. Retailekspert gir sine fem beste råd før handelsfesten.

Snart er det klart for Black Friday, handletrenden fra USA, som der også markere starten på julehandelen. Er ditt selskap klart for å møte økte kundestrømmer og ditto konkurranse?

Vi har intervjuet retailekspert Anders Trege. Han sier at Black Friday er en fordel for handelsbedrifter og gir sine fem beste råd før handelsfesten.

– Black Friday er startskuddet for julehandelen og det er blitt en svært viktig dag for butikkene. I dag kan man ikke stå utenfor. Forbrukerne forventer at alle butikkene gir noen Black Friday-tilbud, sier Trege.

Under lister han opp fem fordeler handelsbedrifter kan få ved være med på Black Friday.

Fem fordeler: Derfor skal du satse på Black Friday

1. Innfri kundenes forventninger. Black Friday er blitt så etablert at konsumentene i dag forventer at alle butikker har Black Friday-tilbud. Om du velger å avstå, kommer kundene til å handle hos noen av dine konkurrenter i stedet. Samtidig hindrer du at systemene krasjer, noe som hindrer at kundene får handlet.

2. Øk interessen for julehandelen. Gjennom Black Friday kan du bygge opp interessen for julehandelen og julesalget. Dessuten kan du forlenge julehandelen ved å bearbeide konsumentene. Fornøyde kunder som har fått et godt Black Friday-tilbud, kommer gjerne tilbake.

3. Få flere engasjerte kunder. Flere blir med i kundeklubber og melder seg på nyhetsbrev før Black Friday for å få tilbud før andre eller eksklusive tilbud. Utnytt denne muligheten for å få kundene engasjerte i dine aktiviteter resten av året.

4. Reduser lagerholdningen. Mange butikker sliter med store varelagre med tungsolgte produkter. Black Friday er en god mulighet til å bli kvitt hyllevarmere. Og når kunden er kommet inn i butikken, er det store muligheter for mersalg.

5. Øk butikkens synlighet. Selv om konkurrensen blir større under Black Friday, er det også store muligheter for å markedsføre deg mot både trofaste og nye kunder. Pass på å gi riktige tilbud til de riktige kundegruppene.

Men hva skal man gjøres for å lykkes? Les retailekspertens fem tips foran årets store shoppinghøytid under.

Les også: Nå kommer Amazon til Norden, hva betyr det?

Fem tips: Slik lykkes du med Black Friday

1. Få orden på data og systemer. Forbered deg grundig, pass på at det er nok kapasitet i systemene og forsikre deg om at dine grunndata er riktige. Hvis ikke risikere du at kundene møtes av feil lagerstatus og ikke får varene. Informasjonen må være korrekt og man skal kunne få varene uansett kanal man handler i.

2. Velg kampanjer med omhu. Velg ut de rette varene som dere vil markedsføre under Black Friday. Ta gjerne utgangspunkt i varer som kundene har forlatt i handlekurvene gjennom “Basket Analysis”. Hvilke kjøp er avbrutt av kundene? Det er også bedre å selge noen få varer med stor rabatt, enn å senke prisen litt på store deler av sortimentet.

3. Kort ned køen i butikken. Strømmen av kunder med stor kjøpelyst, øker under Black Friday. Forenkle betalingen i fysiske butikker for eksempel med selvbetjeningsløsninger og mobile POS-terminaler. Vær sikker på at du tilbyr kundenes foretrukne betalingsmetoder, det øker sannsynligheten for at kjøpet avsluttes.

4. Sats på kundeklubben. Pass på å verve nye medlemmer til kundeklubben slik at du får en langvarig relasjon til kundene. Dette kan du gjøre ved å lokke med eksklusive tilbud i forkant av Black Friday.

5. Vis leveransetid. Under Black Friday øker belastningen på logistikken kraftig. Derfor må man være proaktiv og informere om realistiske leveransetider til kundene. Ellers risikerer du at de mister tillit og handler et annet sted ved neste korsvei.

Retaileksperten slutter med å si at Black Friday er bare en av mange shoppingfester. I fremtiden vil det komme flere liknende fenomen, (som eksempelvis kinesiske Single’s Day) som butikkene må være forberedt på.

– Selv om du har funnet en god måte å håndtere Black Friday på, kan man ikke lene seg tilbake. Single’s Day blir stadig viktigere, også her i Norden. Slike trender blir bare viktigere i takt med at handel fra utlandet blir stadig viktigere, samtidig som mange nordiske handelsselskap aksepterer kinesiske betalingsløsninger som Alipay og WeChat Pay, sier Trege.

– Jeg tror at det vil bli nødvendig å tilpasse seg lokale fenomener og hendelse for å knytte seg til gamle og nye kunder. Tenk over hvilke nye kampanjer du trenger om du skal innfri forventningene fra internasjonale kunde, fortsetter Trege.

Les mer: Styrk konkurranseevnen gjennom unike kundeopplevelser

Si din mening

*