Digitalisert produksjon av bygningsmoduler – styrt fra en cockpit

Vekst er godt, men vekst kan også føre til at man mister oversikten og dermed at lønnsomheten faller. Det gjelder spesielt når man leverer dyre prosjekter i byggebransjen. Nå har Scandi Byg fullt overblikk med både omsetningsvekst og økt lønnsomhet

Byggebransjen vokser. Det er synlig hos Scandi Byg i Løgstør, Danmark. Eiendomsutvikleren bygger blant annet boliger, institusjoner og kontorlokaler med hjelp av romstore moduler. Modulene bygges i Scandi Bygs fabrikkhaller, hvorpå de ferdige modulene leveres til byggeplassen. Med andre ord snakker vi om store, industrielle produksjon med stor kompleksitet i forhold til moduler, prosjektplanlegging og budsjettering.

Adm. direktør i Scandi Byg, Thomas Raunsbæk forteller:

– Vår utfordring var å vokse, samtidig som vi fortsatt hadde kontroll over alle våre prosesser og detaljene i de svært kostnadskrevende prosjektene vi jobber med hver eneste dag. Vi blir invitert til å by på stadig større prosjekter. Derfor blir det mer og mer forretningskritisk at vi har detaljert innsikt i vår hverdag og våre prosesser, samt at all informasjon er samlet på et sted. Dels for å kunne levere konkurransedyktige tilbud. Dels for å sikre at vi tjener penger på prosjektene, samt at det ikke oppstår flaskehalser, som kan forsinke leveransen.

For å nå de ovenstående målene trengte Scandi Byg et nytt REP-system.

Overblikk, overblikk, overblikk

For Raunsbæk og hans prosjektledere var særlig en ting avgjørende da de bestemte seg for å bytte ERP-system: Ønsket om et samlet og oversiktlig overblikk over selskapets prosjekter – både på et overordnet nivå og detaljert ned i de enkelte prosjektene.

– Tidligere hadde vi et gammelt ERP-system samt en myriade av mindre støttesystemer som håndterte enkelte prosesser, som ikke alltid “snakket sammen”. Det gjorde det vanskelig å samle all informasjon. Det er ikke holdbart i lengden for et selskap som oss, fortsetter Raunsbæk.

Se video: Thomas Raunsbæk utdyper sine poenger og deler sine erfaringer:

Full fart med Dynamics NAV

For å nå målene valgte Scandi Byg å implementere Microsoft Dynamics NAV 2018 med en bransjetilpasset prosjektstyringsløsning på toppen av ERP-plattformen, som er tilgjengelig på tvers av hele organisasjonen.

– Det har gitt oss en rekke fordeler gjennom hele selskapet. Medarbeidernes hverdag er blitt langt enklere. De sparer seg for masse administrativt arbeid og kan konsentrere seg om det de er best til og som de synes er morsomst: Å styre store og kompliserte byggeprosjekter. Samtidig har jeg og våre prosjektledere nå full oversikt over hele virksomheten og alle våre prosjekter. Dermed kan vi utnyttes mulighetene for å vokse i dagens marked, sier Raunsbæk.

Se video: Digitalisering og automatisering ga Nord-Lock økt konkurrensekraft.

Ledelsen var tett på gjennom hele prosessen

Det var ikke uten en viss frykt at beslutningen om ERP-skiftet ble tatt.

– Når man skifter ut hele ryggraden i sitt selskap, så er man forsiktig. Den store frykten re at man plutselig står i en situasjon hvor man ikke får kommunisert med sine kunder, betale sine leverandører eller sende ut fakturaer på flere uker eller måneder.

Det ville være katastrofalt for oss. Derfor la vi ikke bare vekt på pris og teknologisk innsikt, da vi valgte leverandør. Det var avgjørende at DXC og deres prosjektfolk hadde erfaring fra bransjen og at de kunne tilby en bransjetilpasset versjon av Dynamics NAV. Det er jo ikke hver dag man bytter ERP-plattform, så man må velge en leverandør man kan stole på.

Det er jo ikke hver dag man bytter ERP-plattformThomas Raunsbæk, adm. direktør i Scandi Byg

– Dessuten la vi tidlig vekt på at våre folk og DXCs konsulenter skulle jobbe godt sammen i en til tider svætr intensiv porsess. Det sikret vi blant annet med hyppige møter mellom de prosjektansvarlige, men også mellom vår og DXCs ledelse. Det har vætr en god stratgi. De få problemene som har dukket op underveis, har vi raskt ryddet av veien. Mitt råd til dem som skal bytte ERP-løsning er å sikre at både egen ledelse og leverandørens ledelse hele veien er tett på prosjektet, slutter Raunsbæk.

Les om DXCs IT-løsninger for prosjektorientert produksjon

Si din mening

*