5 faktorer som skaper digital transformasjon i detaljhandelen

Hva er de viktigste faktorene som skaper digital transformasjon innen detaljhandelen? DXCs retailekspert, Edward Bjurström, forteller.

Detaljhandelen gjennomgår store endringer. Samtidig øker kravene og forventningene fra forbrukerne. Men hva er det egentlig som driver digital transformasjon innen bransjen? Vi har intervjuet Edward Bjurström, retailekspert og Director Retail, Distribution & Professional Services hos DXC. I denne artikkelen lister han opp fem faktorer som påvirker utviklingen innen detaljhandelen.

– Når man snakker om digital transformasjon, er det ofte teknikk det fokuseres på. Men selve verktøyet er ikke det viktigste, det er tenkemåten som bør være det sentrale. Man endrer forretningsmodellene sine etter visse drivkrefter som styrer markedets retning, starter Bjurström.

Les videre for å lære mer om faktorene som påvirker virksomheten din.

1. Globaliseringen

Markedsplasser som Amazon og Alibaba bidrar til den digitale transformasjonen innen detaljhandelen her i Norden. Men de er ikke ansvarlige for all konkurransen. Forbrukerne har blitt modne og er nå mer mottagelige for å handle fra utenlandske butikker enn noensinne. I dag er det mindre viktig hvor du er basert, det viktigste er å tilby de riktige produktene, rask levering og god kundeservice.

2. Konkurransen

Konkurransen innen detaljhandelen trappes opp, noe som delvis er et resultat av at internasjonal handel øker. I takt med dette stiger forbrukernes krav og forventninger til kundeopplevelsen. Vi ser at nasjonale forhandlere følger med på internasjonale detaljhandlere, men også på de innenlandske konkurrentene som opererer på det samme markedet.

3. Frykten

Dersom du ikke har kontroll på dataene din, så tar du gale beslutninger, kjøper inn varer som ikke selger og du klarer ikke benytte muligheten til personlig, målrettet markedsføring (noe som er mer og mer forventet av forbrukerne). Derfor er det risikofylt å fortsette i samme gamle spor. Mange detaljhandlere drives framover av frykten for å gjøre feil og havne bakpå. Dette er en viktig faktor som skaper digital transformasjon innen bransjen.

4. Forbrukeren

Forbrukeren er en stor drivkraft som fyrer opp under den digitale transformasjonen. I dag forventer de fleste en digital og knirkefri kundeopplevelse. Den tiden da man kom unna med feil i beholdningen og generelle tilbud er over. Utviklingen er et generasjonsspørsmål som forsterkes av at en ny generasjon av millennials nå blir kjøpesterke.

5. Generasjonsskiftet

Akkurat nå står vi ovenfor et internt generasjonsskifte hos mange detaljhandlere. For å tiltrekke unge medarbeidere gjelder det å leve opp til kravene de stiller til deg som arbeidsgiver. Uten en plan for digital transformasjon og moderne systemer er det vanskelig å lokke til seg framtidens medarbeidere.

Tre spørsmål til retaileksperten

– Hva er risikoen med å fortsette som før?

– Dersom man ikke transformerer virksomheten sin og gir kundene den hjelpen de forventer, kommer de sakte, men sikkert til å forsvinne. Det å satse på digital transformasjon gjør det mulig å senke driftskostnadene, kapitalbindingen og risikoen, svarer Bjurström.

– Hva er viktig for å lykkes med digital transformasjon?

– Personalet er den viktigste faktoren. Dersom du tar vare på medarbeiderne dine, kommer de til å ta vare på virksomheten din på best mulig måte. Derfor gjelder det å få dem med på reisen, sier Bjurström.

– En annen kritisk faktor er at man må tørre å prøve. All endring kommer ikke til å skje i løpet av natten. Digital transformasjon er et kontinuerlig arbeid. Det beste er å spise små biter av elefanten om gangen. Våg å gjøre både små og store endringer. Det er lett å la seg hemme av at dataspørsmål må være løst, men det er mye du kan arbeide med parallelt, legger Edward Bjurström til.

– Hva er ditt beste råd til detaljhandlere som ønsker å lykkes med de ulike faktorene?

– Sørg for at du tilbyr noe unikt. Tenk gjennom hvordan tilbudet ditt kan bli mer interessant og hvordan du kan forandre forretningsmodellen din for å bli mer markedsrelevant, avslutter Edward Bjurström.

CEM: Styrk konkurransedyktigheten din med unike kundeopplevelser.

Kostnadsfri guide: Slik optimaliserer du kundeopplevelsen.

8 trinn til lønnsom netthandel.

Si din mening

*