Slik lykkes du på markedsplattformer og med sømløs kundeopplevelse

Sømløs handel er viktigere enn noen gang, men hvordan påvirker de globale markedsplattformene den sømløse kundeopplevelsen? Les vårt intervju med Johan Sommer, Unified Commerce-ekspert i Avensia, og få svar.

I dag forventer de fleste forbrukerne at kundeopplevelsen er sømløs, noe som mange butikker jobber for å levere. Nå kommer det enda en salgskanal: markedsplattformene, som butikker og forhandlere må forholde seg til.

Markedsplattformer gir mange fordeler. Det er enklere for detaljistene å nå ut til nye kundegrupper siden landegrensene «forsvinner».

Mange markedsplattformer fungere også som en søkemotor, og er en naturlig del av kjøpsprosessen.
På den andre siden må man kjenne til markedsplattformenes innebygde logikk. Marginene kan krympe på grunn av prispress og kommisjon til plattformeieren (for eksempel Amazon eller Alibaba).

Imidlertid ønsker din kunder å handle på en markedsplattform, kan det være vanskelig å stritte i mot. Da må man styre varene til de riktige salgskanalene.

– Alle butikker må forholde seg til Å ikke være til stede eller forholde seg til plattformene, betyr at man risikerer å ikke være der kundene er, sier Sommar.

Avensia-eksperten lister opp sine beste tips til detaljister som vil være sømløse, og samtidig være tilstede på markedsplattformer.

Les også: Ny webportal booster salg av Tysse-tilhengere

Tre råd til nordiske detaljhandlere

1. Ikke juks med grunnmuren

At gå fra å være en tradisjonell detaljhandler til å bli en moderne butikk, krever at den underliggende strukturen er velfungerende. Fundamentet må på plass, vær påpasselig så du ikke jukser, man få på plass alt som kreves for en helt ny måte å drive handel på, og som omfatter alt fra prosesser, system til selskapsstruktur.

– Som detaljhandler i dag, må man ha på plass alle hygienefaktorene som trengs for å drive moderne handel. Kundene tar for gitt at man har en brukervennlig nettbutikk, som også funger på mobilen, at korrekt lagerbeholdning vises, personlige tilbud og at man kan levere varene slik man foretrekker. Er ikke dette på plass blir det vanskelig å integrere markedsplattformer i det sømløse tilbudet. Med grunnmuren på plass, blir det mye enklere å legge til enda en salgskanal, sier Sommar.

2. Gå gjennom forretningsmodellen

Markedsplattformer er enten en mulighet eller en trussel. Opplever du at det er en trussel, har du muligens et problem. Gå gjennom din forretningsmodell og ditt tilbud.

– For mange butikker handler det om å forsterke de fordelene man har når man er på markedsplattformer som Amazon. Hva kan du tilby som Amazon ikke kan. Ofte handler det om service, tjenester og kundeopplevelse. Der er den store utfordringen for mange, å vise frem det man er god på og som for eksempel Amazon ikke leverer. Om man derimot selger noe helt unikt, kan man fullt og helt dra nytte av mulighetene som ligger i markedsplattformene, sier Sommar.

3. Våg å teste

Man må ha en langsiktig strategi og et riktig bilde på hvor man skal og hvordan man skal drive sin butikk. Hvilke kunder har jeg, hvordan besvarer jeg deres kundebehov på best måte? Hvilke muligheter finnes og hvordan håndterer jeg ulike trusler? Da blir det enklere å prioritere riktig.

Samtidig er det viktig at man våger å teste ut nye ting og utfordrer gamle sannheter. Kanskje fungere det bra å selge deler av ditt sortiment på markedsplattformer, mens andre varer passer bedre i dine egne kanaler der du kan bygge en annen type relasjon.

– Detaljhandlere må betrakte markedsplattformer slik mange varemerker håndterer forhandlere. Man må ha en strategi for hvem som skal selge hva og hvorfor. Dessuten kan markedsplattformer gi deg innsikt i nye kundegrupper og øke din geografiske ekspansjon, sier Sommar.

Han understreker at det er stor forskjell på de ulike markedsplattformene.

– Når det gjelder markedsplattformer tenker man ofte på Amazon, men i dag finnes det mange plattformer for ulike nisjer, som når ulike kundegrupper og tilfredsstiller ulike kundebehov. Enkelte markedsplattformer er perfekte for ens bedrift, mens andre utgjør en risiko for ens varemerke. Derfor må man ha en strategi pr. markedsplattform og være tydelig på de valgene man tar, sier Sommar.

Gratis guide: Unified Commerce er veien til en kundeopplevelse i verdensklasse

Les mer: Styrk konkurranseevnen gjennom unike kundeopplevelser

Si din mening

*