4 innsikter for detaljhandelen: Fra skrivebordet til butikkgulvet

Ekspert på IT-systemer for retail, arbeidet en dag på butikkgulvet i klesbutikken Brothers. Les om hennes fire lærdommer.

Anna Feuk har fire års arbeidserfaring innen retail, som heltidsansatt i detaljhandelen ved siden av studiene. I dag jobber hun med IT-systemer for retail, som ekspert på områder som kundereise, kundelojalitet og rabatthåndtering.

Men for én dag, gikk hun tilbake til butikkgulvet som medarbeider i herremoteforretningen Brothers, i Malmö. Hva lærte hun av det?

– Det er lett å stirre seg blind på systemene og at man utvikler funksjonalitet uten at man helt har forstått hvordan de vil fungere rent praktisk i butikkhverdagen. Når jeg fikk oppleve hvordan systemene fungerer i hverdagen, fikk jeg nye ideer og mulighet til å gjøre forbedringer. Alle som arbeider med systemer for retail, burde komme ut og jobbe i en butikk, selv om det bare gjelder for en dag. Detaljhandelen endrer seg hele tiden. Derfor må man holde seg oppdatert, svarer Feuk.

Fire lærdommer fra butikkgulvet

Retailekspert Feuk opplever at kravene til detaljhandelen har økt de seneste årene. Under ramser hun opp fire lærdommer fra dagen på butikkgulvet.

1. Bedre service

– Som kunde forventer man at butikkpersonalet er kyndige når det gjelder stil og produktinformasjon. Dessuten må man kunne tolke kunden og legge seg på rett nivå. Alle kunder er ulike og vil bli møtt slik det passer dem, sier Feuk.
Hun mener Brothers peker seg ut med å ha et svært høyt nivå på servicen og at klesbutikken er i fremste rekke når det kommer til kundemøtet. De ansatte tilpasser rådgivningen til kundene raskt og effektivt.

2. Utålmodige kunder

– Dagens kunder er svært utålmodige. Lange køer, ditto leveransetider eller utsolgte varer gjør at man blir valgt bort til fordel for en annen butikk. Handlelysten er flyktig og fokus hos kunden endrer seg raskt. Derfor må man lukke handelen ved å ha riktig vare på rett plass til rett tid, understreker Feuk.

3. Klar for kundeklubb

– Som kunde vil man gjøre en god handel og få gode tilbud. Derfor er det nødvendig i dag å ha en kundeklubb med tilbud som får kunden til å kjenne seg utvalgt og spesiell. Medlemmer i kundeklubber bruker mer penger og handler oftere en ikke-medlemmer, sier Feuk.

4. Problemløseren

– Når kundene besøker en fysisk butikk, er det ofte for åløse et problem. Som detaljhandler må man derfor møte behovet enkelt, effektivt og smidig. Det eneste som kan ta tid er egentlig kundens beslutningsprosess, sier Feuk.

– Konkurransen innen retail øker hele tiden. Derfor blir kundemøtet i butikken viktigere og viktigere, spesielt hos forhandlere som har mange fysiske butikker. Pass på at du tar vare på mulighetene de gir, slutter Feuk.

Styrk konkurranseevnen med unike kundeopplevelser.

5 råd til detaljhandelen

  1. Bygg tillit ved hjelp av kunnskap, service og ekspertise.
  2. Bruk butikkpersonalet for å gi et konkurransekraftig kundemøte.
  3. Ha de riktige IT-systemene på plass for POS, kundeklubb og som bygger lojalitet.
  4. Løft problemer og hindre oppover til ledelsen slik at man kan optimalisere butikkprosessene.
  5. La dine partnere jobbe i butikken med jevne mellomrom.

Les også: Slik møter du kundene digitalt.

Les også: Nå kommer Amazon til Norden. Hva betyr det?

Si din mening

*