Slik blir fremtidens ERP

Fremtidens ERP er ikke et system, men en løsningsplattform av tjenester. Akkurat nå er Microsoft lengst fremme med skyplattformen Dynamics 365, mener ERP-ekspert Bo Hjort Christensen.

Analyseselskapet Gartner snakker om postmoderne forretningssystemer. ERP-ekspert Bo Hjort Christensen, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, kaller ERP-løsningene som nå vokser frem for ERP 4.0, tidsriktig nok.

– Hver eneste dag skrives det om digitalisering. Jeg kan ikke åpne en avis uten at det står noe om digitalisering. Det er et godt tegn, starter Bo Hjort Christensen.

Han har jobbet med digitalisering i 40 år og har skrevet om digitalisering de siste 30 årene. Han sier at en ting som har forandret seg de siste par årene er at bedriftenes styrer har begynt å snakke om digitalisering.

– I dag ber styrene om at selskapet må digitalisere. Det skyldes at noen styremedlemmer har lest seg litt opp, men ofte ikke godt nok opp. Da må man passe på. Jeg opplever ofte at digitaliseringsambisjonene er større enn evnen, sier Christensen.

Han understreker at det er en lederoppgave å forstå ens bedrifts digitale posisjon, å definere en ny digital ambisjon og tildele nødvendige midler for å nå den.

Forretningsapplikasjoner gjennomgår de største endringene de har gjort siden 1990-tallet. Vi får postmoderne ERP, med sammensatte løsninger fra ulike leverandørerAnalyseselskapet Gartner

40 år med digitalisering

– Digitalisering har man hatt i 40 år – med stadig flere verktøy i kassen, men nå er vi ved et vendepunkt fordi veldig mange teknologier er kommet til et modenhetsnivå. Dermed kan de inkluderes i forretningssystemer, sier Christensen.

Han viser til analyseselskapet Gartner som sier at: “forretningsapplikasjoner gjennomgår de største endringene de har gjort siden 1990-tallet. ERP-systemene er i ferd med å bli dekonstruert. Vi får postmoderne ERP, med sammensatte løsninger fra ulike leverandører.”

I dag mener Christensen at det er et vendepunkt med store endringer i hele ERP-verden. Det gjelder alt fra hvordan forretningssystemer leveres, hvordan partnerne jobber og hva en ERP-løsning er i ferd med å bli.

– Vi går fra CRM- og ERP-programpakker, til løsnings- eller tjenestekonsepter – fra systemer til funksjoner. Se bare på Microsoft Dynamics 365. CRM-applikasjonen er erstattet med flere tjenester, som Sales, Customer Service og Marketing, understreker Christensen.

Les også: ERP 4.0: En smidig plattform for kobling til nye teknologier

ERP-begrepet er skapt i “on-prem-verden”

– ERP- og CRM-begrepene er såkalte produktbetegnelser som er skapt i et on-premise-regime, hvor man kjøpte en samlet pakke. I og med at man går mot skytjenester er det helt unødvendig å benytte slike produktbetegnelser fordi tjenestene ofte kan kjøpes hver for seg. Jeg synes det blir stadig vanskeligere å definere det presise innholdet i ERP-begrepet. Vi må nok være litt romslige når vi setter en ring rundt et antall tilhørende tjenester. Det er dette vi kaller «The Postmodern ERP», fortsetter Christensen.

– De siste 15-20 årene har det skjedd mye på ERP-fronten, men i hovedsak rundt brukergrensesnitt. Det nye nå er at forandringene ikke bare skjer på overflaten, men dypt nede i grunnfjellet – i arkitekturen, i kildekoden og i datamodellen. Nå skjer det mye dypt nede i arkitekturen, og her er det veldig interessant det Microsoft kommer med i plattformen Common Data Service (CDS), fortsetter Christensen.

CDS er en plattform for data- og informasjonsutveksling som danner en bunnsville for ERP-systemet og tilkoblede apper og tredjepartsløsninger. Christensen synes det er veldig smart å bruke begrepet bunnsville – som viser til en grunn hvor det er en del intelligens og logikk, data.

10 kjennetegn på ekte SaaS

1. Er mye raskere å levere

2. Tilbyr et prosessbibliotek

3. Tilbyr hyppige oppdateringer

4. Tilbyr gode API-er

5. Tilbyr en Multi-Tenant modell – flere kunder leier/bruker samme ressurser og kodebase

6. Tilbyr verktøy og metoder for kundespesifikke utvidelser

7. Må skalere bedre nedover enn on-premise-versjonen

8. Er sikrere enn on-premise-versjonen

9. Er et økonomisk gunstig alternativ

10. Har en mer intuitiv og selvinstruerende brukeropplevelse

Slik blir fremtidens ERP

– Er det interessant å fortsatt bruke begrepet ERP i 2019? spør Christensen.

Han mener at “langt der fremme er hele ERP-løsningen levert som en ekte skytjeneste/SaaS-løsning” (se fakta). Det er fordi det er den mest kostnadseffektive leveransemetoden, begrunner Christensen.

– Fremtidens ERP-partner kan bli en brooker, en megler, som setter sammen ulike tjenester og apper fra ulike leverandører. Man har sitt hovedståsted innenfor ett plattformområde, som SAP eller Microsoft, så er man en brooker i betydningen av at man finner gode, verdiøkende tjenester innenfor eller utenfor dette økosystemet, sier Christensen, som understreker at det er komplisert å sette sammen disse ulike tjenestene.

– I forhold til hvordan det var for 20 år siden, vil ERP-systemet bli mer som en black-box med stor grad av automatiserte prosesser. Brukeren vil overvåke og analysere prosessene samt håndtere avvik. I mindre grad vil man sitte å jobbe i systemet med transaksjonsregistreringer, fortsetter Christensen.

Han mener at Microsoft har gjennomgått en klassereise med utviklingen av Dynamics 365, som med bunnsvillen Common Data Service (CDS) er klargjort for fremtidens ERP-arkitektur.

– Dynamics har utviklet seg raskere enn det kundemassen har gjort. Det gjør det bedre for dem som er førstegangskjøpere, men det er noe mer krevende for dem som skal oppdatere fra eldre versjoner av Dynamics til den skybaserte 365, sier Christensen.

Les også: ERP og CRM smelter sammen

Les om 5 viktige forskjeller mellom Dynamics AX 2009/2012 og Dynamics 365

Si din mening

*