Slik får du mest mulig ut av IT

Hva er teknologi? Hvordan får man det mest mulig ut av teknologien? Hvilken verdi gir teknologi? Her får du noen svar.

Det kan være vanskelig for bedriftene å velge riktig teknologi og IT-systemer. For de skal passe til bedriftens arbeidsprosesser, bransje, kunder ansatte og strategi.

Alle valgene man må forholde seg til kan gjøre IT-valget vanskelig og komplisert. Men teknologi skal ikke begrense bedriften fra å nå sine mål – snarere tvert om.

Under får du svar på hva teknologi er, hva man skal fokusere på og hvilken verdi teknologi bør gi bedriften.

Teknologi er et multifunksjonelt verktøy

Når teknologi fungerer optimalt i en virksomhet blir den brukt som et multifunksjonelt verktøy som støtter bedriften i at den når sine mål. Det skjer ved at man bruker spesifikke forretningssystemer, som er utviklet for å håndtere en eller flere av bedriftens arbeidsprosesser.

IT er også et strategisk og målbasert verktøy. Den støtter og hjelper bedriften med å oppnå fremtidige strategiske mål. Det kan for eksempel være å doble produksjonen eller ekspandere bedriften til nye forretningsområder eller til nye regioner innen et gitt tidspunkt.

Teknologi spiller en avgjørende rolle om målene skal nås. Faktisk er det nærmest umulig å nå bedriftens mål, om de ikke er understøttet av IT.

Slik får du mest mulig ut av IT som strategisk verktøy

Hva skal så et selskap legge vekt på for å få mest mulig ut av teknologi som strategisk verktøy?

For det første skal du naturligvis velge IT-løsninger som hjelper dere med arbeidet i deres bransje. Et godt råd er å motstå fristelsen til å teste ut de nyeste teknologiene. Velg heller modne og utprøvde løsninger som passer til virksomheten og bransjen, og som med stor sannsynlighet er på markedet om 5–10 år.

Strategi handler om å planlegge or å nå et langsiktig mål. Derfor kommer du godt ut fra starten om du velger en IT-plattform med en felles database. Det gjør at man har én felles sannhet – og at dataene kan brukes på tvers i hele virksomheten til å dokumentere, analysere, planlegge og budsjettere.

Dermed kan du basere forretningen på faktiske data og tall, når mål og strategier skal legges eller resultater skal analyseres. Du kan også grave frem gull i dataene og gå gjennom hvordan bedriften har godt i ulike perioder eller på ulike områder.

En annen fordel med å bruke IT-systemer med felles database er at de er bygget for å fungere sammen. Dermed er ikke dataene låst til et enkelt system, men de kan nås fra alle systemene i IT-plattformen. Det strømlinjeformer arbeidsprosessene og gjør medarbeiderne mer effektive.

Én felles database gjør også at data alltid er oppdatert og optimalisert. Det gjør at bedriften blir mer smidig og beredt på omstillinger.

God teknologi gir fornøyde ansatte og bedre lønnsomhet

Velfungerende, brukervennlig og moderne IT-løsninger, skal ikke undervurderes. Den kan i seg selv være avgjørende for at trekker til seg og holder på de flinkeste medarbeiderne. De ansatte blir faktisk mer fornøyd, mer produktive og mer kunnskapsrike når bedriftens IT-løsninger fungerer uten problemer. Det blir IT-avdelingen også.

Skybasert teknologi gjør det også mulig for bedriftene å handle raskt og effektivt når det oppstår muligheter. Det kan være å utvikle og lansere nye produkter eller tjenester eller å etablere seg i nye markeder eller i nye geografiske områder. Det er en mulighet man bare har når IT-systemene henger sammen og er smidige.

Med skyløsninger er det også enklere å skalere opp eller ned etter behov. Det påvirker lønnsomheten, siden man ikke betaler for mer enn man bruker.

IT er også mye mer enn bare systemer som får bedriftens prosessere til å gå opp i en høyere enhet. Når du bruker IT som et praktisk og strategisk verktøy for å oppnå bedriftens mål, blir også bedriften smidigere.

Kort sagt blir selskapet i stand til å bevege seg raskere og bedre i markedet enn konkurrentene. Det er jo egentlig et svært godt utgangspunkt.

Last ned gratis brosjyre: Er du fortsatt i tvil om teknologi? Her får du 5 praktiske råd og 10 konkrete saker som vil overbevise deg

Les også: Teknisk gjeld hindrer forretningen

Si din mening

*