Projected augmented reality: Utvidet virkelighet uten headsets

Projected augmented reality bringer nye muligheter til AR-markedet, og åpner for større kundegrupper med lavere kostnader og bredere bruksområder.

Utvidet virkelighet (AR) fanget offentlighetens oppmerksomhet i 2016 da appen Pokémon Go ble utgitt. Men bedrifter hadde allerede utviklet kommersielle applikasjoner for AR lenge før det ble daglig kost å se voksne mennesker hensynsløst surrende rundt i gatene på jakt etter virtuelle “monstre”.

Selv om mange industrier – som produksjon, romfart og forsvar – har innført AR applikasjoner til bruk for sine arbeidere, har fokuset hovedsakelig vært på en styrking av konseptet AR på arbeidsplassen enn en faktisk omstilling av produksjonens fremgangsmåter. Dette delvis på grunn av at AR headset er relativt dyre i tillegg til at de har svakheter innenfor synsfelt, komfort, nøyaktighet, batterilevetid samt industrisertifikat.

Heldigvis har det nå kommet en ny form for AR – projection mapping (eller projected augmented reality). Projected AR eliminerer mange av begrensningene til AR-headset sitt design og funksjonalitet. Selv om projected AR først og fremst brukes i forbruker/underholdningsbransjen ser vi en utvikling mot hyppigere bruk i flere industrier.

Bilde: LightForm

Luftfartsprodusenter bruker projection mapping-systemer for å forenkle prosessene ved bygging av luftfartøy samt redusere feiltak i prosessen. Denne teknologien bruker lysprosjektorer for å vise arbeiderne hvor på flykroppens ramme boltene skal plasseres, og for å gi en indikasjon på hvilken størrelse det bør være på boltenes hull.

Helsepersonell bruker projektorbasert AR til å sørge for at instrumentene er rene og steriliserte, elektronikkprodusenter bruker teknologien til å kartlegge posisjonen til komponenter og bilprodusenter bruker projektor-basert AR for inspeksjoner gjennom hele produksjonen.

Fordelene ved projection mapping

For arbeidsoppgaver som krever samarbeid kan projection mapping tilby flere fordeler ovenfor AR system som avhenger av headset. For det første unngår projection mapping typiske problemer en kan oppleve med headset som begrenset synsfelt, dårlig komfort samt dårlig passevne. For det andre tilbyr headset en isolert AR opplevelse. I motsetning skaper projection mapping en delt AR opplevelse for flere enn én person om gangen, noe som er både effektivt og oppfordrer til samarbeid.

Den kanskje største fordelen som projection mapping tilbyr er økt presisjon. AR headset sliter med ventetid forårsaket av begrenset kraft, noe som resulterer i en forsinket opplevelse når brukerne beveger på hodet. Dersom luftfartsarbeidere skulle brukt AR headset i stedet for projection mapping-teknologi ville de hatt vanskeligheter med å lokalisere hvor hullene skulle blitt drillet ettersom en enkelt bevegelse av hodet vil forårsake at posisjonen forflytter seg litt. Selv en minimal forflytning på et par milimeter kan få betydelige, om ikke fatale, konsekvenser.

Bilde: FARO

På tross av dens mange fordeler er det likevel noen utfordringer ved projection mapping som innkjøperen bør være klar over før hun bestemmer seg for hvilken AR teknologi hun skal ta i bruk. En av disse er pris. Projection mapping krever flere prosjektorer, dersom det bare er én prosjektor kan enhver hånd- eller kroppsbevegelse forårsake en forflytning av AR bildet. En annen utfordring er mobilitet: AR prosjektorer er montert på en fast plass eller bundet av en strømledning på et stativ – begge vil bety begrenset mobilitet. I tillegg vil størrelsen på prosjektoren utelukke mindre rom, i motsetning til headset som får plass hvor enn brukeren kommer til.

Utvidet virkelighetsteknologi kan hjelpe virksomheter på tvers av mange industrier med å kombinere den fysiske virkeligheten med virtuell virkelighet på en måte som kan oppfordre til samarbeid, sørge for et mer effektivt og tryggere arbeidsmiljø for ansatte samt redusere kostnader.

Før du investerer i AR bør du sette deg inn i de ulike fordelene og ulempene ved både headsetsystem og projection mapping. En erfaren salgsmann innenfor feltet kan bistå med veiledning til bedrifter for å forsikre at du ender opp med riktig AR teknologi for din organisasjon.

Les mer: Nye teknologier leverer konkurransefortrinn

Les mer: Bedre, smartere og raskere: Arbeidsstyrken oppgraderes med wearables

Si din mening

*