Alle forbrukere får sin egen forsyningskjede

Produktene blir tilpasset kundens spesifikke behov. De kan kjøpe datamaskiner eller biler laget spesielt for dem, noe som betyr at enhver forbruker vil ha sin egen forsyningskjede.

I fremtiden vil hver alle forbrukere ha sin egen forsyningskjede. Dette høres kanskje ikke mulig ut i dag, eller til og med nødvendig, men etter hvert vil dette være den eneste måten hvis bedriftene skal holde seg konkurransedyktige.

Produkter blir i stadig større grad tilpasset og skreddersydd spesifikke behov. Forbrukere kan kjøpe datamaskiner, sko eller biler laget spesielt for dem. Vellykkede bedrifter må tilpasse seg disse endrede forventningene, og ikke bare i produksjonsfasen.

Logistikk- og forsyningskjedeprosesser må planlegges mer fleksibelt og etter kundenes behov. Kunden forventer ikke bare en flott handleopplevelse, men også en sømløs kundereise, og dette inkluderer levering hvor som helst, når som helst.

Bilprodusenter som har en helt transparent og automatisert forsyningskjede vil være sterke konkurrenter i fremtiden, men samarbeid blant bedrifter, til og med blant konkurrenter, vil være nødvendig for å oppnå kundetilfredshet.

Denne nye forbrukerrettede tilnærmingen vil føre til større kompleksitet på tvers av alle prosesser. Imidlertid vil automatisering sørge for den nødvendige teknologiske endringen til forsyningskjedene, slik at de blir mer fleksible.

For å forstå hvordan vi går fra den lineære forsyningskjeden til denne nye modellen, er det viktig å gå et stykke bakover i tid.

Henry Ford sa: “Enhver kunde kan få en bil malt i en hvilken som helst farge, så lenge den er svart.”

På et tidlig stadium av Fords produksjon av T-modellen på samlebåndet var ikke forsyningskjeder og logistikk så veldig komplisert. Ford produserte én biltype i én farge og med identisk interiør. Folk forventet ikke tilpassede biler; de var bare glade for mobiliteten den ga dem.

Da begynte andre bedrifter å bruke samlebånd for å produsere biler, slik at biler ble tilgjengelige for nesten alle over hele verden. Antall bilprodusenter økte, innledende oppsettkostnader falt, markedene åpnet seg opp og teknologi muliggjorde salg og transport av varer globalt.

Men folk var ikke lenger fornøyde med å bare ha en bil. De ville ha en bil som passet dem. For å være konkurransedyktige måtte bilprodusentene finne sin nisje i markedet – fra dyre, avanserte biler og store sportsvogner (SUV) til rimelige, masseproduserte biler. Kundene kunne velge farge på bilen og interiøret, selv om mulighetene for individuelle valg fremdeles var begrenset.

Kvalitets-elementet vant raskt popularitet, og tyske bilprodusenter fikk et stort forsprang fordi de fokuserte på produksjonsmaskiner av høy kvalitet. På ett tidspunkt nådde imidlertid kvaliteten på produksjonsstedene til alle produsenter en standard som var nesten like høy.

Og det var da tilpasningen av biler ble en faktor. Å gjøre hver bil like unik som sjåføren er en trend som har vokst svært raskt de siste årene. Forbrukere kan velge alle de funksjoner og tjenester de ønsker. Og i takt med at stadig flere elektriske og selvkjørende biler kommer på markedet, dukker det opp enda flere konkurrenter på bilmarkedet.

Derfor øker da også kompleksiteten i forsyningskjedeprosessene. For å forbli konkurransedyktige må produsentene forkorte produksjonssyklusene og øke tilpasningen. Ford trengte ikke å bekymre seg for tilpasning, men i dag må produsenter produsere biler for én spesifikk kunde med sine spesifikke krav.

For å kunne respondere til markedet i tide øker bilprodusentene produksjonsfleksibiliteten og innretter også forsyningskjeden, slik at de kan motta deler på rett sted til rett tid. Akkurat-i-rett-tid-produksjon er det som er mest aktuelt nå. Imidlertid er mange forsyningskjedeprosesser fortsatt manuelle og ineffektive, så neste steg for produsentene er å øke automatiseringen.

Bare se på to selskaper som nylig ble verdsatt til 1 billion amerikanske dollar: Amazon og Apple. Begge er besatt av styring av forsyningskjeder og logistikk, og de bruker logistikk som en av sine viktigste faktorer for å øke inntektene.

Amazon forbedrer for eksempel stadig sine tjenester og tilbud ved å kontrollere det meste av verdikjeden. De gjør dette for å holde forbrukerne fornøyde og sikre at de tilbyr den beste handleopplevelsen. Og en del av den erfaringspakken inkluderer bedre koordinering og styring av forsyningskjeder og logistikk.

Endringer innen forsyningskjede og logistikk er fremdeles på et veldig tidlig stadium. Man håper imidlertid at om noen år vil alle forbrukere kunne koordinere sin egen forsyningskjede ved hjelp av full synlighet og automatisering av oppgaver.

Produktene vil bli produsert og levert på det tidspunktet og til det stedet kunden forventer dem. Bedrifter som behersker denne komplekse veien til digitalisering og automatisering vil snart være i forkant av konkurrentene.

Les mer: Gartner: Topp 8 teknologitrender innen leveransekjeder i 2019

Les mer: Åtte nøkler til suksess i en digital forsyningskjede

Si din mening

*