3 råd som gir detaljhandelen en god start på året

Januar bør regnes inn i julehandelen. Det mener retailekspert Anders Trege. Her gir han deg tre gode råd på hvordan du får god butikk fra nyttår.

Årets fattigste måned er her. Black Friday, julen og romjuls- og nyttårssalget er over. Forbrukernes konti er tomme og mange starter året med forsett om sparing.

Samtidig går mange butikker på sparebluss etter en periode med intens handling. Skal du bedre dine forutsetninger, er det på tide å ta grep. Men hva kan detaljhandlere gjøre for å lykkes med å få en god start på året? Retailekspert Anders Trege deler sine beste råd.

– Selv om både Black Friday og julehøytiden er overstått, er januar langt fra en rolig måned. Det er nå du legger grunnen for resten av året, hvis ikke er risikoen stor for at butikken vil gå dårlig resten av året, starter Trege.

Januar – en del av julehandelen

De fleste tenker at julehandelen omhandler salget i desember, det vil si handel frem til juleaften inkludert romjulssalget. Trege mener vi må tenke nytt rundt det.

– Julehandelen, romsjuls- og nyttårssalget og januar, må sees på som én periode, sier Trege og utdyper:

– Mange butikker gir julegaver generøse returmuligheter, ofte frem til slutten av januar. Det er først når byttegarantien er utløpt, du vet om din julehandel har vært god butikk eller ikke. Derfor må januar tas med i julesalgsstatistikken. Hvis ikke får du misvisende salgstall.

Les også: Gjør klar for Amazons inntreden i Norden.

Tre tips som gir deg en god start på året

Under finner du retailekspert Anders Treges tre beste råd som hjelper deg til å få en god start på 2020.

1. Styr returene til butikken. Etter julehandelen kommer returene av julegaver som skal byttes strømmende på. På grunn av den lange bytte- og returretten, har mange varer ligget lagret hjemme hos kundene over julen. For å minke tapet, er det viktig at du kan konvertere returene som gjøres. Via nettbutikken er det vanskelig, men har du en fysisk butikk, har du en stor fordel. Trege anbefaler at du geleider de bytteklare til fysiske butikker.

2. Legg vekt på dine butikkansatte. Butikkmedarbeiderne er avgjørende om du skal lykkes med konverteringen i butikken. Det må være en plan for hva man skal tilby, når kundene kommer inn for å returnere varene. Man må også påse at det er rom for ulike scenarier, uansett om returen skjer på grunn av feil farge, feil størrelse eller feil stil. Du må raskt og enkelt besvare kundens ønsker og behov. Pass på at dine fysiske butikker ikke blir et returpunkt, men i stedet blir en del av din sømløse butikkjede og genererer mersalg.

3. Pass på at du måler riktig. For å maksimalisere gevinsten, må man skape de riktige forutsetningene for personalet. Her kommer måling inn i bildet. Retailekspert Trege fremhever viktigheten av å måle totalomsetningen, fremfor å måle hver enkelt butikk for seg. Det gjør at butikkmedarbeiderne er motivert for å selge, selv om bestillingen skjer på nettet eller om varen utleveres i en annen butikk.

– Nå er du på oppløpssiden i en travel periode. Pass på at du ikke snubler på målstreken. Skal du lykkes, må du stå løpet ut, og jobbe med hver eneste kunde som kommer inn. Det er da du tjener penger, slutter Trege.

Styrk konkurranseevnen gjennom unike kundeopplevelser

Si din mening

*