Den smarte fabrikken perfeksjonerer også kundeopplevelsen

Produsenter har mye å vinne på å koble den smarte fabrikken til kundeopplevelsen.

Forebyggende vedlikehold er et tidlig eksempel på tilkoblet produksjon, men større fortjeneste er i vente fra Industri 4.0.

Banebrytende produsenter som Kaeser Kompressoren og Lockheed Martin har allerede koblet fysiske produkter til Det industrielle Tingenes internett (IIoT), og skapt forebyggende vedlikeholdssystemer og forbedret produktpålitelighet. Kunder har til og med blitt tilbudt produkter “som en tjeneste.”

Andre aktiva-krevende organisasjoner innen gruvedrift, kraft og energi, olje og gass og kjemisk industri har fulgt etter for å forbedre områder som utstyrspålitelighet.

En undersøkelse utført av Deloitte i 2018 avslørte at “toppledere i olje- og gassektoren trodde at data fra program for aktivaforvaltning (APM) hadde større sannsynlighet for å tilføre forretningsverdi enn andre områder innen smart produksjon.”

På begynnelsen av dette året spurte imidlertid profesjonelle tjenestebedrifter de samme lederne hvordan digitale teknologier best kunne brukes. De rangerte deretter APM lavere enn kostnadsreduksjon innen vedlikehold og drift, samt lavere enn sikkerhetsforbedringer.

Rapporten sa: “Bare det å implementere APM-programvare og digitalisere eksisterende prosesser [vil] sannsynligvis ikke forbedre kjernedriften og føre til de økonomiske resultatene som ledere ønsker (og investorer krever).”

I stedet viste undersøkelsen at det uutnyttede aspektet ved digitalisering ble ansett å være å koble til systemer på tvers av virksomheten: fra bedriftsressursplanlegging (ERP), sikkerhet og kvalitet, til lagerstyring.

Den vedvarende kampen til produsenter for å bryte ned teknologisiloer og få tilgang til Industri 4.0 er et tema Wolfgang Lucny, leder for DXC Technologys produksjonsindustri i Nord- og Sentral-Europa, vil ha fokus på.

“Mange bedrifter har ikke gjort det digitale grunnarbeidet før de startet Industry 4.0-prosjekter”, mener Lucny.

“De trenger å få på plass grunnleggende ting, som tilkobling: hvordan du kobler sammen maskiner fra ulike generasjoner på fabrikkgulvet – gamle, middelaldrende eller nye.”

Modningsprosessen til Industri 4.0 vil også omfatte tilkobling av siloer på fabrikkgulvet til bedriften, hevder Lucny:

“En digital produkt- og kundeopplevelse uten noe back-end i produksjonssystemene – det fungerer ikke.”

Faktisk har DXC offentlig kunngjort sine planer om å knytte til seg Luxoft, en spesialist på kundeopplevelser, i et forsøk på å forbedre integrasjonsevnen mellom fabrikkgulv, bedrift og kundeopplevelse, påpeker Lucny. I mellomtiden vil DXC fortsette å hjelpe kunder med å skalere sine tilkoblede produksjonsprosjekter ved å sikre at planene har forretningsverdi.

“For mange [Industri 4.0] piloter drives av en nedenfra og opp-tilnærming av nerder som prøver ut det nyeste og beste innen teknologien”, sier Lucny.

“De jobber kanskje på et teknisk bevis-av-konsept-stadium, men uten å kunne vise til noen forretningsverdi.”

Forretningsverdien ligger nødvendigvis i økte inntekter, økt produktivitet eller bedre kundeopplevelser. Men, som Lucny påpeker, det må også defineres av hver enkelt produsent i form av brukerhistoriene:

“Det er problemene de tror de kan løse og hvordan de kan øke fortjenesten – eller redusere smertepunktene. Det er dette Industri 4.0 kan levere.”

Les mer: Hvordan utnytter man potensialet i Industri 4.0 fullt ut?

Les mer: IoT: Start din reise ved å velge de riktige veiene

Si din mening

*