Slik overlever fysiske butikker i en digital verden med fokus på digitale kundeopplevelser

Konkrete tips som alle i detaljhandelen kan bruke.

På tross av at sosiale medier, streaming, netthandel, virtuelle møter, online undervisning og andre digitale verktøy og kanaler er blitt en fast del av mange menneskers hverdag, har de fysiske butikkene ikke tapt enda.

Tvert imot finnes det mange muligheter for fysiske butikker å trives i en verden som blir mer og mer digital.

Unik kjøpsopplevelse

Fysiske butikker har særlig med en god betjening og den personlige opplevelsen mulighet til å gi en mer unik og annerledes kjøpsopplevelse enn netthandel.

En samlet handelsplattform hvor forhandlerens hjemmeside og fysiske butikker arbeider sammen i stedet for å konkurrere, kan skape et friksjonsløst valg mellom fysiske butikker og netthandel, så kunden kan velge en kundereise uten sten på veien.

Uansett om kundene foretrekker å kjøpe på nett eller i en fysisk butikk, skal det digitale møtet med forhandleren gi kundene mulighet for å velge den løsningen som passer til deres personlige preferanser.

Støtte kjøpsvilje

En viktig del av dette er å unngå halvveis digitalisering, som kan koste e-handel og fysiske butikker inntekt. Investerer man i diverse digitale tiltak, men ikke i å få mobiloptimert hjemmesiden, setter man en unødig barriere opp for kunder som ellers er interesserte.

Man risikerer at kunden avbryter kjøpet og i verste fall velger å handle hos konkurrenten i stedet. Når kjøpsreisen i større grad starter digitalt, har en hjemmeside med mangler også konsekvenser for fysiske butikker.

Ved å designe en digital kundeopplevelse som også kan understøtte kjøpsvilligheten hos kunder som foretrekker den fysiske kjøpsopplevelsen, skaper man muligheter i stedet for begrensninger, hvilket understøtter muligheten for spontanitet.

Har dere ikke mulighet til å tilby sammedagslevering, så hjelp kunden med å finne en butikk i nærheten hvor de kan kjøpe varen i dag, i stedet for å skulle vente på at pakken blir levert.

Kan du få kundene ned i butikken hvor de blir møtt av kunnskapsrike og servicemindede medarbeidere, gir det også ekstra muligheter for mersalg gjennom en tydelig avdekning av kundens ønsker og behov.

En personliggjort digital kundeopplevelse krever viten om kundene. GDPR-regler og en større bevissthet om digital privatliv hos især yngre generasjoner betyr ikke at det er slutt med innsamling og behandling av data om kundene.

I stedet er fremtiden for forhandleres tilgang til kundedata en tydelig og transparent byttehandel, hvor informasjon om kundene utveksles til gjengjeld for bedre betjening og skreddersydde produkter.

Data blir med andre ord i høyere grad en valuta, og derfor blir beskyttelsen av de kundedataene dere ligger inne med kun enda viktigere.

Les mer: DXC leverer bransjeløsninger tilpasset dagens og fremtidige kunder

Les mer: Bli klokere med den komplette guiden her

Si din mening

*