Industri 4.0 plattform mangedoblet Lamborghinis SUV salg

Lamborghini venter en mangedobling av salget av sportsbiler til land som Russland, India og Kina med den nye modellen Urus. Men før den nye super-SUV-en kunne utvikles, måtte bilprodusenten modernisere sin IT-plattform.

Da Lamborghini skulle bygge sin nyeste bilmodell Urus – verdens første SSUV (Super Sport Utility Vehicle) – ønsket de å nå en helt spesifikk målgruppe. Med utgangspunkt i behovene og kravene fra denne gruppen, bestemte de seg for å bygge en strategi for hvordan fabrikken, teknologien og prosessene skulle fungere digitalt sammen. Industri 4.0 var fundamentet for utviklingen av den nye produksjonen.

Revolusjonerende teknologier

Industri 4.0 er et samlebegrep for en rekke nye teknologier som radikalt kan endre måten man produserer på og hvordan man utvikler og selger produkter.

Det dreier seg om teknologier som Machine Learning og Big Data, 3D-printing, skyteknologi, neste generasjon mobilnett (5G), kunstig intelligens (AI) og augmented reality (AR).

Alt dette er koblet til fremveksten av sensorer og tingenes internett (IoT). Dette har gitt oss maskiner som ikke bare lager produkter, men også produkter som selv kommuniserer med maskinene og gir dem instrukser. Slik kan fremtidens maskiner organisere seg selv, leverandørkjeder kan komponere seg selv, bestillinger fra kunder kan konverteres direkte til fabrikasjonsinstrukser og så videre.

Lamborghini i skyen

For å få på plass Industri 40.-teknologiene måtte den ikoniske bilprodusenten starte med å modernisere og flytte sin infrastruktur til skyen.

Det åpner for enklere integrasjoner av nye teknologier inklusiv nødvendig utveksling av informasjon og data.

En avansert IT-plattform utgjør nå ryggraden for produksjonen, og styrer alle prosesser i hallene hvor montering og ferdigstilling foregår. Fabrikken benytter et nyskapende, modulært design, hvor sensorer, roboter og arbeidere utfyller hverandre. Bilene glir gjennom produksjonen ikke på samlebånd, men ved hjelp av roboter som løfter bilene opp og transporterer dem til riktig arbeidsstasjon.

Hele produksjonen overvåkes elektronisk, og data samles inn kontinuerlig fra alle kriker og kroker på fabrikkgulvet. Arbeiderne kan kontrollere og regulere alle enkeltelementer i enhver prosess uansett om de er i fabrikklokalene eller et annet sted i verden. Og det gjør de på de samme nettbrettene som har gjort alle papirdokumenter overflødig.

Salgsboost for bil til 2,5 millioner

Urus, hvor den vanligste modellen koster rundt 240.000 dollar i utsalg, har solgt mye bedre enn ventet. De fleste kundene er dessuten helt nye for bilmerket, mange av dem i Russland eller andre markeder hvor veinettet er i såpass dårlig forfatning at Lamborghinis øvrige modeller ikke har vært særlig aktuelle for kundene.

– Vi ventet positive tilbakemeldinger fra kundene, men ikke på det nivået vi ser nå. Kundenes reaksjoner er helt fantastiske, sier Lamborghinis toppsjef Stefano Domenicali.

Han kunngjorde samtidig at selskapet vil ha produsert rundt 5000 biler i 2018, hvorav 1000 er den nye Urus-modellen. For 2019 venter selskapet en produksjon på rundt 8000, over halvparten av dem Urus.

Last ned gratis brosjyre: Slik påvirker Industri 4.0 din bedrift

Les også: Industri 4.0 krever en moderne teknologiplattform

Si din mening

*