Blir Live Video Shopping like stort i Skandinavia som i Kina?

Live Video Shopping er den heteste trenden innen e-handel og er enormt stort i Kina. Lykkes det også med å ta det skandinaviske markedet med storm?

At Live Video Shopping er blitt så utrolig populært i Kina, kommer muligens først og fremst av sanntidsformatet, som innbyr til interaktivitet. Dessuten er det en virkelig person på skjermen, noe som er mer personlig enn statiske e-handelssteder. Seeren opplever det som sosialt og får en relasjon til selgeren. Med andre ord en cocktail av opplevelser for sluttkunden, noe som i seg selv har vært en trend en stund.

Ifølge Taobao er den gjennomsnittlige konverteringsraten hele 60 %. Det betyr altså at over halvparten av seerne klikker på produktene som presenteres. Og når klikket ikke fører til kjøp, er alle dataene som genereres, også verdt sin vekt i gull.

Utenfor Kina

Vi kan altså konstatere at Live Video Shopping er et stort fenomen i Kina, der det vokser eksponentielt i både popularitet og omsetning. Men hvordan ser det ut andre steder i verden? I Nord-Amerika kjører gigantene innen sosiale medier «social commerce», og Amazon har begynt med «Amazon Live» på innenriksmarkedet. Bedriftene og forretningene som benytter seg av Live Video Shopping i USA, sikter seg inntil videre mest inn på det kinesiske markedet.

Den danske skjønnhets- og helsekjeden Matas A/S hadde tidligere i år sin lansering med Live Video Shopping. Konsernets sjef for e-handel, Brian Andersen, har store forventninger til satsingen. Til ehandel.dk sa han i mars 2020: «Vi er glade for snart å komme i gang med Live Video Shopping. For Matas blir det et nøkkelelement i vår strategi å være markedsledere på det digitale området, og en ny måte å koble sammen alle våre digitale og ikke-digitale kanaler på en innovativ og problemfri måte.»

I Sverige har Live Video Shopping skutt fart med bedrifter som KICKS, Kjell & Company og H&Ms Monki, som var det første motevaremerket i den vestlige verden til å ta i bruk konseptet. Trenden har også kommet til det norske markedet gjennom kleskjeden Gina Tricot og The Nest Shop. Elgiganten tilbyr 20 minutters forhåndsbestilt Live Video Shopping på samtlige av sine nordiske hjemmesider.

Navet for retail

Innovasjonstakten innen digital handel har aldri vært raskere, både i Norden og i Kina og USA. Den uunngåelige spørsmålet man må stille seg, er: Blir Live Video Shopping spikeren i kisten for fysiske butikker? Ikke nødvendigvis. Derimot er det liten grunn til å tvile på at personlige omnikanal-opplevelser for kundene blir stadig viktigere, og at navet for retail blir det digitale. Det er ikke gitt at Live Video Shopping passer for nettopp din virksomhet og produktene dere selger, men de fleste bedrifter klarer seg ikke uten klok innsamling og bruk av data om kundene sine.

Det hersker i hvert fall ingen tvil om at den heteste trenden innen e-handel har forandret retail i Kina. Og en lignende utvikling i vår del av verden er ikke usannsynlig. I så fall kommer også vi å ta til oss uttrykket «shop till you drop (your phone)».

Har du gått glipp av vår første artikkel om hva Live Video Shopping er, kan du lese den her .

Les mer: Slik optimaliserer du kundeopplevelsen og øker salget

Les mer: Slik skaper du en kundeopplevelse i verdensklasse med CEM

Si din mening

*