Amazon er her: Hva er fordelene og ulempene ved et samarbeid?

I oktober åpnet Amazon porten til sitt svenske nettsted, som det første i Norden. Nå er spørsmålet: Vinner eller taper du på å samarbeide med e-handelsgiganten?

Vi har i en tidligere artikkel stilt oss spørsmålet om Amazons inntog i Norden er en trussel eller en mulighet for detaljhandelen. At e-handelsgigantens etablering i Sverige kommer til å medføre forandringer i bransjen, er det temmelig bred enighet om. Men hvilken strategi er egentlig den smarteste, å slutte seg til Amazon eller la det være? Her beskriver vi henholdsvis tre fordeler og tre ulemper som et samarbeid med Amazon kan innebære.

Tre fordeler ved å selge på Amazon:

1. Kundene er der allerede

For små bedrifter som vil vokse både nasjonalt og internasjonalt, kan det være positivt å samarbeide med Amazon. Det tar tid å bygge opp egne salgskanaler og overbevise forhandlere; gjennom Amazon får du fort tilgang til en enorm mengde kunder. Bare det faktum at Amazon er et av verdens sterkeste varemerker, gjør det mulig for mindre aktører å nå ut til nye markeder og forbrukere. I USA har selskapet lyktes med å bli en enorm markedsplass som i tillegg til å konkurrere mot andre butikker og e-handlere også utfordrer søkemotorer. Produktsøk på nettet gjøres i dag heller direkte på Amazon enn via omveier, for eksempel via Google. Så hvorfor ikke utnytte at kundene allerede finnes på Amazon?

2. Kundeservice med kvalitet

Kundeservice er blant de mest tid- og ressurskrevende oppgavene for alle bedrifter Det er også en av de viktigste. Tilfredse kunder betyr gjentatte bestillinger, positiv omtale, flere anbefalinger og dermed større fortjeneste. Amazon er kjent for raske leveranser, god behandling av returer og tilbakebetalinger og for sin lydhøre kundestøtte. Ved å selge på Amazon får du ta del i deres omsorg for kundene. Selskapet vil naturligvis at du skal lykkes, for jo mer du selger, desto mer tjener de i form av avgifter.

3. Den store tilliten

En annen viktig faktor, ikke minst ved handel på nettet, er tilliten til selgeren. Hvor sikre kan vi være på at varen som bestilles, er den som leveres, eller at den i det hele tatt blir levert? Er betalingen sikker? Manglende tillit er en av de vanligste årsakene til at nettkunder ikke fullfører påbegynte kjøp. Gjennom Amazon kan du nyte godt av et av verdens største og mest betrodde varemerker. Og at kundene stoler på Amazon, betyr flere fullførte bestillinger med dine produkter i handlekurven.

Som du ser, finnes det flere gode grunner (og da har vi bare nevnt tre) til å samarbeide med Amazon. Men et partnerskap er ikke alltid en dans på roser, og det finnes like mange grunner til å la være å ta spranget.

Tre ulemper ved å selge på Amazon:

1. Konkurransen kan være drepende

Jo større Amazon blir, og jo flere aktører som samarbeider med dem, desto tøffere blir konkurransen om kundene. Selger du likeverdige eller lignende produkter som andre bedrifter, konkurrerer du med dem om synligheten på Amazons sider. Når flere selgere tilbyr samme produkt, bestemmer Amazon hvilket av dem som skal vises høyest på sidene. Og med tanke på at stadig flere handler via mobilen og er mindre tilbøyelige til å scrolle ned, blir det enda viktigere å havne høyt oppe i søkeresultatene. Amazons algoritmer styrer, og vinneren tar alt.

2. Smaker det, så koster det

Du kan ikke være gratispassasjer på Amazon. Selskapet tar ikke overraskende en del av kaken for hvert produkt du selger gjennom dem. Hva det koster deg, avhenger av betalingsplanen og hvilken avgiftskategori det solgte produktet tilhører. Dessuten betaler du et henvisningsgebyr for hver solgte vare, uansett plan. Den totale kostnaden kan variere kraftig, og derfor bør du ha en klar oppfatning om avgiftene før du innleder et samarbeid med Amazon. Hvis du ikke sørger for at marginene er tilstrekkelig høye, blir det vanskelig å lykkes.

3. Amazon eier dataene dine

Når du selger produkter via Amazon, betaler kundene på deres nettsted og blir deres kunder. At Amazon kan samle inn, lagre og bruke dine data for å profilere dine kunder, er kanskje det tyngste argumentet for å avstå fra å samarbeide. Du får ikke tilgang til opplysningene, noe som ikke bare begrenser evnen din til å utvikle nære relasjoner til kundene, men også kan skape et konkurransefortrinn for giganten på den andre siden av Atlanteren. Opplysninger om kundene dine er gull verdt, og du betaler for å la Amazon bruke dem.

Hvor tungt de forskjellige fordelene og ulempene veier for nettopp din virksomhet, avhenger selvfølgelig av hva du selger, hvor mye og til hvem. Nå vet du i hvert fall litt mer om hvorvidt et samarbeid med Amazon er riktig eller feil vei å gå.

Les mer: Bransjeløsninger tilpasset fremtidens kunder

Les mer: Er du forberedt på at Amazon kommer?

Si din mening

*