4 ting detaljhandelen kan ta med seg fra 2020

2020 var på mange måter et annerledes og utfordrende år. Noe som ikke minst påvirket den allerede utsatte detaljhandelen. Men ikke alt har sett like mørkt ut.

I store deler av 2020 ble mindre og mellomstore bedrifter innen varehandel satt på enorme prøver. Spesielt hardt rammet var de fysiske butikkene. Men vanskelige tider kan også føre til at man tvinges til å prøve ut nye løsninger og rett og slett trives under nye forutsetninger. Ikke minst var bedrifter som allerede hadde kastet seg på digitaliseringstrenden, bedre posisjonert for å tilpasse seg den nye virkeligheten, øke salget på nett og ha større motstandskraft. Utviklingen har påvirket alt fra hvordan bedrifter kommuniserer med kundene til hvordan produkter markedsføres og selges.

Her ser vi på 4 digitaliseringstrender som ble forsterket i løpet av 2020, og som detaljhandelssegmentet kan dra nytte av.

1 Raskere digitalisering og innovasjonstakt

 En tydelig digitaliseringstrend var i gang lenge før det historisk bemerkelsesverdige fjoråret. Men endringsprosessen med stadig mer overføring til digital handel på bekostning av den fysiske, akselererte i 2020. Fokuset på å unngå fysisk kontakt har, parallelt med at det har vært belastende, gjort det mulig for forhandlere å fremskynde sine digitale transformasjoner. Digital transformasjon som tidligere tok år å implementere, har i mange tilfeller blitt komprimert til uker eller til og med dager, for at bedriftene skulle kunne henge med i utviklingen og tilpasse seg den nye normalen.

2 Omnikanal er en nødvendighet

I løpet av 2020 ble vi nesten alle forvandlet til moderne forbrukere som benytter flere forskjellige kanaler i beslutningsprosessene våre. Impulskjøp i fysiske butikker ble en sjeldenhet, ikke bare for «digital natives» og millennials, men for oss alle. Som en konsekvens av det innså stadig flere bedrifter verdien av å ha en forretningsstrategi som inkluderer omnikanal. Som både sømløs kommunikasjonskanal og salgskanal. For gamle som unge er reisen til kjøp i dag en vinglete ferd med berøringspunkter i flere forskjellige kanaler i den digitale, mobile og fysiske verden. Utfordringen ligger i å gjøre kundens ferd så enkel og komfortabel som mulig. Jo raskere du kan tilby en enhetlig kommunikasjons- og kjøpsopplevelse i alle kanaler, desto bedre.

3 Større motstandskraft takket være apper

2020 var et år da detaljhandelen raskt ble tvunget til å innrette seg etter uforutsigbare vilkår. I mange tilfeller innebar dette en flytting til skyen, noe som i sin tur fremmet bruken av nye verktøy og funksjoner. Apper som for eksempel sørger for en effektiv, optimalisert og kostnadsbesparende lagerstyring. Eller som forenkler mest mulig for kunder i forbindelse med nettbetaling. Apper kan også redusere den administrative belastningen og gi bedrifter mer tid til å fokusere på aktiviteter med høyere forretningsverdi. Stadig flere innser at automatisering og datainnsikt bereder grunnen for konkurransekraft og vekst. Og ved å utnytte apper for å effektivisere virksomheten kan detaljhandlere være bedre forberedt og mer motstandsdyktige, uansett hva som venter rundt neste sving.

4 Stadig mer personlige detaljhandelsmiljøer på nett

I løpet av bare et par måneder i 2020 ble videomøter det normale i arbeidslivet. I stadig større utstrekning begynte også detaljhandelen å se verdien av videochatten som et verktøy for kunderådgivning og salg. I stedet for fysiske møter i butikker flyttes samhandlingen til skjermen, der butikkmedarbeidere eller influensere står parat. Ett eksempel er det stadig mer utbredte konseptet Live Video Shopping. Den som ser på, får en varedemonstrasjon og kan stille spørsmål til eksperten, som vet alt om produktet. Gjelder det varer som klær eller sminke, kan «selgeren» også opptre i rollen som stylist. I tillegg til at kjøpsopplevelsene blir mer personlige og underholdende, byr disse digitale detaljhandelsmiljøene på stor komfort for kundene.

2020 var på mange måter et vanskelig år. Men det har også gjort det mulig for bedrifter å identifisere hvilke hindringer de har for digital transformasjon. Noe som i sin tur har ført til erkjennelsen av at disse hindringene bør elimineres så fort som mulig. Alternativet er antakelig å bli forbikjørt av konkurrentene og forlatt av kundene.

Les mer: Bransjeløsninger tilpasset til fremtidens kunder

Les mer: Slik unngår du feilgrep med omnikanal

Si din mening

*