5 trender i næringsmiddel- og drikkevareindustrien i 2021

2020 var et svært uvanlig år. Året bød på en rekke innflytelsesrike trender, og de vil med stor sannsynlighet bli enda mer fremtredende i 2021.

Forbrukernes handlemønstre og tankemåter endret seg markant i 2020. Som produsent av næringsmidler og drikkevarer har du sikkert merket deg det skiftet. Etterspørselen har skutt i været for noen varer, mens den har falt for andre. Det virker også som at jo mer utfordrende året er, desto mer fokuserer forbrukerne på kvalitet, sunnhet og bærekraft. Det er positive tegn, både for kunder, industrien og kloden vår.

Skal tro hva vil komme til å se i år? Man skal naturligvis være forsiktig med å spå. Det lærte vi i fjor. Likevel drister vi oss til å komme med 5 trender du må kjenne til for å få suksess i 2021.

1. «Premiumization»

 Vi kunne allerede se begynnelsen av denne trenden i fjor, og det virker som om vi bare vil se mer til den i 2021.

Kort sagt betyr «premiumization» at forbrukeren bruker ekstra penger på å skjemme seg selv bort ved å kjøpe de beste og mest eksklusive produktene. Det kan for eksempel være slikt som bearbeidet fisk, krokmodnet kjøtt, sjokolade og bakverk av høy kvalitet.

Undersøkelser viser at det særlig er millenials og generasjon Z som kjøper inn fra øverste hylle. De forklarer at de ønsker å unne seg ekstra god mat og drikke. Derfor kan det være en god idé å holde et spesielt øye med akkurat denne målgruppen og denne trenden i år.

2. Etterspørselen etter plantebasert mat har eksplosive voksesmerter

En av de hurtigst voksende trender i industrien er forbrukernes etterspørsel etter plantebasert mat. Det skyldes i høy grad at flere og flere over hele verden fører en vegetarisk eller vegansk livsstil. Noen av de vanligste årsakene til dette er at de gjerne vil leve sunnere, mer bærekraftig og redusere inntaket av animalske produkter.

Denne trenden har fått etterspørselen etter naturlige og organiske produkter til å skyte gjennom taket i fjor. Det forventes at kurven bare vil fortsette videre oppover i 2021. Det vil utvilsomt få flere produsenter til å finne gode muligheter i et voksende marked.

3. Forbrukernes klimaavtrykk blir mindre og mindre

 Plantebasert mat er en god overgang til neste trend, fordi de henger sammen som erteris. Forbrukerne vil nemlig fortsette de siste årenes trend med å leve mer bærekraftig. Det kommer vi fortsatt til å se i år. Plantebasert mat går hånd i hånd med bærekraft, fordi produksjonen av den plantebaserte maten er mye mer ressurseffektiv og miljøvennlig, mener forskere.

Rasjonalet er at vi driver mindre rovdrift på klodens naturressurser, og vi reduserer også den totale CO2-mengden når vi produserer og konsumerer plantebaserte produkter i stedet for animalske. Det har fått flere forbrukere til å kreve bærekraftige næringsmidler og drikkevarer. Det ser heller ikke ut for at dette segmentet blir mindre. Tvert imot.

4. Salget av ferske og frosne grønnsaker og frukt øker

 Den grønne bølgen fortsetter også i trend nummer 4. Salget av ferske og frosne grønnsaker og frukt gjorde et kraftig hopp oppover i 2020, ifølge flere undersøkelser.

Det henger sammen med et større fokus på å styrke helsen gjennom vitaminer og næringsstoffer. En av de beste måtene å gjøre det på, er ved å få en solid mengde fra frukt og grønnsaker. Det fikk salget til å stige for begge deler i fjor, og vi kommer til å se at den trenden fortsetter i 2021.

5. Data og sporbarhet

Vi kan ikke ha en artikkel om trender uten at vi også kommer inn på en teknologisk sådan. Den er likevel stadig knyttet til den sunne livsstilen.

Før i tiden foretrakk forbrukerne lett og billig næring. Det kunne for eksempel være en burger med pommes frites. Nå ser vi imidlertid i høyere grad at forbrukerne engasjerer seg i å føre en sunn, proaktiv og holistisk livsstil hvor «clean labels» blir prioritert, slik at de er sikre på at ingrediensene i produktet er gode, sunne og rene.

Her spiller sporbarhet og data en stor rolle. For produsenten sikrer det at man kan stole på at de råvarene de kjøper fra sin leverandør, rent faktisk lever opp til myndighetenes og kundenes krav. Det gjør også at forbrukeren kan få innblikk i alt fra aromaer, smaker og teksturer til ernæringsmessige fordeler og andre aspekter ved matens kvalitet. Bruken av data er ennå ikke blitt utnyttet til fulle for slike formål, men 2021 kan godt tenkes å bli det året hvor «big data» for alvor blir en medhjelper for produsenter i næringsmiddel– og drikkevareindustrien.

Det var årets 5 trender. Gjennom hele 2021 kan du som alltid finne en mengde nyttig inspirasjon om produksjonsindustrien og digitaliseringen av den – her på Blogs.

Les mer: Vil du utnytte mulighetene i trendene? Vi kan hjelpe deg med å styrke konkurranseevnen din

Les mer: Vil du styrke din bærekraft? Slik gjør du det

Si din mening

*