3 forutsigelser for produksjonsindustrien i 2021

Siste år sendte produksjonsindustrien ned i ukjent terreng. Hvor går veien i 2021? Få svaret og naviger sikkert gjennom det nye året.

2020 bød på mange uventede hendelser som skapte store endringer for virksomheter i produksjonsindustrien. Heldigvis så vi også at endringene kan forbedre prosessene i produksjonsvirksomhetene og gjøre dem mer tilpasningsdyktige.

Dette året vil trolig også styre produksjonsindustrien ned i ukjent terreng. Her får du 3 spådommer for produksjonsindustrien i 2021, slik at du kan navigere bedre gjennom det nye året.

1. Produksjonsvirksomheter ruster opp med digitale investeringer

I 2020 lærte virksomhetsledere at når produksjonen er truet, er redningen teknologi. Som et resultat av det vil produksjonsvirksomheter omfavne digital transformasjon som aldri før, viser en undersøkelse. Her svarer 76 % av lederne i produksjonsvirksomheter at de forventer å investere kraftig i digitalisering i år. Så blir spørsmålet hvilke digitale investeringer som vil dominere i 2021?

Lederne svarer at de vil utnytte eksisterende teknologi gjennom oppgraderinger av ERP-systemet for å fylle huller i funksjonaliteten eller å ettermontere nye sensorer i eldre utstyr for å få større fleksibilitet.

En revolusjonerende teknologi som vi vil se mye mer av i år, er 3D-printing. Det forventes blant annet at vi vil se mer 3D-utskrift av verktøykomponenter i metall. Mulighetene med denne teknologien har ført til at flere virksomheter vurderer å benytte seg av denne muligheten, fordi den innebærer flere fordeler samtidig:

 • Det er ikke lenger behov for tredjepartsproduksjon
 • Produktdesign skjer på en iterativ og effektiv måte
 • Materialet i prototype og sluttprodukt er identisk.

Vi vil også se at flere fokuserer på å gjøre varige og effektive forbedringer av prosessene. Dette kan for eksempel være ved bruk av avanserte teknologier som maskinlæring, roboter, 5G, edge og cloud computing. Disse teknologiene har også en ekstra fordel ved at de gjør forsyningskjeden mer motstandsdyktig mot eksterne forstyrrelser i produksjonen.

2. Potensialet i virtuelle og fjernteknologier blir realisert

Mange av utfordringene i 2020 ble løst med innovative fjernteknologier. I tillegg til å tilby sikrere arbeidsmiljø, gir fjernteknologi overlegen effektivitet. 2021 kan gjerne tenkes å bli det året vi kommer til å bruke eksterne, virtuelle verktøy for å hente ut deres fulle potensial:

 • Assistert vedlikehold: Supportpersonalet ditt kan bli enda bedre når de bruker augmented og mixed reality-kompatible enheter for å etablere sikre eksterne forbindelser, feilsøke problemer og til og med veilede ved reparasjoner på lang avstand. Virksomheter som driver og/eller utfører service på mer enn ett anlegg, kan vurdere å sentralisere vedlikeholdspersonell. Med AR kan enkelte datastyrings- og prosesstekniske funksjoner dessuten utføres eksternt.
 • Enkel og hurtig trening av supportmedarbeidere: Nå kan supportteamet ditt kan trenes hurtigere og enklere for å løse problemer med virksomhetens utstyr. I stedet for at medarbeiderne må dele på treningsutstyret, gir AR mulighet for at medarbeiderne har en 3D-replika rett foran seg for å utforske, trene og lære seg nye ferdigheter.
 • Uendelige muligheter med digitale tvillinger: Digitale tvillinger vil gjenoppfinne måten virksomheter utdanner sine ansatte, vedlikeholder utstyr og forbedrer fasilitetene. En annen studie viser også at digitale tvillinger er den viktigste investeringen for produksjonsbedrifter i 2021. Digitale tvillinger er et fantastisk verktøy for å løse produktets livssyklusutfordringer. Det tilbyr ikke bare betydelig innsparing på vedlikehold, men forenkler også innovasjonen med simulering av produkter. Det krever en solid investering av tid og penger fordi du må skanne og digitalisere de enkelte objekter, prosesser eller miljøer du har behov for å simulere. Likevel kan investering i digitale tvillinger gi en svært interessant avkastning for mange virksomheter.

3. Flere legger om til lokal produksjon

Fjorårets utfordringer har overbevist enda flere produsenter om verdien av å produsere lokalt. Det gir flere fordeler:

 • Hurtigere produksjon og mindre distribusjon sørger for at produktene dine kommer hurtigere ut på markedet, ettersom de er nærmere kundene
 • Du reduserer arbeidskapitalen din
 • Du øker motstandsdyktigheten for produksjonen din
 • Du sparer penger på logistikk og hjelper samtidig til å redusere den totale mengden CO2 på planeten, fordi produktene ikke trenger å transporteres over lange avstander.
 • Lokal produksjon gir deg også bedre kontroll over hele prosessen
 • Du reduserer svinn og sikrer større transparens.

Samlet gjør det både virksomheten din mer relevant og øker konkurransekraft og bærekraft når du produserer og handler lokalt.

Er du klar for 2021?

Det var våre 3 forutsigelser for det nye året. Uventede ting vil uten tvil forekomme, men uansett hva som inntreffer, står vi klar til å hjelpe virksomheten din med å komme videre.

Les mer: Se inn i fremtiden for produksjonsindustrien allerede i dag

Les mer: 5 trender i næringsmiddel- og drikkevareindustrien i 2021

Si din mening

*