Kan du tilpasse deg 4 viktige forandringer innenfor detaljhandelen?

Utviklingen i detaljhandelen står aldri stille, og satser du på foreldet teknologi i stedet for omstilling, blir det vanskelig å henge med i fremtiden.

Evnen til rask omstilling er avgjørende for den som vil drive en vellykket virksomhet. Det gjelder i aller høyeste grad innenfor detaljhandelen, der usikkerheten kanskje aldri har vært større enn den er i dag. Noen tydelige trender har imidlertid utkrystallisert seg, og her skal vi gjennomgå fire av dem og hva du kan gjøre for å bli klar for fremtiden.

1. Kundene vet like mye som butikkpersonalet

 Takket være den digitale utviklingen har det blitt svært enkelt for forbrukere å gjøre seg opp en mening om produkter før de handler. Det har rett og slett skjedd en maktforskyvning når det gjelder tilgjengeligheten av produktinformasjon. Og det er ikke bare ved dyre anskaffelser at kundene gjør research. Også relativt trivielle produkter er gjenstand for innhenting av fakta.

Sørg derfor for å holde personalet løpende oppdatert, og informer dem om nye produkter. Samtidig kan de ikke forventes å ha full oversikt over hele sortimentet. Men bruken av smart teknologi gjør at dere kommer et godt stykke på veien. Ved for eksempel å være tilkoblet et mobilt POS-system kan personalet alltid levere velinformert og nyttig kundeservice. Den moderne forbrukeren er svært kunnskapsrik, og det bør medarbeiderne dine også være.

2. Tilstedeværelse på nett er en nødvendighet

 I 2021 er det kanskje vanskelig å tro at mer enn 80 % av den totale omsetningen i detaljhandelen ikke foregår via nettet. I den takten som netthandelen øker med, er spørsmålet imidlertid ikke om, men når salgskanalen blir like stor som forbruket i fysiske butikker. Samtidig er de fleste som uttaler seg om fremtiden, enige om at løpet på langt nær er kjørt for handelen i fysiske butikker. Men den må tilpasse seg og utvikles digitalt i symbiose med e-handelen.

Hvis marginene krymper i fremtiden, kan det være lurt å gjøre virksomheten kompatibel med smidige omnikanal-interaksjoner snarest mulig. Har du ikke allerede en plattform for e-handel, er det en nødvendig investering å foreta. Og det holder ikke at kundene finner deg og produktene dine i søkemotorer eller på sosiale medier. Nettbutikken din må være brukervennlig og trygg å handle i, og den må tilby forskjellige betalings- og leveringsalternativer. Gode shoppingopplevelser på nettstedet ditt kan paradoksalt nok også lokke kundene til de fysiske butikkene.

3. Vurderinger kan utgjøre forskjellen mellom fiasko og suksess

 Det gamle ordtaket om at hver misfornøyde kunde i gjennomsnitt forteller syv venner om sin negative opplevelse, gjelder ikke lenger. Takket være internett, eller på grunn av det, kan en forarget kunde i dag beskrive den samme opplevelsen for tusenvis av mennesker. Når potensielle kunder gjør research på nettet, er det ikke bare for å finne produktinformasjon og prissammenligninger. Med et enkelt klikk får de frem andre kunders erfaringer og vurderinger.

Disse vurderingene er like uunngåelige som de er viktige å svare på. Og det gjelder fremfor alt de dårlige. Riktig håndtert kan svarene du gir, forvandle misfornøyde kunder til mer enn fornøyde kunder – de kan bli dine største fans. Det er ikke sikkert du får bukt med alle mishagsytringer, og det er heller ikke alltid det viktigste. Følelsen av å bli lyttet til og respektert bør imidlertid ikke undervurderes. Men fremfor alt gjelder det å etterstrebe best mulig vurderinger og ikke bare å oppfylle kundenes forventninger.

4. Du har ikke mer enn åtte sekunder

Enten vi liker det eller ikke, overdynges vi hver dag av reklamekampanjer og annonser. Altfor mange bedrifters kommunikasjon forsvinner i mengden og er i verste fall bortkastede penger. Det er gjennomført undersøkelser som viser at bedriftene har maksimalt åtte sekunder på seg til å formidle sine budskap. Hva kan du gjøre for at nettopp dine produkter skal skille seg ut i et miljø der konkurransen om kundenes korte oppmerksomhet er så knallhard?

Det samme budskapet og de samme tilbudene til alle fungerer ikke lenger. Hver kunde må få treffsikker informasjon for nettopp sin smak og sine behov. Hvis du allerede har verdifulle kundedata, kan de brukes til å sende annonser og kampanjer som er relevante for den enkelte forbrukeren. For å få et bredere og samtidig mer spesifikt innblikk i kundenes atferd i alle kanaler, må du optimalisere alle berøringspunkter gjennom Unified Commerce. Det vil si en enkelt forretningsplattform som håndterer hele virksomheten.

Utviklingen i detaljhandelen står aldri stille, mens forbrukerne genererer mer data enn noen gang. Satser du på foreldet teknologi i stedet for omstilling, blir det vanskelig å henge med i fremtiden.

Denne artikkelen er basert på en tekst fra vår samarbeidspartner LS Retail.

Les mer: 3 grunner til å vurdere LS Central for Retail

Les mer: Slik kommer du i gang med LS Central for Retail

Si din mening

*