Disse teknologiene preger produksjonsindustrien i 2021

Ambisiøse produsenter har også i år en mengde teknologier å velge mellom. Her får du en oversikt for å kunne velge det helt riktige til din bedrift. 

I år venter det en overflod av muligheter når du skal håndplukke den helt riktige teknologien til din produksjon. Derfor har vi gjort det litt lettere for deg ved å presentere de 9 viktigste teknologiene som kommer til å prege produksjonsindustrien i 2021.

1. Robotteknologi

Der har skjedd store fremskritt innen utviklingen av robotteknologi. Det gjør at robotene blir billigere, smartere og mer effektive. Du kan bruke dem til en lang rekke oppgaver. De kan for eksempel automatisere monotone oppgaver, forbedre nøyaktigheten, redusere antall feil og frigjøre ressurser til annet verdiskapende arbeid.

Her er noen av fordelene ved å bruke robotteknologi i produksjonen:

 • Roboter forbedrer effektiviteten i alt fra håndtering av råmateriale til produktet er ferdig og pakket
 • I motsetning til resten av arbeidsstyrken kan roboter arbeide 24/7, noe som er helt ypperlig for kontinuerlig produksjon
 • Roboter og utstyret deres er svært fleksible og kan tilpasses til å utføre komplekse oppgaver
 • Robotteknologi er svært kostnadseffektivt selv for små og mellomstore bedrifter. 

2. 3D-printing

Her kommer en teknologi som forventes å ta produksjonsindustrien med storm. Det skyldes at 3D-printing er en produksjonsteknologi som er innovativ, rask og smidig. Noe flere produsenter har fått øynene opp for.

Det viser tallene også. I 2019 var industrien bak 3D-printing verdt 13,7 milliarder USD, mens den forventes å nå helt opp i over 60 milliarder USD i 2025.

Legg deg i forkant av utviklingen og bruk 3D-printing til å:

 • Effektivisere tiden fra design til produksjon drastisk
 • Skape større fleksibilitet i produksjonen
 • Forenkle produksjonen av individuelle og små partiprodukter fra maskindeler til prototyper
 • Minimere svinn
 • Bli mer kostnadseffektiv.

3. Tingenes internett (IoT)

IoT-sensorer setter produsenter i stand til å samle inn viktige data fra produksjonen og konvertere dem til verdifull innsikt, som blant annet reduserer antallet krasj og skaper høyere effektivitet.

Bruk IoT i produksjonen til å:

 • Redusere driftskostnadene
 • Skape nye inntektskilder ved å gjøre data tilgengelige i skyen for flere medarbeidere
 • Effektivisere produksjonen og forsyningskjeden for å få produktet ditt raskere ut på markedet
 • Gjøre massetilpasning lettere ved å levere sanntidsdata som er viktige for prognoser og planleggingen av produksjonen
 • Gjøre arbeidsplassen sikrere gjennom overvåking av medarbeidernes helse under risikable aktiviteter.

4. Databehandling i skyen

2020 var om noe året da databehandling i skyen beviste sin verdi. Aldri før har det gitt bedre mening å ha adgang til bedriftens systemer i skyen. Det ser ikke umiddelbart ut til å bli annerledes i år. Faktisk spår flere eksperter at 2021 blir året da databehandling i skyen kommer til å transformere produksjonsindustrien.

Så byr også skyen på en mengde fordeler for produsenter. Databehandling i skyen kan forvandle stort sett alle aspekter ved produksjonen. Uansett om det dreier seg om hvordan virksomheten fungerer, hvordan den integreres i forsyningskjeder eller hvordan produktene er designet, produsert og brukt av kunder, så hjelper nettskyen deg med å innovere, redusere kostnadene og øke bedriftens konkurranseevne.

 5. Utvidet virkelighet (AR)

Behovet for fjernteknologi steg voldsomt i 2020, og den trenden ser ikke ut til å forsvinne med det første, for det er mange fordeler ved å bruke teknologier som utvidet virkelighet, også kjent som augmented reality, i produksjonsbedrifter.

Du kan for eksempel sjekke utstyrets driftstemperatur for å avdekke om det er for varmt og usikkert å berøre det med bare hender. En AR-enhet kan også vise deg utstyrets viktigste data, slik at du kan se om ytelsen er som den skal, eller om utstyret kanskje er i ferd med å gå i stykker. Teknikerne dine kan også yte fjernhjelp ved å sende kunder AR- og VR-aktiverte enheter og hjelpe dem med grunnleggende feilsøking og reparasjoner. Alt i alt kan utvidet virkelighet hjelpe medarbeiderne dine til å bli informert, opplært og beskyttet til enhver tid, uten at du bruker større ressurser på det.

 6. 5G

5G kommer til å få en enorm effekt på produksjonsindustrien. Det vil være spesielt transformerende for enheter som driver automatiserte prosesser. Det kan for eksempel dreie seg om sensorene. De kommer til å ha fordel av den lave latenstiden og høye hastigheten i 5G-teknologien, fordi du nå kan generere mye mer data.

Det åpner for nye muligheter til å redusere kostnader og øke effektiviteten. Ikke minst når du kobler det hele sammen med maskinlæring. Det gir deg en mengde ny kunnskap og innsikt som du kan bruke direkte til å gjøre bedriften mer konkurransedyktig.

For øyeblikket utnytter Kina og Sør-Korea 5G på denne måten. Snart forventes USA og Storbritannia å konkurrere med dem.

 7. Kunstig intelligens (AI)

Det er allerede en mengde kunstig intelligens på fabrikkgulv og kontorer, men i fremtiden vil AI-drevet planlegging og prognostisering skape større etterspørsel etter å få data som ikke kunne skaffes tidligere. Disse dataene vil gjøre det mulig for deg å tilpasse forsyningskjeden enda bedre på bakgrunn av prognosene.

En større britisk undersøkelse viser også at det er stor interesse for området. 40 % av produsentene planlegger å implementere kunstig intelligens til lagerstyring og logistikk, mens 36 % svarer at de vil bruke kunstig intelligens til produksjonsplanlegging og til å pleie forholdet til kundene. 60 % av produsentene sier at de vil investere i produktivitetsforbedringer basert på AI.

8. Nanoteknologi

Det er de færreste som bruker nanoteknologi, men det foregår store utviklinger som gjør teknologien svært interessant for produsenter. Det hevdes faktisk at nanoteknologi snart vil være så effektiv at den blir uunnværlig i produksjonsindustrien.

Teknologien kan blant annet brukes til å skape stabile og effektive smøremidler, noe som er nyttig for mange produsenter, og dekk- og bilprodusenter kan forbedre produktenes holdbarhet og gjøre dem mer slitesterke med nanoteknologi.

 9. Cybersikkerhet

Mulighetene er mange i skyen, men det er ikke bare blå himmel og solskinn der oppe.

I en stadig mer utrygg digital tidsalder er der et presserende behov for økt sikkerhet. Det har fått mange ledende produsenter til å investere i sikre skybaserte ERP-løsninger som Dynamics 365 for å takle utfordringene. Det er et klokt valg, for avhengigheten av de skybaserte løsningene kommer bare til å gå én vei hos små, mellomstore og store bedrifter. Derfor er det fornuftig med investeringer i sikker skybasert teknologi som imøtekommer utfordringene.

Hva velger du?

Der er altså mer enn nok å velge mellom når du skal håndplukke de riktige teknologiene til din produksjon. Hvis du har spørsmål eller er i tvil om hvilke muligheter du har, kan du som alltid få strategisk rådgivning hos oss. Det er bare å klikke på lenken her, så står vi parat til å hjelpe deg.

Les mer: Få optimal nytte av teknologien din

Les mer: 3 forutsigelser for produksjonsindustrien i 2021

Si din mening

*