Big Data, artificiell intelligens och machine learning kommer förändra människors liv

Hur påverkar tekniken oss människor, vår arbetsmarknad och vår vardag? Och vad är skillnaden mellan machine learning genom mönsterigenkänning och riktig artificiell intelligens?

Hur påverkar tekniken oss människor, vår arbetsmarknad och vår vardag? Och vad är skillnaden mellan machine learning genom mönsterigenkänning och riktig artificiell intelligens?

Under Data for Business Summit 2018 låg fokus på data, digitalisering och affärer. Men hur påverkar tekniken oss människor, vår arbetsmarknad och vår vardag? Och vad är skillnaden mellan machine learning genom mönsterigenkänning och riktig artificiell intelligens? Thomas Nørmark, VD för Itelligence Transformation Lab, berättar.

Värdet av strategiskt nyttjande av teknik kombinerat med data är betydande. Till exempel kan historiska kunddata och data från sociala medier användas för att förutsäga churn (kundtapp) med imponerande noggrannhet. Sensordata kan – i kombination med historik och machine learning – effektivisera proaktivt underhåll av material eller produktionsutrustning, minska risken för avbrott och sänka kostnaderna. Och digitala assistenter baserat på artificiell intelligens kan erbjuda tjänster dygnet runt.

Hur påverkar digitaliseringen oss människor?

Data for Business Summit 2018 anordnades av Dansk Industri i samarbete med bland annat IBM. Under dagen gav flera presentatörer intressanta exempel på hur visionära chefer och medarbetare har transformerat sin verksamhet och därmed stärkt sina försäljningsmöjligheter och relevans på marknaden.

Men hur påverkar tekniken oss människor, vår arbetsmarknad och vår vardag? Thomas Nørmark, chef för Itelligence Transformation Lab, tar upp frågan:

“Där vi tidigare bytte ut våra händer med teknik är vi på väg att byta ut våra huvuden. Vi kommer se att arbetsmarknaden förändras radikalt i framtiden på grund av teknik som big data automation och kognitiv teknik,” säger han.

De eftertraktade kompetenserna på den nya arbetsmarknaden kommer under skapandet av den helautomatiserade världen att vara människor som kan arbeta med komplex teknik som machine learning och artificiell intelligens. Men när den automatiska världen skapas, kommer vi att behöva en del helt andra och mycket mer jordnära, mänskliga färdigheter.

“I framtiden handlar det kanske inte så mycket om teknikförståelse, utan mer om att förstå människan och mänskliga behov. Alltså allt det, som är mer baserat på känslor än på formler. Just därför vi behöver de mänskliga färdigheterna som är svåra att ersätta med teknik. Det är de som är efterfrågade. Det blir en eftertraktad resurs att vara en bättre person,” förutspår en teknisk expert.

De digitala assistenterna kommer 

Thomas Nørmark och hans team för dagen lyckades i sina presentationer under Data for Business Summit 2018 imponera på stora delar av publiken genom att på ett övertygande sätt demonstrera hur långt den tekniska utvecklingen har kommit. Han demonstrerande bland annat ett samtal med en digital assistent under föreläsningen – med ett snabbt och precist svar som resultat. Och när den digitala assistenten inte kunde ge svar blev han hänvisad till en kollegas motsvarighet som lyckades ge besked.

I vanliga fall skulle dessa rutinmässiga samtal och uppgifter ha krävt en värdefull kollegas tid och resurser. Här fick publiken en konkret upplevelse av hur mycket Big Data och artificiell intelligens kan hjälpa oss. Vem vill inte ha en digital assistent som svarar på alla kollegors rutinmässiga frågor – eller som hjälper dem att hitta svaren själva?

Whitepaper: Digitalisering utan buzzwords- Ta del av goda råd och case här 

Vad är Machine Learning och vad är “vanlig” mönsterigenkänning?

Efter presentationen frågade vi Thomas Nørmark den klassiska frågan: “Vad är artificiell intelligens – och vad är maskinlärning genom mönsterigenkänning?”

“Artificiell intelligens för mig är när en maskin gör en intelligent bedömning av vad som är det bästa svaret på frågan jag ställer, baserat på värden som gjorts genom deep learning och machine learning. Det är artificiell intelligens,” säger Thomas Nørmark.

“Artificiell intelligens måste vara självlärande och självutvecklande för att man ska kunna kalla det för artificiell intelligens. Om det bara är några dumma regler som bestämts, men som aldrig förändras när människan och världen förändras, är det inte konstgjord intelligens,” säger teknologiexperten.

Han är inte imponerad av de flesta AI-produkter just nu:

“Klassikern är om du går till Alexa och säger: “Jag vill inte ha en pizza.” Då kommer det beställas en pizza åt dig. Det visar att det finns gott om exempel på något som utger sig för att vara artificiell intelligens, men som bara är några dumma mönster som inte alltid fungerar,” säger han.

Digital transformation med en partner som kan din bransch

 

Säg din mening

*