7 goda anledningar till att koppla ihop ERP och CRM

Med Dynamics 365 har Microsoft skapat en molnplattform för verksamhetsappar och tagit bort skillnaden mellan ERP och CRM. I den här artikeln får du ta del av sju anledningar till varför det är en bra idé. Du får också veta hur det gör din verksamhet lönsammare och dina kunder nöjdare.

Microsoft lanserade molnplattformen Dynamics 365 sommaren 2016. Med molnversionen av Dynamics affärssystem förändrade it-jätten hur affärssystem levereras. Här är två av de största förändringarna:

  • Med Dynamics 365 har Microsoft skapat en plattform där data kan utbytas mellan en rad olika funktioner, system och lösningar – inte bara inom affärssystemet.
  • Med Dynamics 365 bryter Microsoft också ner systemuppdelningen mellan ERP och CRM.

– Vi tar bort systemuppdelningen mellan ERP och CRM och kopplar samman data över affärsenheterna. Det är inte bara ekonomi, produktion eller logistik som behöver data från affärssystemet. Det är relevant för alla inom verksamheten, säger Andreas Dolven, Director Business Applications på Microsoft.

Datautbyte genererar merförsäljning

Många bolag har inte kopplat ihop data från produktion med data från sälj. Det betyder till exempel att säljarna inte vet vilka produkter finns på lager, vad som är i produktion eller vad som ska göras i framtiden.

– Det innebär att man går miste om sälj. Många säger att de har en leveranstid på upp till åtta veckor, oavsett vilka produkter det gäller. När säljarna får insikter baserat på information från affärssystemet är det möjligt att tillhandahålla korrekt leveranstid för alla produkter – från “imorgon” till “cirka åtta veckor”. På så sätt kan du också föreslå alternativa produkter om kunden inte kan vänta, fortsätter Andreas Dolven.

Dataplattform för verksamhetsapplikationer

I skrivande stund finns följande funktionsområden för Dynamics 365 i Sverige: Sales, Customer Service, Field Service, Talent, Finance and Operations, Retail, Project Service Automation, Business Central och Marketing. Flera appar tillkommer efterhand som lösningen anpassas till de olika länderna.

Dynamics 365 innehåller funktionalitet från den tidigare versionen Dynamics CRM (Sales och Customer Service), från gamla AX 2009/2012 (Finance and Operations) och från HR (Talent).

På så sätt tar Microsoft bort systemdelningen som har funnits mellan CRM och ERP samt andra system. Dynamics 365 är en dataplattform för verksamhetsapplikationer.

Nedan listar Microsoft sju goda anledningar till att det är en bra idé att bryta ner gamla silos mellan CRM och ERP.

1. Snabbare och smartare processer inom hela organisationen

Med en gemensam affärsplattform är det lättare att arbeta över avdelningsgränserna och vertikalerna. Arbetsprocesserna blir snabbare eftersom de är enklare att effektivisera och alla avdelningar kan komma åt samma data. Till exempel kan vägen från offert till order automatiseras. Du kan också genomföra processen med ett par tangenttryckningar. Tidigare kunde det ta flera minuter och ibland flera timmar att föra över en offert från CRM-systemet till en order i affärssystemet.

Flera manuella arbetsprocesser blir historia när organisationen får en verksamhetsplattform. Integrerade processer tar bort mycket dubbelarbete, samtidigt som det öppnar upp för ökad produktivitet och automatiserade arbetsflöden.

2. Bättre samarbete och lönsamma insikter

En gemensam verksamhetsplattform ger bättre insikt och en helhetsbild av hela verksamheten. Säljare kan se lagerstatus, eventuellt automatiskt inbyggt i systemet, för att bedöma om det kan vara lämpligt att sänka prisnivån för att landa affären. Säljarna kan också enklare få tillgång till status för olika delar av verksamheten.

Med realtidsuppdaterad information som rör orderstatus, lager, betalningshistorik m.m. får säljarna bättre förutsättningar att agera proaktivt. Tillgång till servicehistorik kan göra det möjligt för dem att kontakta kunder som kan vara mottagliga för att uppgradera till en nyare modell. Med tillgång till statistik om genomsnittlig köpfrekvens kan de kontakta kunder och erbjuda dem att byta till en nyare modell – innan de har börjat överväga alternativa leverantörer.

Dynamics 365 gör det enklare att skapa insikt i kundernas fordringar, kreditgränser och betalningshistorik. Då blir det lättare att anpassa erbjudanden efter deras betalningsförmåga, till exempel genom att begära att hela eller delar av beloppet betalas i förskott.

3. All information om kunder och kontakter på ett ställe

De traditionella CRM- och ERP-systemen innehåller stora mängder kunddata, till exempel kontaktinformation, orderhistorik m.m. Med Dynamics 365 och Common Data Service utbyts data mellan de olika verksamhetsapparna. Det ger bättre datakvalitet, färre felkällor och sparar tid.

4. Snabbare leverans och betalning

Med en samlad plattform där kunddata och orderuppgifter är uppdaterade blir det möjligt för verksamheter att hantera ordrar snabbare och effektivare. Det är något som kunden värdesätter.

Samtidigt gör en plattform det möjligt att automatisera processer som fakturautskick i leveransen. På så sätt minskar tiden från leverans tills du får betalt, vilket förbättrar bolagets likviditet.

5. En helhetsbild av kunden

Att ha en fullständig översikt över allt som din verksamhet vet om kunden på en plattform gör det enklare att skräddarsy kundupplevelsen. Dessutom går det snabbare att svara på förfrågningar eller beställningar. Det resulterar i lojala och nöjda kunder.

6. Möjliggör bättre mobilitet

Många medarbetare förväntar sig att kunna lösa arbetsuppgifter på språng, gärna på sin smartphone. Det räcker det inte att bolaget köper rätt enheter – de måste ha rätt appar och rätt plattform som grund. Traditionellt sett har CRM-system varit mer mobila än affärssystem. Med Dynamics 365 blir hela verksamhetsplattformen mobil.

7. Det sparar helt enkelt pengar

Med en molnbaserad verksamhetsplattform reduceras antalet system som kräver upplärning av medarbetarna. Det ger också it-avdelningen färre utmaningar som är förknippade med integrationer och stöd till användare.

Läs också: Customer churn kostar miljarder

Läs också: Ny webbplattform ger säljarna mer tid till kunderna

Läs också: Optimera kundupplevelsen

Säg din mening

*