5 fördelar med en molnlösning inom retail

Hur lyckas man med detaljhandel på en alltmer konkurrensutsatt marknad? En bra start är en standardiserad molnlösning som är branschanpassad. I den här artikeln får du i insikt i fem fördelar som din verksamhet kan uppnå. 

Detaljhandeln präglas av hög konkurrens och låga marginaler. Dessutom kämpar många retailers med att särskilja sig och ligga i framkant.

Tidigare kunde man förlita sig på att bygga kundlojalitet med hjälp av fysiska butiker. Detaljhandlare som erbjöd kunnig personal, korta köer och bra priser lyckades behålla greppet om kunden. Men idag handlar kunderna både på nätet och i fysiska butiker. De spenderar pengar där de får det bästa erbjudandet. Och utan en bra kundupplevelse riskerar du att kunden inte kommer tillbaka.

Det har blivit svårare att kartlägga var kundresan börjar. Tidigare pratade man om showrooming, dvs. att kunden gjorde research i butik, men slutförde köpet på nätet- ofta till ett lägre pris. Idag förekommer även webbrooming, dvs. att kunden förbereder sig på nätet för att sedan slutföra inköpet i en fysisk butik. Även click and collect blir allt vanligare, dvs. att köpet görs online, men att varan hämtas ut i en fysisk butik. Kunden väljer ofta detta alternativ för att undvika fraktkostnader.

För att nå kunden i rätt fas gäller det att skapa en stark kundupplevelse som bygger kundlojalitet över tid. Det är den stora utmaningen som retailers brottas med idag- samtidigt som det gäller att vara lönsam.

Vikten av en helhetslösning 

Detaljhandeln är mer mångfacetterad än många andra branscher, eftersom man behöver ett komplext end to end-system som täcker in alla behov- från huvudkontor till butik. Här ingår ERP med ekonomi, inköp, distribution, lager, logistik samt hantering av processer, merchandising, medarbetare och rapportering i butik.

Samtidigt krävs också integration till e-handel, CRM-funktionalitet och CEM baserat på omnikanalförsäljning. Dessutom behöver du titta på marketing automation för kampanjer, lojalitetsprogram och utskick. Även analytics och rapporter är viktigt för att kunna segmentera kunder för att se vilka produkter, butiker, kanaler och platser som driver störst lönsamhet. Analytics kan också hjälpa dig att förutsäga vad du ska köpa in och när- baserat på säsongsbetonade trender, historiska data och även väderdata. På så sätt kan du undvika både out of stock och överskottsvaror samt optimera dina marginaler.

Därför kan det vara en bra idé att titta på en standardiserad lösning i molnet som är utvecklad för branschen och skapad för att hantera omnikanal. Nedan listar vi fem fördelar.

Fem tips som hjälper dig att förbättra kundupplevelsen

5 fördelar med en standardiserad och branschanpassad molnlösning

• Skalbart: Detaljhandeln förändras konstant, därför gäller det att kunna skala upp och ner utefter behov. Det kan t.ex. handla om att anpassa antalet användare efter hur mycket du använder, kanske varierar det efter säsong?

• Snabbfotat: Tempot inom branschen är högt och du har inte råd att stå och stampa. Förkorta startsträckan med snabbare implementering.

• Kostnadsbesparande: Eftersom detaljhandeln är komplex är det inte effektivt och lönsamt att köpa in separata lösningar för olika ändamål, såsom ERP, CRM, CEM, POS, HR och lönesystem. Minska dina kostnader genom att använda en standardiserad, integrerad och branschanpassad molnlösning.

• Flexibelt: Behovet av flexibilitet ökar inom branschen. Gör det möjligt att vara innovativ genom att testa nya affärsmodeller och säljkanaler. Det kan handla om allt ifrån att öppna tillfälliga popup-butiker till att erbjuda leasing istället för att sälja en produkt.

• Säkert: Få en trygg och stabil lösning – tidigare oro för säkerhet är nu som bortblåst. Idag är molnet ett pålitligt alternativ för detaljhandeln som snabbt blir alltmer utbrett, både inom stora och små verksamheter.

Få hjälp att lyckas inom framtidens detaljhandel 

En heltäckande molnbaserad ERP-lösning för retail

Säg din mening

*