Så producerar du hållbara livsmedel – från början till slut

Hållbar livsmedelsproduktion skärper kraven på revision och processkontroll i hela värdekedjan. En modern ERP-lösning skapar en översikt och automatiserar en lång rad uppgifter.

• De äldsta råvarorna används först
• Du minskar svinn och nyttjar dina resurser optimalt

Öka hållbarheten och spara tid, pengar och resurser

En viktig del av hållbarhetstänket är att undvika svinn i produktionen. Det gäller att ha kontroll över sina processer, rationalisera produktionen och minska förbrukningen av råvaror, energi, vatten och emballage.

– Det är ett område som livsmedelsindustrin traditionellt sett lägger stor vikt vid. Med digitaliserad hantering blir det ännu enklare att bli effektivare och att dokumentera det för konsumenter och B2B-kunder, säger Benny Jepsen.

Läs mer: Lev upp till kundernas krav på hållbarhet 

En viktig del är att låta ERP-systemet successivt optimera produktionen och låta produkterna med liknande basingredienser tillverkas efter varandra för att minska behovet av rengöring av produktionslinjen. Det minskar förbrukningen av vatten, el och rengöringsmedel.

– En annan viktig faktor är emballaget som du bör ha lika strikta krav på som revision och certifiering som för råvarorna. Både av produktsäkerhetsskäl men också om det finns hållbarhetsrelaterade krav på hur förpackningarna tillverkas och i vilken utsträckning de kan återvinnas, säger Benny Jepsen.

Automatisering av märkning och försändelser minskar risken för felaktigheter

Har rätt information och produktdeklarationer skickats ut? Det kan vara avgörande för samarbetspartners och myndigheters accept och konsumenternas köpvilja.

– Spårbarhet hela vägen från tillverkaren till konsumenten visar att du har hundra procent kontroll över dina processer. Det ökar trovärdigheten och låter konsumenten t.ex. välja vildfångad lax från Atlanten, snarare än den billigare fisken som går att få tag på, säger Benny Jepsen.

En modern verksamhetslösning hjälper dig att hålla koll på:

• Återstående hållbarhet för produkterna
• Vilken marknad produkten kan säljas på
• Korrekt märkning och deklaration
• Hantering och märkning av produkter för EMV
• Avtal för t.ex. specifika förpackningstyper och antal varor etc.
• Spårning och hantering av återvinning och returemballage

Det hjälper till att förhindra avvisning av varor i frakten och öka produktsäkerhet, kvalitet, konsistens – och i slutändan minska resursslöseri.

En värdekedja är aldrig starkare än den svagaste länken

– Många av de här sakerna gör livsmedelsproducenter redan på ett eller annat sätt. Men det ökade fokuset på hållbarhet skärper kraven. Därför är det avgörande hantera hela verksamhetens processer. För en värdekedja är aldrig starkare än den svagaste länken, säger Benny Jepsen.

– Med en liten extrainsats kan du börja producera livsmedel som uppfyller dessa hållbarhetskriterier samtidigt som man sparar avsevärda resurser för att optimera produktionen. Du slår två flugor i en smäll, säger han.

Läs mer: Branschanpassad ERP säkerställer lönsamhet och ökar kvaliteten

Guide: Så väljer du rätt du rätt ERP-partner

Säg din mening

*