Vad är skillnaden på Omnichannel och Unified Commerce?

Du har säkert hört talas om omnikanal och Unified Commerce. Men har du koll på vad skillnaden är?

Det har pratats mycket om sömlös handel under de senaste åren i takt med att kraven och förväntningarna på kundupplevelsen har stigit. Men vad är egentligen skillnaden mellan omnikanal och Unified Commerce? Edward Bjurström, retailexpert på DXC, reder ut begreppen.

– Idag förväntar sig de flesta konsumenter en sömlös kundupplevelse. Man har dåligt tålamod och vill ha realtidsinformation. Därför gäller det att hänga med i utvecklingen och leva upp till kraven och förväntningarna. Om du lyckas blir kunderna mer lojala och du kan sälja mer, eftersom produkterna är tillgängliga oavsett kanal. Mönstret är tydligt: de som satsar på en sömlös kundupplevelse lyckas bäst inom branschen, inleder Edward Bjurström.

Läs vidare för att ta del av de viktigaste skillnaderna mellan omnikanal och Unified Commerce.

Skillnaden mellan omnikanal och Unified Commerce

Syftet med omnikanal är att skapa sömlös handel som bidrar till en förbättrad kundupplevelse. Det innebär att man har kopplat ihop alla säljkanaler inom verksamheten, både i den fysiska och den digitala världen. Exempelvis priser, lagersaldon och sortiment är enhetligt oavsett var och hur kunden väljer att handla. Man saknar dock tillräcklig data eller använder inte den data man har för att ge insikter om kunden. Även om kanalerna är sammankopplade så finns det inte en “realtidssanning” om kunden. Detta beror på att den data som ligger i systemen inte är enhetlig och uppdaterad i realtid. Men vad betyder det för kunden?

– Med omnikanal finns det risk att kunden får kuponger som endast gäller t.ex. i butik eller på nätet. Det är också vanligt att man får erbjudanden som inte är särskilt träffsäkra, eftersom kommunikationen inte är anpassad efter specifika beteenden. Man kan även mötas av felaktiga lagersaldon, på grund av felaktig data, och butikspersonal med sämre kunskap än kunderna eftersom de saknar verktygen för att skapa en fullskalig sömlös upplevelse, säger Edward Bjurström.

Unified Commerce är utvecklingen av omnikanal. Den stora skillnaden är att det finns en enda sanning om kunden som är transparent, uppdaterad i realtid och som gäller oavsett säljkanal. Det är möjligt eftersom data flödar friktionsfritt mellan olika kanaler. På så sätt är det möjligt att analysera, eftersom det finns en enda datakälla. Detta ligger till grund för att kunna personifiera och rikta träffsäkra erbjudanden mot kunden.

– Du märker fort om en detaljhandlare har satsat på Unified Commerce. På nätet möts du av riktade erbjudanden som är anpassade efter just ditt beteende. I den fysiska butiken är säljarna är utrustade med system och/eller devices med realtidsuppdaterad data gällande produktinformation, personliga erbjudanden, köphistorik, medlemsnivå och lagerstatus. Personalen har förutsättningarna som krävs för att ge samma service oavsett kanal och de kan hålla jämna steg med kunderna. Unified Commerce stärker helt enkelt butikspersonalens möjligheter att ge en konkurrenskraftig kundupplevelse, säger Edward Bjurström.

CEM: Stärk konkurrenskraften med unika kundupplevelser

I framtiden fokuserar vi på kunden – inte kanalenEdward Bjurström, retailexpert på DXC

Detta ska du tänka på

Konkurrensen ökar hela tiden inom detaljhandeln och retailexperten menar att tiden är knapp för många detaljhandlare.

– Idag är det inte många detaljhandlare som startar upp ett omnikanalsprojekt. Oavsett var man står idag bör Unified Commerce vara målet. De flesta kedjor som jag möter har en femårsplan för detta. Men för att förverkliga planen gäller det sätta igång redan nu, säger Edward Bjurström.

– För att lyckas behöver du göra en plan som säkerställer att all data är uppdaterad i realtid. Se också till att kringliggande system (e-handel, kundklubb och POS) använder realtidsdata, det går inte att vara beroende av replikerad data, avslutar Edward Bjurström.

8 steg till lönsam e-handel

Kostnadsfri guide: Så optimerar du kundupplevelsen

Hämta din guide: De sju mest innovativa retailtrenderna

Säg din mening

*