Test: 9 tecken på att föråldrad teknik förstör din detaljhandelsverksamhet

Är du en av många detaljhandlare som förlorar en hel del pengar på att du har föråldrade affärssystem? Gör testet och få svar här.

Ditt affärssystem spelar en enormt stor roll för ditt detaljhandelsföretags möjligheter att erbjuda service och kundupplevelser på en nivå som överträffar konsumenternas förväntningar.

Men kanske befinner du dig i samma tråkiga situation som många andra detaljhandelsföretag – det vill säga att dina föråldrade affärssystem förstör alla de här möjligheterna.

Vi har satt ihop en lista över de nio vanligaste tecknen på att föråldrad teknik förstör din detaljhandelsverksamhet. Om du känner igen minst två av de här nio tecknen är det dags för en teknisk uppgradering av din verksamhet.

Tecken 1: Det är krångligt för kunderna att returnera varor

En undersökning från Shopify har visat att 67 % av konsumenterna kollar hur returvillkoren ser ut innan de köper en vara. Vad är det då de letar efter? Det viktigaste kravet är att inköpsprocessen ska vara enkel och okomplicerad och att det går att returnera ett onlineköp i en fysisk butik.

Ställ dig själv frågan: Kan jag med min befintliga teknik erbjuda kunderna cross-channel-returer av produkter?

Läs mer: Så blev BabySam en digital ledare

Tecken 2: Du erbjuder inte dina kunder funktionen ”click and collect”

I dag efterfrågar konsumenterna i allt högre grad möjligheten att handla online och hämta varorna i en fysisk butik. Och en bonus är att det har visat sig att detta leder till en större inköpskurva, eftersom konsumenterna då lägger till produkter som de inte hade planerat att köpa.

Ställ dig själv frågan: Går jag minste om fler kunder i de fysiska butikerna och en större onlinebaserad inköpskurva genom att hålla min e-handel och mina fysiska butiker åtskilda?

Tecken 3: Du erbjuder inte lagerstatus i realtid

IBM Institute for Business Value rapporterar att 66 % av konsumenterna vill veta om den produkt de har tänkt köpa finns i lager i den fysiska butiken innan de beger sig dit. Om de inte har möjlighet till detta väljer de att inte gå till butiken alls.

Ställ dig själv frågan: Erbjuder jag konsumenten möjligheten att se om produkten finns i lager i butiken? Kan säljpersonalen hjälpa kunden att kolla lagerstatus i andra butiker?

Tecken 4: Du säljer ofta fler produkter än du har

Hos många detaljhandelskedjor har varje butik sitt eget affärssystem. Det innebär att uppgifterna lagras i en separat databas. Om alla dessa system inte kommunicerar med varandra i realtid riskerar du att sälja en vara innan du inser att den inte finns i lager. På så vis går du miste om både försäljningen och kunden.

Ställ dig själv frågan: Förekommer det icke-tillförlitlig information i din webbutik på grund av att ditt affärssystem inte är uppdaterat?

Läs mer: Saknar du goda skäl till att digitalisera företaget? Här får du sju stycken

Tecken 5: Du slösar mycket tid på manuella arbetsuppgifter

Allt för många detaljhandlare ägnar fortfarande mycket tid åt manuella arbetsuppgifter som utan problem skulle kunna digitaliseras och automatiseras. Det innebär bortslösad tid och risk för fel. Många detaljhandlare kontrollerar också manuellt sina lagerantal i förhållande till säljordrar, eftersom de fortfarande har föråldrade system som inte kommunicerar med varandra.

Ställ dig själv frågan: Ägnar jag en stor del av min arbetstid åt att mata in och dubbelkolla data?

Tecken 6: Du kan inte identifiera dina lojala kunder på alla plattformar

Du behöver kunna identifiera dina kunder från början till slut under inköpsresan. Det är viktigt att du har denna kunskap för att kunna skapa personanpassade kontakter. Detta är inte möjligt om du har separata system.

På det viset har du ingen tydlig bild av vem kunden är. Du vet inte vem du pratar med eller hur kundens preferenser ser ut. Därför kan du inte skapa de effektiva och engagerande kundupplevelser som kunden efterfrågar.

Ställ dig själv frågan: Har jag de verktyg som krävs för en personlig kommunikation med enskilda kunder? Har jag tillgång till de uppgifter jag behöver för att kunna göra detta – eller är de inlåsta i silor?

Ladda ned rapport: Få inspiration till en flexibel IT-struktur här

Tecken 7: Du har inte realtidsöverblick över din verksamhet

För att du ska kunna fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt behöver du ha överblick över ditt företag i realtid. Om du inte har en sådan överblick på grund av att uppgifterna lagras i silor kan du inte agera snabbt – och det kan skada både din kapacitet och ditt slutresultat.

Ställ dig själv frågan: Baserar jag mina beslut på aktuella uppgifter? Kan jag lita på kvaliteten hos de data jag använder mig av för att fatta beslut?

Tecken 8: Det är komplext och tidskrävande att förbereda kampanjer eller ändra priser

När du använder flera olika system samtidigt blir även enkla arbetsprocesser som förberedelse av kampanjer eller ändring av priser komplexa. Detta beror på att datauppgifterna inte är synkroniserade, och du kan därför inte följa resultaten för de olika produkterna.

Därmed kan du inte heller veta vad som säljer bäst och har inga möjligheter att planera för effektiva erbjudanden. Processen blir ännu mer komplex och tidskrävande om du hela tiden måste ändra priser manuellt, vilket också innebär att fel uppstår.

Ställ dig själv frågan: Är det enkelt för mig att ändra priser, skapa nya erbjudanden och följa upp resultaten av de här aktiviteterna i alla delar av verksamheten?

Läs mer: Dynamics 365 ska sprida fransk frysmat i Norden

Tecken 9: Du lägger mycket pengar på att underhålla din befintliga IT-struktur

Alldeles många företag sinkas av föråldrade och specialbyggda affärssystem som slukar enormt många arbetstimmar i veckan i form av underhåll, felsökning och felkorrigering. Därför kan det i många fall mycket väl betala sig att investera i ett nytt affärssystem.

Ställ dig själv frågan: Är en del av mina system så gamla att de inte ens stöds längre? Och lägger jag så mycket pengar på systemunderhåll att jag skulle tjäna på att köpa ett nytt affärssystem?

Om du känner igen dig själv och ditt detaljhandelsföretag i minst två av de här nio tecknen kan det vara en god idé att ta en titt på Unified Commerce.

Här kan du samla alla dina processer och kunduppgifter i en enda integrerad plattform. Och det helt utan kostsamma softwareintegrationer eller data som försenas eller går förlorade.

Läs mer: Svämmar företaget över av oanvändbar IT? Så här löser du problemet

Säg din mening

*