6 tekniska modeord du behöver känna till

Vilka digitala begrepp måste du ha koll på för att ta dig vidare i din digitala omställning under 2019 och längre fram? Klicka här för att få veta svaret.

Företag som vill genomgå en digital omställning måste vara agila och anpassningsbara, vara öppna för och kunna dra nytta av konstanta förändringar och ha ett starkt fokus på framtiden.

Därför kommer det inte som någon större överraskning att de tekniker och begrepp som en gång representerade den yttersta gränsen för digital omställning – såsom sakernas internet, edge computing och DevOps – i dag är välkända för många eller till och med de flesta medarbetare på stora företag.

Vilka digitala begrepp måste du ha koll på för att kunna ta nästa steg i din digitala omställning under 2019 och längre fram – eller bara för att kunna hänga med i samtalen? Här berättar vi om sex sådana begrepp som är bra att känna till och förstå.

1. Decentraliserade applikationer (DAppar)

I dag har de allra flesta av oss hört talas om blockkedjor, den distribuerade transaktionsdatabasteknik som utvecklades som stöd för kryptovalutan bitcoin och nu håller på att införas inom en rad olika branscher, däribland sjukvårds-, tillverknings-, detaljhandels- och läkemedelsbranschen. Men blockkedjetekniken håller även på att bli en del av applikationsutvecklingsvärlden.

Decentraliserade appar, eller DAppar, är något annat än den molnbaserade modell där utvecklingen styrs av några få personer. En DApp har en öppen källkod (det vill säga att källkoden är tillgänglig för alla), är decentraliserad (baserad på blockkedjeteknik) och använder algoritmgenererade igenkänningstecken för att utveckla apparna vidare.

Decentraliserad utveckling innebär att man drar nytta av att många jobbar samtidigt, vilket kan bidra till att ett projekt ökar i storlek samtidigt som kvalitetsstyrningen förbättras.

Läs också: Digital transformation: får ditt företag ut tillräckligt av den?

2. Digitala touchpoint-tjänster

Behovet av att samla in data och tjänster från avlägsna delar av ett företags nätverk har lett fram till skapandet av så kallad edge computing, vilket innebär att noder, eller knutpunkter, sprids ut i nätverket så att de hamnar närmare de användare (eller enheter) som efterfrågar olika data och tjänster.

Men företagen strävar redan efter att ta sig över kanten. ”Digitala affärsinitiativ tvingar leverantörer av infrastrukturtjänster att utöka sina erbjudanden bortom edge computing-tekniker för att kunna erbjuda digitala touchpoint-tjänster”, menar forskningsföretaget Gartner.

För att kunna stödja dessa touchpoints måste man placera IT-tjänster nära de platser där slutanvändare och företag interagerar med varandra digitalt. Digitala touchpoint-tjänster kan innefatta hantering av infrastruktur, infrastruktursäkerhet samt hantering och styrning av data.

3. Purple teams

Purple people – lila personer – är en IT-term för medarbetare på stora företag som har en intuitiv förståelse för verksamhetens strategiska behov (röda) samtidigt som de har djupgående kunskaper om digital teknik (blå). Om du är en lila person kan du alltså både förklara digital teknik för koncernchefen och affärsstrategier för den strategiska IT-chefen. Lila personer är dock lite grann som enhörningar – extremt sällsynta. För att kompensera för bristen på lila personer bygger företag så kallade ”purple teams” där affärsinsikter kombineras med tekniska kunskaper. Kanske blir du själv inom kort en del av ett purple team?

Läs också: IT-cheferna har sagt sitt: De här fem utmaningarna sätter upp hinder för företaget

4. Artificiell generell intelligens

Ju mer maskiner lär sig, desto smartare blir de. Det är grundtanken bakom artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. Med tiden, menar experter, kommer maskiner att bli lika intelligenta som människor, om inte mer intelligenta, något de kallar för artificiell generell intelligens, eller AGI. Vissa futurister påstår att det här kan bli verklighet redan inom fem till tio år.

5. Light fidelity (Li-Fi)

Det här är en trådlös digital teknik där ljusspektra används för att överföra data mellan olika punkter i hög hastighet. Ett av de mer direkta, praktiska användningsområdena för Li-Fi som man kan tänka sig är att flygresenärer skulle kunna fortsätta vara uppkopplade även i luften, eftersom ljusvågor inte stör flygplans elektriska utrustning. Li-Fi skulle även kunna användas på sjukhus, inom industriell automatisering och för att kommunicera med undervattensfarkoster.

Läs också: Så får du ut mesta möjliga av teknik

6. Blandad verklighet

Virtuell verklighet och förhöjd verklighet finns redan. Snart kan det också finnas något som kallas ”blandad verklighet” – den mest häpnadsväckande av de här nya typerna av verklighet. Virtuell verklighet går ut på att användaren placeras i en omslutande – men inte ”verklig” – miljö, vanligtvis genom att sätta på sig ett headset som stänger ute den verkliga världen.

Förhöjd verklighet innebär att virtuella bilder läggs ovanpå eller projiceras på verkliga, fysiska föremål eller strukturer. Blandad verklighet innebär enkelt uttryckt att förhöjd verklighet tas till nästa nivå genom att man skapar en värld ”där den virtuella och den fysiska verkligheten integreras på ett sömlöst sätt”, enligt Institute for the Future.

Tänk dig att du skulle kunna placera ett föremål på en pekskärm på en dator som stödjer blandad verklighet, och sedan se detta föremål kopierat i en ansluten 3D-skrivare. Eller att du skulle kunna titta dig i en spegel som visar blandad verklighet och då inte bara se hur du skulle se ut i virtuella kläder, utan också hur du skulle se ut i olika virtuella miljöer.

Blandad verklighet väntas bli användningsbart inom bland annat arkitektonisk design, underhållning, sjukvård och tillverkning.

När du nu känner till de här digitala begreppen kommer du att vara bättre rustad för att se bortom dagens teknik och in i nästa fas i den digitala omställningen.

Läs mer: Kickstarta den digitala transformationen här

Säg din mening

*