Clienteling: vad det innebär och varför du behöver det i ditt Retail POS

Clienteling innebär att det personliga bemötandet åter blir en del av shopping i butik. Det betyder att när dina kunder vill ha praktisk hjälp så kan din personal erbjuda just det.

Du vet hur det är. Kunderna är mer krävande än någonsin. De är smarta, de har höga förväntningar, de vet vad de vill ha, och de är villiga att leta tills de hittar det de söker. Så hur gör du för att förbättra dig och ge dem den upplevelse de vill ha och förväntar sig?

För många ligger svaret i att använda teknik för att skapa den magi som finns i en lokal liten butik där ägaren behandlar kunden som en gammal vän, och kan hjälpa honom eller henne att hitta den perfekta outfiten för ett visst tillfälle. Det är ett förhållningssätt som även kallas clienteling.

En ny definition av kundservice

Tänk dig att du är ute och shoppar och går in i en ny elektronik- och hemvarubutik.

Så fort du kliver in hälsas du välkommen av trevliga, kunniga säljare som bär på surfplattor eller smartphones där de enkelt kan hitta den information de behöver för att hjälpa dig.

Om du har en fråga har de svaret – och om de inte har det kan de hitta det, eller hitta någon annan som har det. Och när du är redo att genomföra ett köp kan du betala var som helst i butiken, när som helst.

Det som gör upplevelsen fantastisk är att allt känns så personligt och smidigt. Och om butiken är en del av en kedja ska du kunna få samma servicenivå i vilken butik du än besöker.

Det beror på att den teknik som personalen har i händerna ger dem fullständig överblick över kunden, och informationen presenteras för dem på ett sådant intuitivt sätt att det inte hindrar dem från att fokusera på sin allra viktigaste uppgift – att betjäna dig.

Varför clienteling borde vara viktigt för dig

Clienteling innebär att det personliga bemötandet åter blir en del av shopping i butik. Det betyder att när dina kunder vill ha lite praktisk hjälp så kan din personal erbjuda just det på bästa sätt.

Det gör det möjligt för dem att på ett enkelt sätt identifiera återkommande kunder med högt värde. Dessutom får de tillgång till de verktyg de behöver för att få bra information, inte bara om sina kunder, utan också om era produkter.

Kunderna vill också ha tillgång till den här tekniken. En undersökning har visat att nästan hälften av de svarande skulle få lust att handla i en butik om de kunde prata med kunniga säljare som kunde föreslå produkter baserat på deras köphistorik.

Det är dags att stärka personalen

Ett problem som många detaljhandlare ställs inför i dag är att många av kunderna vet mer om produkterna än vad personalen gör. Det beror på att de har tillgång till verktyg som de kan använda för att göra efterforskningar innan de kommer in i butiken.

Så – hur ska du göra? Du behöver utrusta din personal med samma verktyg som kunderna har. De måste kunna ta fram information om produkten på POS-enheten och prata igenom alla alternativ som finns med kunden.

De måste kunna jämföra olika produkter, söka efter specifika egenskaper och göra prisjämförelser. Om de kan göra det är det mer troligt att de kan avsluta försäljningen och få en värdefull, lojal kund på köpet.

Läs också: Så här säljer du till moderna konsumenter

Läs också: Sex sätt på vilka detaljhandlare kan styra kundvagnen mot en friktionsfri upplevelse

Säg din mening

*