Robotar: Vänner eller fiender?

Media rapporterar att robotar och teknik kommer att bli smartare än människor och göra oss överflödiga. Men är rädsla verkligen rätt sätt att möta ny teknik?

I media talas fortfarande ofta om hur robotar eller artificiell intelligens (AI) kommer att ersätta människor, oavsett om det gäller lärare, bankpersonal, juristbiträden (som söker efter rättsliga prejudikat), vårdpersonal och liknande.

”Robotar börjar bli lärare i klassrummen. Men klarar de provet?”, ”Medlemmar av Europaparlamentet röstar om robotarnas juridiska status – och om det behövs en nödknapp” och ”Kan robotar betygsätta dina läxor?” – detta är bara några av rubrikerna.

Tjänstemän som grupp verkar vara under hot. Hotet om betydande arbetslöshet bland tjänstemän i utvecklade ekonomier är en öm punkt, och en del ganska stora siffror har nämnts.

Historiska erfarenheter från jordbruk och tillverkning visar att tekniska framsteg som automatisering med tiden innebär en ny tillväxt för antalet arbetstillfällen, efter en del inledande uppsägningar.

Vi kan välja hur vi ska använda och reagera på tekniken

Arbetsgivare och organisationer skyndar sig att införa robotar för processautomatisering och AI inom allt från medicinsk forskning och diagnoser till att upptäcka och förebygga bedrägerier.

Och självkörande bilar känner vi alla till. Här står vi inför ett intressant val: Ska organisationerna endast införa dessa tekniker för att minska driftkostnaderna (d.v.s. ersätta människor), eller välja att också hjälpa människor att arbeta bättre och skapa större värde (och intäkter)?
Robotar som betygsätter läxor kan möjliggöra mer undervisningstid och kanske mindre klasser. Med medicinska expertsystem och fjärrstyrda robothänder kan en skicklig kirurg i USA genomföra en fjärroperation på ett barn i Afrika. På kontoren skapar frihet från enformiga manuella processer mer tid för intressant och värdeskapande arbete och kundservice.

Om vi omfamnar och inför de nya teknikerna på ett intelligent sätt som vår nästa verktygsuppsättning kan vi förbättra arbetslivet, göra jobbet mer njutbart och produktivt samt maximera de av våra färdigheter som ännu inte går att modellera, programmera och skala.

Låt oss ta ett exempel från bilbranschen. I de flesta moderna bilfabriker målas bilkarosser av robotar. När robotarna har tränats upp av en målarmästare är de mycket mer produktiva och konsekventa än människor.
Men om bilen senare under sin livstid är med om en olycka, utförs reparationerna av en skicklig reparatör. Eftersom varje reparation är annorlunda är detta inte något en robot kan göra.

Som individer kan vi välja att vara rädda för eller omfamna nästa våg inom tekniken. Om vi väljer att omfamna den kan det vara nödvändigt att utveckla våra unika färdigheter och hur vi skapar värde, kanske genom att skaffa nya färdigheter eller vidareutbilda oss. Bli målarmästaren eller reparationsexperten. Du kan också bli den person som vet hur en process, funktion eller ett företag verkligen fungerar samt vad som är möjligt att automatisera.

Vi får inte glömma att alla organisationer i slutänden har människor som klienter, kunder eller slutanvändare. Framgångsrika organisationer brukar ha mycket starka och positiva kulturer; de är summan av sina anställdas beteende. Tekniken kan ofta utgöra vetenskapen bakom en organisation, men det möjligas konst ligger fortfarande i hög grad i våra egna händer.

Ignorera inte förändringarna, bli delaktig

Ingen vill uppleva en dålig automatiserad process eller dåligt genomförd teknik. Det finns flera exempel på detta, från interaktiva röststyrda telefonmenyer till röststyrning i bilar och självbetjäningskassor i snabbköpen. Det är människor som gör skillnad, på gott och ont.

Vi lever kanske snart i en värld där vi har Google-bilar, AI-kunniga läkare, robotlärarassistenter och robotpersonal inom äldrevården. Om detta är bättre för oss själva, våra organisationer och samhället är upp till oss själva och de val vi gör som människor.

Läs också: Fördelarna med digital tvilling blir mainstream

Läs också: Framtidssäkra din digitala strategi med RPA-aktiverad AI

Säg din mening

*