Leverera snabbare och bättre service med självutcheckningsteknik

Självutcheckningstekniken kanske inte är ny – med den är en het nyhet inom retail. Och den ger kunden snabbare och bättre service.

Självutcheckningstekniken kanske inte är ny – med den är en het nyhet inom retail. Den globala marknaden för självutcheckning inom retail förväntas att öka 10.3% varje år fram till 2024, meddelade nyligen Loss Prevention Media.

Med tanke på några av de största trenderna inom handel är den här förväntade ökningen inte överraskande.

1. Gör-det-själv (DIY)

Att göra det själv har blivit normen för många av dagens konsumenter. Från att sjävskanna sina väskor på flygplatsen till att boka massager, behandlingar och läkarbesök online, till självbetjäning av privatekonomin på mobilappar har gör-det-själv-trenden spridit sig till de flesta aspekterna av livet.

Tvärsöver åldrar, kön och platser verkar det finnas en gemensam preferens att ta reda på saker på egen hand. Inte bara det; många vill hellre interagera med maskiner än med människor. En färsk konsumentundersökning av SOTI visade att så många som 66% av kunderna föredrar att använda självbetjäningsteknik istället för att behöva fråga butikspersonal.

McDonald’s beslutade nyligen att implementera självbetjäningskiosker, dvs maskiner där människor kan beställa sin måltid via en skärm.

Snabbmatsjätten testade maskinerna i utvalda restauranger och upptäckte att försäljningen konsekvent var högre i maskinerna än i de bemannade kassorna.

Anledningen? Uppenbarligen är människor mer benägna att beställa större portioner när en (icke-dömande) maskin snarare än en anställd tar ordern.

2. Stressade liv

Dagens konsumenter lever hektiska liv och har ingen tid att slösa bort. De är vana vid att få vad de vill (från information och kommunikation till produkter) direkt med ett klick.

Och när de handlar i butik förväntar de sig att kunna göra det i sin egen takt. De kanske vill ta sig tid till att välja varor – men när det väl är avklarat vill de snabbt igenom kassan och vara på väg. Enligt en undersökning i Storbritannien av Box Technologies och Intel undviker 90% av shopparna aktivt butiker med långa köer. 70% sa till och med att de kanske inte går tillbaka till en butik med långa rader av köande!

Eftersom självutcheckningsterminaler tenderar att vara mer kompakta än traditionella kassor, innebär skiftet till denna teknik att återförsäljare kan ersätta en bemannad kassa med flera självutcheckningkassor. Det är ett smart sätt att minska köerna utan att behöva utöka försäljningsutrymmet.

3. Mindre varukorgar på stormarknader

Kommer du ihåg tiderna med den stora lördagsshoppingen med familjen? Glöm dem. De är borta.

Över hela världen kommer konsumenterna till stormarknaden flera gånger i veckan och köper bara några varor åt gången. Enligt global forskning från Dunnhumby innehåller mer än 60% av stormarknadskorgar sex eller färre artiklar idag. Tendensen är tydlig över hela världen: små inköp på stormarknader förutspås öka med 3% år efter år i Asien, 7,5% i Europa och 11% i Latinamerika.

Mindre inköp är ideala för självutcheckningskassor eftersom det har visat sig att varukorgar med tio varor eller färre ger mest tidsbesparing.

4. Ökande arbetskraftskostnader

Enligt Wells Fargo är sjukvård, finans och detaljhandel de tre branscherna som påverkas mest av stigande arbetskraftskostnader. För att bibehålla en sund intäkt utan att öka priserna – vilket inte är att rekommendera i Amazons tidsålder – behövs alternativa lösningar.

Det är där självutcheckningsmaskiner kommer in i bilden. I ett traditionellt upplägg behöver du en anställd per kassa, men med maskiner för självbetjäning kan en medarbetare övervaka flera kassor samtidigt.

Det är inte allt. Vid bemannade utcheckningar måste anställda vara i eller vid kassan – även om det inte finns några kunder – och vänta, ifall någon kommer. Med självutcheckning på plats finns det ingen anledning att slösa bort dina anställdas tid. Under perioder med få kunder kan han eller hon använda tiden till att ta emot varor, få upp dem på hyllorna eller hjälpa kunderna. Och om någon behöver betala och checka ut snabbt, är maskinen alltid aktiv.

Ge kontrollen tillbaka till kunden

Den kanske viktigaste funktionen i självutcheckning är att det ger kunderna en känsla av kontroll.

Kunderna kan avsluta sina inköp i sin egen takt. Och även om det inte kommer betyder att de gör det snabbare än en kassör hade gjort, kan känslan av att spara tid räcka för att göra kunder lyckligare.

Till syvende och sist är det som verkligen betyder något för moderna konsumenter att ha valet att handla, betala, köa och lämna butiken – hur, när och som de föredrar.

Enligt forskning av RIS är de mest framgångsrika butikerna idag de som lyckas skapa en balans mellan fullservicefunktioner och självbetjäningsalternativ. Du tänker kanske att det är inte vad dina kunder vill ha – men varför inte låta dem välja?

Läs också: 5 sätt att attrahera moderna konsumenter och öka försäljningen i din butik

Läs också: Fyra steg för att skapa din egen lojalitetsstrategi

Säg din mening

*