Wearables effektiviserar fabriker och förverkligar fördelarna med Industri 4.0

Wearables effektiviserar fabriker och förverkligar fördelarna med Industri 4.0

Smarta tillverkare och industriföretag förser sin arbetsstyrka med wearables för att öka produktiviteten och säkerheten på fabriksgolven, på lager och i depåer.

Som ett intuitivt sätt att förstärka – i stället för att ersätta – arbetare, kan wearables spela en viktig roll när det gäller att skynda på de revolutionerande målen med Industri 4.0. Genom att göra de människor som arbetar inom industriell tillverkning mer intelligenta, uppkopplade och produktiva ökar effektiviteten stegvis, utan att fabrikernas infrastruktur måste rivas ut och ersättas.

Enligt en rapport från 2017 från Zebra Technologies Corporation, förväntas hälften av tillverkarna globalt ha infört wearables till 2022, och marknaden för industriella wearables kommer att öka åtta gånger till 8,6 miljarder USD till 2024.

Glasögon för förstärkt verklighet (AR) – eller smarta glasögon – står för huvuddelen av detta. Genom att ge arbetarna möjlighet att få fjärrhjälp i realtid från en expert, arbetsledare eller algoritm, kan smarta glasögon öka produktiviteten, minska avbrotten, säkerställa kvaliteten och öka kundnöjdheten inom industrin.

Augmented reality ger snabb avkastning på gjorda investeringar (ROI)

Förutom AR-glasögon kan möjliga Augmented reality-lösningar vara att förse operatörer med headsets, handskar, västar eller andra klädesplagg som interagerar med datasensorer i fabriken och algoritmer i molnet för att hjälpa arbetarna.

Smarta glasögon ger överlägg med digital information i realtid som identifierar vilka komponenter som ska plockas – vilket möjliggör montering av flera produkter i fabriker. Dessutom ger de skräddarsydda instruktioner i realtid och kan uppdatera och påminna arbetarna om bästa praxis för hälsa och säkerhet.

– Snabbheten inom utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och automatisering är spännande, menar Andreas Koenig, vd för företaget ProGlove, som tillverkar industriella wearables.

Men för företag som vill ha snabba ökningar av produktiviteten räcker inte ROI-modellen till, berättar han:

– Fullständig automatisering är inte alltid ett gångbart alternativ. Men om du tittar noga på alla lagermiljöer finns exempelvis stora möjligheter att förstärka prestationerna hos den befintliga mänskliga arbetsstyrkan.

Möjliggör skräddarsydd montering i tillverkningslinjerna

Wearables förbättrar säkerheten och kvaliteten inom livsmedelsbranschen, bekräftar Keith Thornhill, chef för livsmedel och drycker, Storbritannien och Irland, vid Siemens Digital Industries.

– Risker inom industrin, till exempel arbetare med smittsamma sjukdomar som kommer till arbetet, kan identifieras genom armband som övervakar kroppstemperatur och blodtryck.

Detta kan spara miljontals pund åt livsmedelsbranschen genom att undvika smittade livsmedel och produkter som måste dras tillbaka från butikshyllorna. Viktigast av allt är att detta dessutom skyddar allmänhetens hälsa.

Även om wearables började som en konsumentpryl inom sport och fritid, utnyttjar tillverkare idag dessa intuitiva enheter i svåra fysiska miljöer där arbetarna kan bära dem utan att använda händerna och samtidigt utföra olika uppgifter.

Operatörer kan skanna streckkoder och QR-koder (Quick Response) på fysiska komponenter i industriella miljöer utan att behöva avbryta arbetet genom att plocka upp en skanner.

Varningar kan skickas dynamiskt till enskilda wearables som aktiveras av sensorer i produkten som användaren interagerar med. Detta säkerställer att användaren följer rätt procedurer och skyddar därmed både arbetare och kunder.

Minska felen, förläng produkternas livslängd

En rapport från det digitala tjänsteföretaget Minsait utser effektivitet och säkerhet till de två främsta fördelar som wearables tillför till industrisektorn.

– Det finns inget behov av medveten interaktion från den mänskliga operatören – till skillnad från smartphones, surfplattor eller datorer. Inom industrin innebär detta en rad värdefulla funktioner, som är kopplade till två huvudsakliga fördelar, säger Minsait: skalning och integrering av operatörens funktioner med anläggningens driftsystem, och säkerhet för operatörerna.

I Minsait-rapporten nämns att den tyska ståltillverkaren Thyssenkrupp har försett 24 000 hissunderhållsarbetare med Microsoft HoloLens AR-glasögon, så att de kan identifiera underhållsproblem utan att använda händerna.

Tillsammans med åtkomst till företagets prediktiva underhållsinformation om hissarna kan teknikerna analysera underhållsbehovet för varje hiss i realtid.

Med hjälp av smarta glasögon har Thyssenkrupp kunnat minska avbrottstiderna för hissarna med upp till 50 procent, vilket ökar både hissarnas livslängd och operatörernas säkerhet.

Öka arbetarnas säkerhet

Minsait nämner även serviceföretaget Amey och en undersökning som genomfördes 2017 i syfte att ta reda på hur arbetsdagen påverkar arbetarnas fysiska hälsa. Företaget använde smarta västar för att övervaka och hantera olika hälsoparametrar, inklusive puls, andning, antal steg, kroppshållning och stressnivåer. Den viktigaste psykologiska informationen jämfördes med operatörernas aktiviteter.

Eventuellt riskabla situationer identifierades, till exempel att backa med fordon eller köra på ojämna ytor och i intensiv trafik, utifrån de stressbeteenden som uppvisades av yrkespersonerna.

Efter undersökningen införde Amey wearables, och efter det har operatörernas sjukfrånvaro sjunkit. Det har också minskat stressnivåerna i kritiska situationer och i slutänden ökat säkerheten för användarna.

Men hur tekniskt avancerade dagens wearables än är, och trots de produktivitetsökningar de kan erbjuda, kan förstärkningen misslyckas om inte arbetsstyrkan har rätt utbildning, varnar dr. Paul Rivers, vd för Guidance Automation.

– Att ge operatörerna tillgång till realtidsdata på ett intuitivt sätt genom wearables … möjliggör ständiga förbättringar. Men att säkerställa [att] människor är del av den här processen redan från början är avgörande, eftersom deras dagliga arbete kommer att förändras.

Hämta din guide: Så påverkar Industri 4.0 ditt företag

Läs mer: Hur augmented reality kan minska fel och förebygga olyckor

Säg din mening

*