Albert Heijn förbättrar serverleverans med självbetjäningsportal

Albert Heijn förbättrar serverleverans med självbetjäningsportal

Albert Heijns kunder kan nu beställa servrar snabbt och enkelt tack vare en ny självbetjäningsportal. Automatisering möjliggör också snabbare leverans av servrarna med förbättrad standardisering, kvalitet och säkerhet.

Detaljisten Ahold Delhaize driver stormarknader, närbutiker, onlineleveranstjänster och specialbutiker. Ahold Delhaize har verksamhet i Europa, USA och Indonesien med varumärken som Albert Heijn, Etos, Food Lion, Gall & Gall, Hannaford och Peapod. Företaget har cirka 50 miljoner detaljhandelskunder i veckan och verksamheten fortsätter att växa.

Ahold Delhaizes åtagande att göra livet ”lite enklare, hälsosammare och billigare” för sina kunder kräver en digital transformation tillsammans med betrodda partners. Syftet är att företaget ska behålla sin ställning som kundernas prioriterade livsmedelsbutik.

Albert Heijn, ett av Aholds lokala nederländska varumärken, behövde en agil metod för att leverera lösningar och övergav sin manuella process för att begära nya servrar.

Med den manuella processen tog det vanligtvis flera dagar att leverera en enda ny server som var tillförlitlig och uppfyllde företagets bestämmelser.


En kraftfull portal

För att processen skulle gå snabbare föreslog, skapade och implementerade DXC Technology en självbetjäningsportal för Albert Heijns IT-avdelning.

Portalen drivs med DXC:s Managed Services for VMware-plattformen (MSV), som är en viktig del av DXC:s program för digital transformation. MSV är en skalbar och heltäckande plattform som tillhandahåller resurser för nätverk, beräkningar och lagring.

Via självbetjäningsportalen kan kunderna anpassa och beställa servrar. På samma sätt kan de enkelt köpa till infrastruktur- och plattformstjänster (IaaS och PaaS) och skala dem upp eller ned med bara ett par musklick.

De kan också utnyttja självbetjäningsportalen för att ta ögonblicksbilder av servrar och sköta säkerhetskopiering och återställning av data. Systemet är integrerat med DXC:s back-end IT-system för övervakning och administration.

Snabbare, säkrare och lägre kostnader

Albert Heijn har redan upplevt betydande fördelar. Självbetjäningsportalen ger snabb och enkel implementering av infrastrukturtjänster med serveråtkomst på bara några timmar. Automatiseringen eliminerar alla manuella fel.

Företaget får också mer flexibilitet, ökad tillgänglighet med nästa generations teknik och bättre efterlevnad av standarder och bestämmelser.

Eftersom den nya installationen bygger på en prismodell där man betalar per användning, kan Albert Heijn enkelt förutse sina kostnader.

Tillförlitligheten är en av de viktigaste fördelarna. Varje servers konfigurering blir identisk med hjälp av mallar och automatisering. Detta säkerställer också att alla servrar levereras i enlighet med de policyer som gäller för Albert Heijns säkerhetsavdelning.

MSV-plattformen gör att Albert Heijns IT-avdelning kan få ut innovationer snabbare på marknaden – och att teamet kan lägga mer tid på att leverera hållbara lösningar för verksamheten.

Läs mer: Vi optimerar ert detaljhandelsföretag från huvudkontor till butik

Läs mer: Snabbare och bättre service med självbetjäningsteknik

Säg din mening

*