Dynamics 365 ska sprida fransk frysmat i Norden

Microsoft Dynamics 365 är den plattform som ska få den franska butiken Picard att växa i Norden. Picard ska växa både vad gäller antal försäljningsställen och försäljning i nya kanaler.

– Vi måste ha ett IT-system som ger oss bättre inblick i företagets operativa del. Utan ett bra system blir den dagliga verksamheten mindre effektiv och präglad av många manuella processer, säger Yann Faremo som ansvarar för Picard i Norden.

I nuläget använder Picard Norden ett system som är specialanpassat för den franska verksamheten, och det är alldeles för komplicerat för regionen och är heller inte optimerat för den nordiska verksamheten. Därför har Picard valt det moderna och flexibla Microsoft Dynamics 365.

Frysmat från Frankrike

Picard grundades 1906 i Fontainebleau söder om Paris. Det var då Raymond Picard började producera is som bland annat användes i kylbilar för att hålla maten kall. Steg för steg utvecklades företaget till en butikskedja för frysmat. Och idag finner vi Picard-butiker över hela Frankrike och i Belgien.

2013 etablerade sig Picard i Sverige. Yann Faremo och Gael Faremo på Migaya Consulting har planerna klara för att utvidga butikskonceptet i hela Norden.

Men först måste Picard få en kraftfull IT-plattform på plats som kan understödja en god drift av butikerna och den löpande nordiska expansionen.

Under sensommaren kommer vi att få se den första Picard-butiken i Norge.

Läs också: Dynamics 365 skapar en solid plattform för verksamhetsapplikationer

Valde Microsoft-plattform som helhetslösning

Efter att ha träffat flera teknikleverantörer återstod två olika system från två leverantörer för Picard att välja på.

Till sist föll valet på Microsoft Dynamics 365 och lösningarna för kassapunkt (POS), Retail back-office, finans, logistik och bokföring på en och samma plattform.

Man valde bort konkurrenten eftersom de inte kunde leverera viktiga system på en enda plattform. De erbjöd i stället POS som ett separat system och ekonomidelen i ett annat system. Det skulle göra det komplicerat att utbyta information och data mellan systemen och problematiskt att få en helhetsbild av verksamheten i realtid.

– Med Dynamics-plattformen kan vi bland annat göra automatiska varubeställningar baserat på vad som faktiskt säljs. Det blir också enklare att ändra priser och bestämma rätt prisnivå för att öka försäljningen. Samtidigt är all information uppdaterad och tillgänglig för alla, både i butikerna och på huvudkontoret, fortsätter Yann Faremo.

Den automatiska varubeställningen kommer att innebära stora besparingar för personalens del. I dagsläget ägnar butikspersonalen många timar åt att efterbeställa varor manuellt.

Ladda ner guiden: Har du inte tillräckligt bra skäl till att digitalisera din verksamhet? Här får du sju stycken

B2C, B2B och serviceförsäljning

Picard har idag nio butiker i Sverige med försäljning till vanliga konsumenter (B2C – Business to Consumer).

På sikt ska frysmatskedjan börja sälja till andra dagligvarukedjor samt öppna serveringar i sina egna butiker. I Norden ska Picard med andra ord både sälja B2C, B2B (Business to Business) och bedriva serviceförsäljning.

När försäljningsverksamhet ska bedrivas via tre olika kanaler krävs en flexibel IT-plattform. Den måste dessutom vara skalbar för att kunna klara av den kommande expansionen vad gäller antalet butiker i Norden.

Stora framtidsplaner

När Picard har fått igång Dynamics-plattformen ser Faremo fram emot att kunna använda fler av de lösningar som Dynamics 365 erbjuder.

– Nästa etapp kommer att införa kundkort, näthandel, ”Click & Collect” och andra möjligheter, berättar Yann Faremo.

Picard-butikerna säljer i huvudsak fryst mat (95 procent) och största delen av varusortimentet kommer från det egna varumärket. Målet är att nå en omsättning i Norden på 500 miljoner kronor inom fem år.

Läs också: Teknikskulder sätter käppar i hjulet

Läs mer: Funderar du på vad Microsoft Dynamics 365 är för något? Här hittar du svaret

Säg din mening

*